«Επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο διευθυντής της Δεύτερης ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος επισήμανε πως πρέπει να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς με πολλά τεστ ώστε να μην υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακόμη ανέφερε πως το άνοιξε κλείσε δεν είναι πρακτική ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown.

Τέλος, τόνισε ότι «την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εισαγωγές σε κλίνες covid».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Καπραβέλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής της Δεύτερης ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» σημείωσε: «Είναι επιβαρυμένη επιδημιολογικά η εικόνα στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε μπροστά μας μια φοβερή υγειονομική κρίση και πρέπει να ελέγξουμε τη διασπορά, το ζήτημα είναι να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς. Τα ανησυχητικά σημεία δεν είναι μόνο η επιδημιολογικά αύξηση του ιικού φορτίου, η κινητικότητα, η χαλάρωση μέτρων είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μας που μας αρχίζουν και μας προβληματίζουν, είναι ότι έρχεται κάποιος για άλλη πάθηση και βλέπουμε ότι είναι θετικός ασυμπτωματικά στον κοροναϊό».

«Είναι αναμενόμενο σε μια φάση που η πανδημία δείχνει τα δόντια της σε όλο τον κόσμο και εμείς δεν μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς, επόμενο είναι ότι θα έχουμε έκρηξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

«Ένας γιατρός βάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα αυστηρά δηλαδή το πώς θα σπάσουμε την αλυσίδα, θέλει τέστ πάρα πολλά. Ανοίξαμε, δηλαδή χαλαρώσαμε χωρίς να λάβουμε υπόψη μας αυτά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν είμαστε εναντίον της κινητικότητας και εναντίον του να ανοίξει η αγορά απλά η πανδημία μας έβαλε μπροστά σε καινούργιους κανόνες που δεν τους ξέραμε, θέλει μια αυστηροποίηση των υγειονομικών κανόνων. Ανοίξαν τα σχολεία έπρεπε να γίνουν πολλά τεστ», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία, απάντησε: «Το ''άνοιγε-κλείσε'' δεν είναι υγειονομική πολιτική. Ανοίγουμε γιατί δεν παραδεχόμαστε την αδυναμία μας, ανοίγουμε για να επιδεινωθεί το υγειονομικό φορτίο και κλείνουμε όταν το επιδημιολογικό φορτίο έχει επιβαρυνθεί. Όλοι προσπαθούμε να ελέγξουμε αυτή την έξαρση της πανδημίας συνεπώς και η αγορά πρέπει να δείξει υπομονή και οι πάντες πρέπει να δείξουν υπομονή ότι τώρα πλέον είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε περιοριστικά μέτρα, πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Lockdown αυτό συζητιέται αυτή τη στιγμή απλά το προ-στάδιο του lockdown είναι μια αυστηροποιήση των ήδη υπαρχόντων μέτρων».

«Εκείνο που μας ανησυχεί εμάς είναι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομείο. Εδώ είχαμε φτάσει 10-15 τώρα έγιναν 30, τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα σε κλίνες covid σε πρώτη φάση, είναι ελάχιστη η πίεση στις μονάδες ΜΕΘ. Έχει πέσει η ηλικία των ασθενών, είναι νέοι οι ασθενείς που έρχονται και η άμυνά τους είναι ικανοποιητική δεν πάσχουν πάρα πολύ. Να ξέρετε ότι η ανοσία στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε εξετάσεις που κάνουμε στο προσωπικό μας ότι περίπου το 10-15% έχει ανοσία γιατί έχει νοσήσει χωρίς να το έχει πάρει είδηση και έχει αναπτύξει άμυνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Επειδή είχαμε φοβερές μολύνσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος έχουμε μια ανοσία ούτως ή άλλως περισσότερη από ότι έχουμε πετύχει με τα εμβόλια στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας διότι έχουνε νοσήσει πάρα πολλοί. Το ένα είναι αυτό και δεύτερον επειδή οι ηλικιωμένοι έχουν πάρει το μήνυμα δεν βγαίνουν τόσο συχνά έξω, προφυλάσσουν περισσότερο τον εαυτό τους, είναι οι νέοι που έρχονται κυρίως τα νοσοκομεία και είναι με ελαφρά συμπτωματολογία αλλά δυστυχώς με το που καλυτερεύουν ξαναφεύγουν έξω. Όταν κάποιος είναι μολυσμένος και βγαίνει έξω γιατί αισθάνεται καλά είναι δύσκολο να τον κρατήσεις στο σπίτι, θα βγει έξω και θα μολύνει περισσότερους, αυτή είναι η αδυναμίας αυτή τη στιγμή και αυτό που προσέχουμε είναι η σιωπηλή διασπορά που γίνεται κάτω από τη μύτη μας , σε όλο τον κόσμο είναι αυτό», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, επισήμανε: «Είμαι από τους πρώτους που έχω υποστηρίξει ότι εδώ δεν είναι θέμα προαιρετικό το εμβόλιο. Συζητάμε αυτή τη στιγμή ακόμη και να είναι υποχρεωτικό με την έννοια την εξής. Ο υγειονομικός έχει την εξής ιδιαιτερότητα όταν μολυνθεί, που θα χρειαστεί να πάει καραντίνα και εμείς έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, δυσκολεύονται δύο τμήματα στο νοσοκομείο μας επειδή έχει προσβληθεί ένα σημαντικό κομμάτι του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, αυτό δεν είναι προαιρετικό διότι σκεφτείτε να μολυνθούν οι υγειονομικοί, καταρρέει όλο το σύστημα».

«Αυτή τη στιγμή στο δικό μας νοσοκομείο η συντριπτική πλειοψηφία νοσηλευτών και γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έχουν εμβολιαστεί. Μικρή συμμετοχή έχουμε σε διοικητικό προσωπικό που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς και σε αυτό υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. Η ζήτηση από το υπόλοιπο προσωπικό συνεχίσει να αυξάνει συνεπώς πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα ενημέρωσης περισσότερο και όχι υποχρεωτικότητας», σημείωσε.

«Τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα αποφυγής της έκρηξης, τώρα που υπάρχει αυτή η σιωπηλή διασπορά. Όχι να πιεστεί η εντατική, θα είναι πολύ αργά, τώρα είναι η στιγμή να ληφθούν μέτρα», κατέληξε.