ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πώς η Αττική γλύτωσε το σκληρό lockdown: Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των ειδικών και η «ακτινογραφία» των νέων μέτρων
Μία συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν χτες αυτή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς αφενός η σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και από την άλλη η αύξηση των νοσηλειών και του ιικού φορτίου είχε ως αποτέλεσμα να ληφθούν πολλά και εξειδικευμένα μέτρα για συγκεκριμένες περιοχές.
Άλλωστε μόνο και μόνο από την ανακοίνωση αυτών των περίπλοκων μέτρων, τα οποία χωρίζονται ουσιαστικά σε τρεις ζώνες (τις κόκκινες περιοχές, τις περιοχές με σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου και τις περιοχές με εξειδικευμένα μέτρα κυρίως για το Σαββατοκύριακο) αποδεικνύουν πως ουσιαστικά οι ειδικοί ανέλυσαν λεπτομερώς τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε περιφέρεια.
Κι αυτό συνέβη γιατί στην επιτροπή υπήρχαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μία μερίδα των ειδικών ήθελε σκληρά μέτρα στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η άλλη μερίδα των ειδικών πρότεινε να ισχύσουν περιοριστικά μέτρα το Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές.
Εν τέλει όπως αποδεικνύεται και από την μορφή των μέτρων ίσχυσαν και τα δύο καθώς όπου παρουσιάστηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων (Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιος Νικόλαος, Σαντορίνη, Μύκονος) μπήκαν σε καραντίνα τύπου Μαρτίου καθώς έκλεισαν τα πάντα και όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική) αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα για συγκεκριμένες ημέρες.
Βέβαια οι αποφάσεις στην Αττική δεν ελήφθησαν τόσο εύκολα. Οι επιδημιολόγοι ξεκίνησαν από τις δύο το μεσημέρι να ασχολούνται με την Αττική, πράγμα που σημαίνει πως χρειάστηκαν περισσότερες από 3 ώρες για να καταλήξουν σε μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η Αττική βρέθηκε πολύ κοντά και αυτή στο καθολικό lockdown όπως η Πάτρα, ωστόσο οι ειδικοί αντιλαμβανόμενοι την κόπωση των πολιτών αλλά και βλέποντας τους πρόδρομους δείκτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε… χειρουργικές κινήσεις μειώνοντας με τα συγκεκριμένα μέτρα δραστική την κοινωνική κινητικότητα τα Σαββατοκύριακα.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα θα εξετάζονται καθημερινώς, ενώ από την πλευρά τους οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το θέμα της λειτουργίας των σχολείων στην Αττική και συγκεκριμένα των βρεφονηπιακών, καθώς στην χτεσινή συνεδρίαση υπήρξαν πολλές φωνές που τους ήθελαν να κλείνουν.
Για την χτεσινή συνεδρίαση και τα μέτρα μίλησαν σήμερα και Έλληνες ειδικοί:
Βατόπουλος : Αυξήθηκαν τα κρούσματα γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές
Πώς οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού, εξήγησε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση υπογράμμισε: «Χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».
Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες για αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα.
Γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία
Σχολιάζοντας στο OPEN τη λειτουργία των σχολείων, τόνισε ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού σε μεγάλους και παιδιά, αλλά στα παιδιά μεταδίδεται λιγότερο από ότι στους ενήλικες.
«Σκεφτήκαμε ότι στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, σε αντίθεση με το να μένουν σπίτι και να βγαίνουν στα πάρκα. Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ’ότι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς», είπε.
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, αναφερόμενος στην μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά, ανέφερε ότι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα κολλάνε από τους γονείς, ενώ όσο μεγαλύτερα είναι, στην εφηβεία, τόσο πιο εύκολα κολλούν τα ίδια τους γονείς. Ερωτηθείς αν θα πρέπει να στείλει ένας γονιός το παιδί του σχολείο είπε «Τα σχολεία να ανοίγουν, αλλά με προϋποθέσεις: με λίγα παιδιά στην τάξη!»
Όσον αφορά στα εμβόλια, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, όμως τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών. «Πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει όσο πιο γρήγορα και να καλύψει μεγάλο μέρος πληθυσμού του πλανήτη. Πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί! Βγαίνουν και νέα εμβόλια. Θέλω να ελπίζω ότι ως το καλοκαίρι θα πάρουμε ανάσα».
Καπραβέλος: Δίνουμε μάχη για να αποτρέψουμε τα χειρότερα
Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», αναφερόμενος στο αυστηρότερο lockdown που ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και ακόμη πέντε δήμους, τόνισε πως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως στόχος είναι να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς, και η αποτροπή της ροής ενός τρίτου κύματος της COVID-19.
Όπως είπε, οι περιοχές μοιράστηκαν ορθά ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που διαθέτουν.
Στοίχημα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να μην φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, ενώ υπογράμμισε πως η 9η Νοεμβρίου αποτελεί αποφράδα μέρα για τη Θεσσαλονίκη.
«Φτάσαμε στην έκρηξη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων συμβάλλουν στην «ισορροπία των πάντων».
«Δίνουμε μάχη να αποτρέψουμε τα χειρότερα, τα μέτρα είναι σωστά. Μαζί με τα εμβόλια και την αύξηση των εμβολιασμών θα έρθει έλεγχος» κατέληξε ο ειδικός.
Νέα μέτρα σε Αττική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική έφερε η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι κόκκινες περιφέρειες εντάσσονται στις κόκκινες περιοχές, ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε επιπλέον σκληρότερα μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Συγκεκριμένα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα παρακάτω μέτρα:
- Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
- Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
- Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).
-Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.
Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.
Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης
Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από σήμερα στις 6 το πρωί:
- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
- Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
- Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
- Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
- Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
- Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
- Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες είναι και οι παρακάτω:
- Ο δήμος Εορδαίας,
- ο δήμος Θηβαίων,
- ο δήμος Τανάγρας,
- ο δήμος Σπάρτης,
- ο δήμος Ζακύνθου,
- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
- ο δήμος Ρεθύμνης
- ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
- ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
- ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
- ο δήμος Τεμπών
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από σήμερα
Με click away θα λειτουργούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε επίσης γνωστό ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 μπαίνει σε ισχύ αύριο Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου και θα ισχύει για το Σαββατοκύριακο. Από αύριο θα είναι ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα. Επιπλέον, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία, μεταξύ των άλλων μέτρων.
Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα
Εν συνεχεία, ανακοινώθηκε πως κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
Τα μέτρα αυτά ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου στις 6 και ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ήτοι Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.
Άλλωστε μόνο και μόνο από την ανακοίνωση αυτών των περίπλοκων μέτρων, τα οποία χωρίζονται ουσιαστικά σε τρεις ζώνες (τις κόκκινες περιοχές, τις περιοχές με σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου και τις περιοχές με εξειδικευμένα μέτρα κυρίως για το Σαββατοκύριακο) αποδεικνύουν πως ουσιαστικά οι ειδικοί ανέλυσαν λεπτομερώς τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε περιφέρεια.
Κι αυτό συνέβη γιατί στην επιτροπή υπήρχαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μία μερίδα των ειδικών ήθελε σκληρά μέτρα στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η άλλη μερίδα των ειδικών πρότεινε να ισχύσουν περιοριστικά μέτρα το Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές.
Εν τέλει όπως αποδεικνύεται και από την μορφή των μέτρων ίσχυσαν και τα δύο καθώς όπου παρουσιάστηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων (Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιος Νικόλαος, Σαντορίνη, Μύκονος) μπήκαν σε καραντίνα τύπου Μαρτίου καθώς έκλεισαν τα πάντα και όπου η κατάσταση ήταν κρίσιμη (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική) αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα για συγκεκριμένες ημέρες.
Βέβαια οι αποφάσεις στην Αττική δεν ελήφθησαν τόσο εύκολα. Οι επιδημιολόγοι ξεκίνησαν από τις δύο το μεσημέρι να ασχολούνται με την Αττική, πράγμα που σημαίνει πως χρειάστηκαν περισσότερες από 3 ώρες για να καταλήξουν σε μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η Αττική βρέθηκε πολύ κοντά και αυτή στο καθολικό lockdown όπως η Πάτρα, ωστόσο οι ειδικοί αντιλαμβανόμενοι την κόπωση των πολιτών αλλά και βλέποντας τους πρόδρομους δείκτες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε… χειρουργικές κινήσεις μειώνοντας με τα συγκεκριμένα μέτρα δραστική την κοινωνική κινητικότητα τα Σαββατοκύριακα.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα θα εξετάζονται καθημερινώς, ενώ από την πλευρά τους οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το θέμα της λειτουργίας των σχολείων στην Αττική και συγκεκριμένα των βρεφονηπιακών, καθώς στην χτεσινή συνεδρίαση υπήρξαν πολλές φωνές που τους ήθελαν να κλείνουν.
Για την χτεσινή συνεδρίαση και τα μέτρα μίλησαν σήμερα και Έλληνες ειδικοί:
Βατόπουλος : Αυξήθηκαν τα κρούσματα γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές
Πώς οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού, εξήγησε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση υπογράμμισε: «Χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».
Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες για αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα.
Γιατί τελικά δεν έκλεισαν τα σχολεία
Σχολιάζοντας στο OPEN τη λειτουργία των σχολείων, τόνισε ότι οι μεταλλάξεις αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού σε μεγάλους και παιδιά, αλλά στα παιδιά μεταδίδεται λιγότερο από ότι στους ενήλικες.
«Σκεφτήκαμε ότι στα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, σε αντίθεση με το να μένουν σπίτι και να βγαίνουν στα πάρκα. Περισσότερο μεταδίδουν τον ιό απ’ότι φαίνεται οι γονείς στα παιδιά και όχι τα παιδιά στους γονείς», είπε.
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, αναφερόμενος στην μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά, ανέφερε ότι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα κολλάνε από τους γονείς, ενώ όσο μεγαλύτερα είναι, στην εφηβεία, τόσο πιο εύκολα κολλούν τα ίδια τους γονείς. Ερωτηθείς αν θα πρέπει να στείλει ένας γονιός το παιδί του σχολείο είπε «Τα σχολεία να ανοίγουν, αλλά με προϋποθέσεις: με λίγα παιδιά στην τάξη!»
Όσον αφορά στα εμβόλια, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις, όμως τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών. «Πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει όσο πιο γρήγορα και να καλύψει μεγάλο μέρος πληθυσμού του πλανήτη. Πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί! Βγαίνουν και νέα εμβόλια. Θέλω να ελπίζω ότι ως το καλοκαίρι θα πάρουμε ανάσα».
Καπραβέλος: Δίνουμε μάχη για να αποτρέψουμε τα χειρότερα
Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», αναφερόμενος στο αυστηρότερο lockdown που ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και ακόμη πέντε δήμους, τόνισε πως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως στόχος είναι να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς, και η αποτροπή της ροής ενός τρίτου κύματος της COVID-19.
Όπως είπε, οι περιοχές μοιράστηκαν ορθά ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που διαθέτουν.
Στοίχημα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι να μην φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, ενώ υπογράμμισε πως η 9η Νοεμβρίου αποτελεί αποφράδα μέρα για τη Θεσσαλονίκη.
«Φτάσαμε στην έκρηξη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων συμβάλλουν στην «ισορροπία των πάντων».
«Δίνουμε μάχη να αποτρέψουμε τα χειρότερα, τα μέτρα είναι σωστά. Μαζί με τα εμβόλια και την αύξηση των εμβολιασμών θα έρθει έλεγχος» κατέληξε ο ειδικός.
Νέα μέτρα σε Αττική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική έφερε η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι κόκκινες περιφέρειες εντάσσονται στις κόκκινες περιοχές, ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε επιπλέον σκληρότερα μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Συγκεκριμένα για τις περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής λαμβάνονται από αύριο 6 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα παρακάτω μέτρα:
- Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
- Αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
- Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).
-Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.
Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.
Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης
Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από σήμερα στις 6 το πρωί:
- Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
- Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
- Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.
- Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
- Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
- Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.
- Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.
Στις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζεται ότι από αύριο και για επτά ημέρες είναι και οι παρακάτω:
- Ο δήμος Εορδαίας,
- ο δήμος Θηβαίων,
- ο δήμος Τανάγρας,
- ο δήμος Σπάρτης,
- ο δήμος Ζακύνθου,
- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
- ο δήμος Ρεθύμνης
- ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού
- ο δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων
- ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και
- ο δήμος Τεμπών
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από σήμερα
Με click away θα λειτουργούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας, ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά το Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγινε επίσης γνωστό ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 μπαίνει σε ισχύ αύριο Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου και θα ισχύει για το Σαββατοκύριακο. Από αύριο θα είναι ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα. Επιπλέον, αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία, μεταξύ των άλλων μέτρων.
Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα
Εν συνεχεία, ανακοινώθηκε πως κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
Τα μέτρα αυτά ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου στις 6 και ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ήτοι Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.