Ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού και η έκρηξη αυτών σε πολλές περιοχές της χώρας

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων στελεχών, τα κρούσματα των οποίων όλο και αυξάνονται, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους λοιμωξιολόγους οι οποίοι μελετούν ποιο θα είναι το αποτελεσματικότερο κοκτέιλ μέτρων που θα πρέπει να επιβληθεί προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία.

Η Αττική παραμένει «πρωταγωνίστρια» στο σκηνικό της πανδημίας στη χώρα μας, συγκεντρώνοντας τα μισά νέα κρούσματα κοροναϊού της επικράτειας, καθώς και τους μισούς ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της.

Ποιες περιοχές είναι μια ανάσα από το lockdown

Πιο αυστηρά μέτρα «κλήρωσε» η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για Αχαΐα και Εύβοια.

Στην τακτική της συνεδρίαση, η επιτροπή εξετάζει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα για τις περιοχές με υψηλό ιικο φορτίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται την επιβολή αυστηρού lockdown σε όλη την Αχαΐα και την Εύβοια αλλά όχι για το Ρέθυμνο, για το οποίο προτείνουν να τεθεί σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης αυστηροποιώντας τα ισχύοντα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα βρίσκεται ήδη σε lockdown

Την ίδια ώρα σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μπαίνει η Θεσσαλονίκη με την επιτροπή των ειδικών να μην εισηγείται την λήψη επιπλέον μέτρων και να αποφεύγεται προσώρας το σκληρό lockdown.

Τις σχετικές ανακοινώσεις αλλά και τα μέτρα που θα ισχύσουν στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξειδικεύσει το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχολιάζοντας νωρίτερα το θέμα της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «το πολύ μεγάλο πρόβλημα». Εξήγησε, ωστόσο, ότι όχι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη αλλά γενικώς είναι της άποψης ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα καθώς έχουν μικρότερο κόστος τόσο υγειονομικό όσο και οικονομικό και διαρκούν λιγότερο.

Να σημειωθεί ότι στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.