Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στα Παραπολιτικά 90,1: Πιθανόν να «αγγίξουν» τα 1.800 τα κρούσματα μέχρι τις 5 Μαρτίου
«Αυτό που είπα είναι ότι τα κρούσματα κατά πάσα πιθανότητα θα κυμανθούν μεταξύ 1.600-1.700 με διακυμάνσεις δηλαδή, με ίσως ένα επίκεντρο γύρω στα 1.800 μέχρι τις 5 Μαρτίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, αναφορικά με τη δήλωση του για αύξηση των κρουσμάτων στις 2000 μέχρι τις 5 Μαρτίου.
«Δηλαδή θα σταθεροποιηθούμε σε ένα νούμερο τέτοιο και εν συνεχεία θα αρχίσει η αποκλιμάκωση χωρίς βέβαια να έχει μηδενιστεί η πιθανότητα αν δεν πάει κάτι καλά ή αν συμβούν απρόβλεπτοι και αστάθμητοι παράγοντες να ξεπεραστούν αυτά τα νούμερα διότι δυστυχώς ζούμε μια πανδημία η οποία μας έχει επιφυλάξει πάρα πολλές εκπλήξεις», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Είναι το γεγονός όμως ότι αυτό το κύμα φαίνεται να είναι χαμηλότερης δυναμικής από το προηγούμενο επομένως δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι θα ανέβουμε τα 2.500 και 3.000 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μετά την κορύφωση των κρουσμάτων θα μπορέσουμε να βγούμε από το lockdown, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε σιγά-σιγά, πολύ προσεκτικά, κάθε φορά παρακολουθώντας την επιδημιολογική εικόνα και παίρνοντας αντίστοιχα μέτρα».
«Αυτή τη φορά πήραμε πιο εστιασμένα μέτρα, γεωγραφικά εντοπισμένα εννοώ και εστιασμένα και έτσι δεν σταμάτησε όλη η κοινωνική και παραγωγική ζωή σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε επιπρόσθετα.
Ερωτηθείς ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν αρχικά, απάντησε: «Νομίζω ότι μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο με μια λειτουργία που να μην αυξάνει τον συγχρωτισμό και την υπερσυγκέντρωση και εν συνεχεία να δούμε ποιες άλλες δραστηριότητες. Τα σχολεία ίσως στις κόκκινες περιοχές ιδιαίτερα τα δημοτικά, τα Γυμνάσια και βλέπουμε αργότερα άλλες διαδικασίες με βέβαια ίσως μακρινό ακόμα το θέμα της εστίασης».
Για τον εορτασμό του Πάσχα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας σημείωσε: «Πιστεύω ότι ο καιρός θα είναι καλύτερος, τα εμβόλια θα έχουν προχωρήσει, η πανδημία πιστεύω ότι θα έχει αποκλιμακωθεί είτε με αυτό το lockdown ίσως, ίσως και με κάποια επιπρόσθετα μέτρα εστιασμένα. Έχω την αίσθηση και εμπειρικά πάντα λέγοντας ότι πρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα απ’ ότι πέρυσι δηλαδή πάντα προσεκτικά να βρεθούμε τουλάχιστον με τους δικούς μας και σε μικρές παρέες για να γιορτάσουμε το Πάσχα».
Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε από την πολύ μεγάλη ανησυχία που ζούμε, απάντησε: «Νομίζω ότι από τον εμβολιασμό του 30-40% του πληθυσμού και μετά ενδεχομένως δεν θα υπάρχει ανάγκη για σκληρά μέτρα και lockdown. Πάντα με προσοχή, με τις μάσκες μας μπορούμε να προχωρήσουμε σιγά-σιγά και αισιοδοξώ ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι φέτος».