«Αν δεν εμβολιάσουμε την Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργούμε με λογική », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ερωτηθείς αν είναι αρκετές 15 μέρες επιπλέον lockdown ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ο καθηγητής απάντησε: «Το τι είναι αρκετό ή τι δεν είναι αρκετό εξαρτάται από το ποσοστό που εμείς το εφαρμόζουμε. Το lockdown έχει τη λογική να μειώσει την ανθρώπινη επαφή όσο δεν μειώνεται η ανθρώπινη επαφή στο ποσοστό που πρέπει, θα αργεί πάρα πολύ να αποδώσει το lockdown».

«Άρα δεν υπάρχει μαθηματική εξίσωση που λέει κάνω 2 εβδομάδες lockdown παίρνω τόσα κρούσματα, κάνω 3 εβδομάδες παίρνω τόσα εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από το πώς θα φερθούμε εμείς στο lockdown», διευκρίνισε ο ίδιος.

Για τη χρήση της μάσκας, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Το ποσοστό των ανθρώπων που φοράνε τη μάσκα είναι μάξιμουμ το 50%, και υπάρχουν και πάρα πολλοί άνθρωποι που ακόμα και αν φοράνε τη μάσκα τη φοράνε λάθος. Δηλαδή φοράνε τη μάσκα χωρίς η μύτη τους να είναι καλυμμένη από τη μάσκα άρα είναι δώρον άδωρο. Θέλω να πω ότι έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης ο καθένας ατομικά ώστε να κάνουμε το lockdown πιο αποτελεσματικό και πιο γρήγορα να μπορέσουμε να ανοίξουμε».

«Το Νοέμβρη με 3.000 κρούσματα την ημέρα είχαμε περίπου 120 νεκρούς τώρα με 2.000 κρούσματα έχουμε 22 νεκρούς. Δεν γίναμε πολύ καλύτεροι γιατροί, δεν βρήκαμε κάποιο μαγικό φάρμακο αλλά αυτό που έγινε είναι ότι εμβολιάσαμε αυτούς που είναι πάνω από 80 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν πάμε δυο–τρεις εβδομάδες πίσω θα έχουμε εμβολιάσει και αυτούς που είναι από 75 και άνω δηλαδή κάθε φορά κερδίζουμε προστασία στο ευπαθές κομμάτι του πληθυσμού γιατί δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, πρέπει να κοιτάμε τι αντίκτυπο έχουν αυτά τα κρούσματα στο υγειονομικό σύστημα και σε θανάτους. Ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 350 κρεβάτια εντατικής θεραπείας καλυμμένα σε όλη τη χώρα, με την Αθήνα βεβαίως να πιέζεται, όταν τον Νοέμβριο είχαμε 600», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς γιατί διαφωνεί με το τρίωρο μήνυμα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, απάντησε: «Ας υποθέσουμε ότι ανοίγει το λιανεμπόριο και έχουμε 3 ώρες χρόνο, Σάββατο πρωί 11-12 η ώρα η μισή Αθήνα θα βάλει μήνυμα ότι θέλει να πάει να ψωνίσει, θέλει να κάνει τη βόλτα της και τι θα γίνει τότε στην Ερμού; Δεν έχει λογική αυτό. Αν τα ξανανοίξουμε έτσι και ξαναγίνει ο χαμός από τον κόσμο που διψά να διασκεδάσει, να ψωνίσει πάλι θα ξανακλείσουμε».

«Αν δεν εμβολιάσουμε την Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργούμε με λογική και βεβαίως το μέτρο που προτείνω, τα ραντεβού, δεν έχουν καμία σχέση με τα μικρά μέρη. Σε μια πόλη 10 χιλιάδων κατοίκων δεν μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, ούτε σε μια κωμόπολη , δεν έχει κανένα νόημα το μέτρο εκεί, στην Αθήνα που έχει την Ερμού έχει απόλυτη ένδειξη τα μέτρο ή στη Γλυφάδα ή στο Χαλάνδρι», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.