Παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου προανήγγειλε επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός, όταν χθες σε δηλώσεις του ζήτησε από τους πολίτες για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή, μετά και την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ωστόσο οι αριθμοί δεν αφήνουν κανένα περιθώριο άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως χθες περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του lockdown, η Αττική είχε 553 κρούσματα, δηλαδή σταθερά περίπου τα μισά κρούσματα του συνόλου της χώρας.
Μάλιστα, ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τη Δευτέρα, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες, αφού πρόκειται για αποτελέσματα τεστ που διενεργήθηκαν Κυριακή, όταν τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.

Την ίδια στιγμή, και ο αριθμός των 406 διασωληνωμένων με επιπλοκές της λοίμωξης covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παρέπεμψε χθες στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όταν στο ΕΣΥ βρίσκονταν και πάλι 407 διασωληνωμένοι και η χώρα έμπαινε σε σύντομο, αυστηρό lockdown για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές (όπως και έγινε στις 11 Ιανουαρίου).

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια

Ο Φεβρουάριος είχε προετοιμάσει το έδαφος για το ρεκόρ Δευτέρας με 1.176 νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους πάνω από το φράγμα των 400 για την πρώτη ημέρα του Μαρτίου.

Παράλληλα, αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι βλέπουν τις εστίες να πολλαπλασιάζονται και ετοιμάζονται για νέες εντάξεις στο καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου για περιφερειακές ενότητες.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Γιατροί και λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα δεδομένα τονίζοντας ότι από την περασμένη Δευτέρα, υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα με ταυτόχρονη αύξηση της προσέλευσης των ασθενών προς νοσηλεία τόσο για κοροναϊό όσο και για λοιπή νοσηρότητα.


Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Δύσκολα το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα


Για την πορεία της πανδημίας και τα σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε ο Καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής στην τηλεόραση του Mega, είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με τόσα πολλά κρούσματα. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με τώρα, ενώ μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει γίνει μια αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να συζητηθεί το άνοιγμα.

Το σημαντικό είναι, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε σε lockdown ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Για τα σχολεία είπε ότι αν η διασπορά στην κοινότητα μείνει σε χαμηλά ποσοστά τότε τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με μια σχετική ευκολία, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές.

Στην ιδέα ενός ολικού lockdown δύο εβδομάδων, που πρότεινε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, είναι μια λύση που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα. Ωστόσο, όλες οι λύσεις εξαρτώνται από το κατά πόσο εφαρμόζονται.

«Όταν είμαστε σε ημικλείσιμο, να προετοιμαζόμαστε για να ανοίγουμε καλύτερα και πιο οργανωμένα», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, είπε πως ακολουθεί μια ήπια αυξητική πορεία, αλλά είναι ελεγχόμενη, αν και τυπικά βρίσκεται στο κόκκινο. Αυτό που ανησυχεί είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.


Βασιλακόπουλος: Να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών

Την ανάγκη να βρεθεί ένα νέο μείγμα μέτρων κατά του κοροναϊού, επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτιμώντας ότι η κόπωση των πολιτών είναι μία από τις αιτίες που το lockdown, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στο δείκτη θετικότητας που ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% και τόνισε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Υπογράμμισε επίσης, ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν που βρισκόμαστε τον Νοέμβριο κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400.

«Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Νέο μείγμα μέτρων»
Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε. Όπως είπε ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.

Τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και πρότεινε τα λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop.

Επίσης είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις μάσκες καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.

Ζήτησε τέλος ακόμη λίγη υπομονή και προέβλεψε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα είμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.


Παγώνη: Να ανοίξουν μαζί σχολεία και λιανεμπόριο – Στο 93% κάλυψη σε εντατικές

Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο εκτίμησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη αναφέροντας πως μετά τις 15/3 δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.

Όσον αφορά τα καταστήματα, η κα Παγώνη έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος.

Παράλληλα τόνισε στον ΣΚΑΪ πως όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.

Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις ΜΕΘ θα μειωθεί σταδιακά.

Όπως τόνισε η κα. Παγώνη εχθές το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ ενώ πρόσθεσε πως κατά την κρίση της περάσαμε το πικ της πανδημίας.

«Καμπανάκι» από τον Θωμαΐδη: Δεν βλέπουμε μείωση στο ιικό φορτίο 

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες από τα λύματα στην Αττική, καθώς όπως αποκάλυψε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, δεν έχουμε καμία μείωση στο ιικό φορτίο.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν χθες το βράδυ και αφορούν τα δεδομένα μέχρι και την Κυριακή.

«Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση» περιέγραψε.

Ο κος Θωμαίδης, εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουρίου και ήταν περί το 200% και ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό.

«Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα, αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» είπε συγκεκριμένα. Σύμφωνα με τον καθηγητή επιπρόσθετα αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.