«Η ένωση δικαστών και εισαγγελέων θα έπρεπε να είχε μια στάση ουδετερότητας στο θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα»

, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Πρόεδρος Εφετών Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Ο κ. Λυμπερόπουλος εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι υπήρξε παρέμβαση που παραβίασε την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

Μάλιστα σημείωσε πως μια κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν στηρίζεται στους θεσμούς της.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση που υπάρχει στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Κουφοντίνα, ο πρόεδρος Εφετών απάντησε: «Ο βασικός λόγος των διαφωνιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέσα στη Δικαιοσύνη βρίσκεται στο σημείο ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έπρεπε να έχει μια στάση ουδετερότητας, την ίδια στάση ουδετερότητας που οφείλουν να έχουν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί όταν ασχολούνται είτε επίσημα είτε στο πλαίσιο κάποιας άλλης διεργασίας με ζητήματα που άπτονται σε υποθέσεις είτε ανοιχτές στη διαδικασία είτε που έχουν μόλις εκδικαστεί. Οφείλεται αυτή η ουδετερότητα».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπήρξε μεροληπτική στάση υπέρ του κ. Κουφοντίνα από το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Λυμπερόπουλος ανέφερε: «Υπήρξε παρέμβαση η οποία κατά την προσωπική μου άποψη παραβίασε όχι μόνο την οφειλόμενη ουδετερότητα, παραβίασε την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών γιατί εμφανίζεται η δικαστική λειτουργία να υποδεικνύει στην εκτελεστική τι πρέπει να κάνει σε μια υπόθεση που την αφορά και τέλος και την εσωτερική προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών με την έννοια ότι έχουμε μια εκκρεμή διαδικασία αυτή τη στιγμή στην οποία θα έπρεπε όλοι να έχουμε κρατήσει αποστάσεις και ουδετερότητα. Δεν μπορεί κάποιος να λεει ότι ένα θέμα το οποίο είναι αυτή τη στιγμή σε δικαστική κρίση να λυθεί με τον Α ή τον Β τρόπο.

Ερωτηθείς αν μπορεί ο κάθε κρατούμενος να διεκδικεί σε ποιες φυλακές θα κρατείται, απάντησε: «Μια πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν στηρίζεται στους θεσμούς της και στη λειτουργία των θεσμών μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε κράτος δικαίου. Έχουμε έναν νομικό πολιτισμό και ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να λειτουργεί, πρέπει ο πολίτης να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη όταν αισθάνεται την ανάγκη να συμβεί αυτό, και πρέπει το δικαστικό σύστημα να αντιμετωπίζει αυτά τα αιτήματα σύμφωνα με τον νόμο, με το σύνταγμα και με τη συνείδησή του ο κάθε δικαστής. Συνεπώς στη δημοκρατίας μας υπάρχουν θεσμοί οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν από εκεί και πέρα το πώς το κάθε επιμέρους αίτημα είτε αυτό είναι ενός κρατουμένου όπως στην προκειμένη περίπτωση, είτε είναι ένας κατηγορούμενου σε μια δίκη είτε είναι ένα οποιοδήποτε άλλο αίτημα πρέπει να υπάγεται στη δικαστική κρίση. Βεβαίως η δικαστική κρίση αξιολογείται με συγκεκριμένο τρόπο, βεβαίως ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να εχει άποψη και να ασκεί κριτική όμως το κράτος δικαίου είναι εδώ και πρέπει να λειτουργεί και αυτό πρέπει να είναι ένας κοινός τόπος όλων χωρίς υποσημειώσεις».

Ερωτηθείς αν είναι σωστός ο χαρακτηρισμός δολοφόνος για έναν άνθρωπο που είναι στη φυλακή και έχει καταδικαστεί για δολοφονίες, ο κ. Λυμπερόπουλος επισήμανε: «Η νομική κατάσταση του κρατούμενου είναι ότι εκτίει μια ποινή εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης η οποία έχει ένα διατακτικό το οποίο λεει ότι έκανε αυτές τις πράξεις. Ο νομικός μας πολιτισμός δεν φυλακίζει χωρίς κάποια αιτία, μια δικαστική απόφαση λεει κάτι τώρα από εκεί και πέρα το ποιος είναι ο τίτλος τον οποίο επιθυμεί ο καθένας να έχει δεν με αφορά».

Ερωτηθείς αν η απεργία πείνας είναι μια ειδική κατάσταση που θα κανει τη δικαιοσύνη να φερθεί διαφορετικά, απάντησε: «Το κράτος δικαίου τα λαμβάνει όλα υπόψη του. Υπάρχει διάταξη του κώδικα ποινικής δικονομίας η οποία σε περίπτωση βλάβης της υγείας του κρατούμενου μπορούν να ληφθούν κάποια εξαιρετικά μέτρα για το πώς αυτός θα νοσηλευτεί και αν δεν κάνω λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να έχουν ασκηθεί κάποια τέτοια δικαιώματα. Θέλω να πω ότι το κράτος δικαίου προβλέπει πράγματα, έχει εργαλεία για να προστατεύσει υπό όρους δικαιώματα για αυτό πιστεύω ότι η προσφυγή στους θεσμούς και η λειτουργία των θεσμών δεν δημιουργεί αδιέξοδα, τα λύνει».