Κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία της πανδημίας – Προβλέψεις - σοκ για νέα αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες ώρες
Ασφυξία στις ΜΕΘ, αύξηση κρουσμάτων και κυρίως των μεταλλάξεων του ιού απομακρύνουν το ενδεχόμενο άρσης των μέτρων με την κυβέρνηση να επανασχεδιάζει την σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα αλλά με… πίστωση χρόνου.
Η εξαιρετικά άσχημη επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, αναγκάζουν την κυβέρνηση να έχει σε ετοιμότητα και νέο σενάριο, καθώς όλα θα κριθούν αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο μια σειρά από παράγοντες -όπως η πολυπόθητη και αναμενόμενη επιτάχυνση των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα- προκαλούν μια κάποια αισιοδοξία, με αποτέλεσμα να ανοίγει ήδη η συζήτηση για μια πιθανή άρση των αυστηρών περιορισμών σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω του παρατεταμένου lockdown.
Να θυμίσουμε ότι σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η διασπορά του ιού στη χώρα μας με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.142 νέα κρούσματα την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, 466 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και έγιναν ακόμα 429 εισαγωγές στα νοσοκομεία σε 24 ώρες. Επιπλέον καταγράφηκαν και 53 θάνατοι εξαιτίας του ιού.
Προβλέψεις - σοκ για νέα αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες ώρες
Μεγάλη ανησυχία πυροδοτεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα από το πρωί στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς αυξάνεται κι άλλο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών Covid -19 εξαιτίας της ευρείας μεταδοτικότητας των παραλλαγμένων στελεχών του ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ώρες οι διασωληνωμένοι να υπερβούν τους 480 και να ξεκινήσουν διακομιδές σε περιφερειακά νοσοκομεία (Κόρινθος, Χαλκίδα κτλ). Η ιατρική κοινότητα, όπως και φορείς του ΕΟΔΥΥ απορρίπτουν εκ προοιμίου την οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ενώ τον περασμένο Οκτώβριο ένας ασθενής κοροναϊού μετέδιδε τη νόσο το πολύ σε έναν ακόμη, σήμερα με τις μεταλλάξεις, ο ένας μολύνει 7-8 επιπλέον». Επίσης, δεν υιοθετείται από κανέναν νοσοκομειακό η πρόβλεψη για κορύφωση για κορύφωση του τρίτου κύματος εντός των ημερών. Το μόνο ενθαρρυντικό, πέραν της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλεται από τους υπηρετούντες του συστήματος υγείας, είναι οι ικανοποιητικοί ρυθμοί του προγράμματος εμβολιασμού.
Μανώλης Δερμιτζάκης: Κρίσιμη εβδομάδα
Η εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται από κυβέρνηση και ειδικούς κρίσιμη. Η πορεία της πανδημίας μέχρι στιγμής δείχνει πως οι μεταλλάξεις, τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα και η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 452, προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο.
Όπως υποστήριξε, η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.
«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.
Ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο περιβάλλον που θα αποσυμπιέσει την ψυχολογία των πολιτών και θα τους κάνει να είναι πιο συντεταγμένοι στη συμπεριφορά τους», εξήγησε.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.
«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.
Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος.
«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει.
Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ισχυρό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.
Ματίνα Παγώνη: Ανοιγμα σχολείων, μαγαζιών στις 16 Μαρτίου
Από την πλευρά της η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη κάνει λόγο για ρεκόρ κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα. Τάχθηκε υπέρ της άποψης να ανοίξουν καταστήματα και σχολεία ακόμα και μετά την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή στις 16 Μαρτίου, καθώς η δύσκολη εβδομάδα είναι αυτή που διανύουμε κι από την ερχόμενη έρχεται η αποκλιμάκωση. «Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη - Πέμπτη θα φτάσουμε στο πικ των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
Η Ματίνα Παγώνη υπεραμύνθηκε της άποψης που εξέφρασε και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν μετά τις 16 Μαρτίου κλειστά τα καταστήματα και τα σχολεία. «Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», επισήμανε.
Όπως εξήγησε, παρά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει ενδονοσοκομειακός πόλεμος σε κάθε νοσοκομείο, καθώς έχουν ενωθεί κλινικές κι έχουν διπλασιαστεί τα κρεβάτια ασθενών για COVID. Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την εκτίμηση ότι όποια δραστηριότητα ανοίξει δεν θα ξανακλείσει, σημειώνοντας ότι «ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο lockdown» και συμπληρώνοντας ότι από Σεπτέμβριο «θα πετάξουμε και τις μάσκες».
Σαρηγιάννης: Δύσκολη η άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου
Για ένα ποσοστό ανοσίας της τάξης του 9% στην χώρα, έκανε λόγο ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει περίπου το 6% του πληθυσμού, ενώ πλέον υπάρχει και ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί.
Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του ιου και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα». Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο».
«Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις 'ανοίγω' στις 16 Μαρτίου,
οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρσης του lockdown και συμπλήρωσε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».
«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το Υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…», είπε.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια μελέτη, την οποία θα υποβάλλουμε και στον Πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο. Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κοροναϊού».
Ασφυξία στα νοσοκομεία
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας πιέζει ασφυκτικά το Σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Σωτηρία όπου γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.
Πιο συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία και το Σάββατο έγιναν σχεδόν 300 εισαγωγές μόνο ασθενών με κοροναϊό στην Αττική μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης, η οποία θα είναι ακόμα πιο τρανταχτή από ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», προειδοποιεί ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός Κρατικό Νίκαιας, Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ.
Αξίζει να επισημανθεί πως στη μάχη μπαίνει πλέον και το νοσοκομείο Χαλκίδας, το οποίο θα δέχεται ασθενείς από την Αθήνα. Γι' αυτό το σκοπό ανοίγουν ακόμα 30 απλές κλίνες covid φτάνοντας στις 90. Την ίδια ώρα αποφασίστηκε να δίνονται περισσότερα εξιτήρια στα νοσοκομεία τα Σαββατοκύριακα ώστε να αδειάζουν κρεβάτια, ενώ σήμερα μπαίνουν στο σύστημα και 10 MΕΘ COVID στο Τζάνειο, και τις επόμενες ημέρες επιπλέον κλίνες εντατικής στο ΚΑΤ.
Σημειώνεται πως το ΝΙΜΤΣ έχει ήδη γεμίσει με 120 μη covid ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι διακομιδές προς τις ιδιωτικές κλινικές μη covid ασθενών και από το Σισμανόλειο, ώστε μέχρι την Τετάρτη να ξεκινήσει πλήρως τη λειτουργία του ως αποκλειστικά νοσοκομείο κορωνοϊού. Οι ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύουν υπόψιν ήδη 120 μη covid ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ έχουν διαθέσει και 300 απλές κλίνες για περιστατικά γενικής φύσης.
Επιπροσθέτως, τέσσερις ιδιώτες γιατροί από τους συνολικά 14 που δήλωσαν πρόθεση να βοηθήσουν, έχουν αναλάβει εθελοντικά εργασία στο νοσοκομείο Παμμακάριστος. Θα ακολουθήσουν και άλλοι σε όποιο δημόσιο νοσοκομείο έχει ανάγκη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας καταρτίζει και νέα λίστα με ιδιώτες εθελοντές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συμφωνήσει να διαθέσουν ακόμα περισσότερες απλές κλίνες και ΜΕΘ για τη νοσηλεία μη covid ασθενών, ενώ δεν αποκλείεται μεγάλα θεραπευτήρια να προχωρήσουν σε συνεφημερίες με το δημόσιο. Ως έσχατο σενάριο εξετάζεται η νοσηλεία και covid περιστατικών από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να έχει τεθεί αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Σε περίπτωση άρνησης των ιδιωτικών κλινικών το υπουργείο υγείας μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε επίταξη όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη.
Η εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Στην Αττική, υπόψιν, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα με δύο διαφορετικά στελέχη κορονοϊού που φέρουν μία μετάλλαξη κοινή στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος. Σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί μόλις 100 με 200 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ είναι πιθανόν να ανιχνευθούν ακόμα περισσότερες και στη χώρα μας.
«Αυτή η μετάλλαξη έχει συνδεθεί με μειωμένη ευαισθησία στα αντισώματα είτε προκύπτουν από εμβολιασμό, είτε από αναρρώσαντες ασθενείς. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα», επισημαίνει ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών.
Υπενθυμίζεται πως ακόμα 1.142 κρούσματα εντοπίστηκαν στη χώρα κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στα 205.120.
Παράλληλα, 53 ακόμα συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ 466 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.
Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 15.311 μοριακά τεστ και 9.187 rapid tests. Σε σύνολο λοιπόν 24.498 τεστ το ποσοστό θετικότητας υπολογίζεται σε 4,66%.
Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική καθώς από τα 1.142 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 569 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Ν. Τζανάκης: Τα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν τις 3.000 ημερησίως
Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κρούσματα που θα επιβεβαιώνονται καθημερινά την ερχόμενη εβδομάδα να κυμαίνονται κοντά στις 3.000 άφησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παράλληλα σημείωσε πως στην Αττική ποσοστό της τάξης του 90% των νέων κρουσμάτων αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη του ιού.
Ορατό είναι το ενδεχόμενο την άλλη εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων να βρίσκεται μεταξύ 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
Βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική ομάδα του κ. Τζανάκη, τα κρούσματα που θα ανιχνεύονται τις επόμενες ημέρας θα βρίσκονται μεταξύ των 2.100 και λίγο παραπάνω από 3.000, καταγράφοντας οριακή αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου κατά 150 με 200 κρούσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ξεπεράσει τα 3.000, πάντα υπό την παραδοχή ότι και τα τεστ που θα διενεργούνται θα παραμείνουν στο ύψος των 50.000 ημερησίως.
Ο καθηγητής δήλωσε μάλιστα ότι στην Αττική επικρατεί μετάλλαξη του ιού σε ποσοστό 80% με 90%.
Σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις ο καθηγητής ανέφερε ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.
Διευκρίνισε ότι από τις 18 με 20 Μαρτίου θα αρχίσει πάρα πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση. «22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» τόνισε.
«Παραμονές Πρωτοχρονιάς είχαμε 1900 κρούσματα αλλά το λιανεμπόριο δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα» υπενθύμισε ο κ. Τζανάκης, ξεκαθάρισε όμως ότι είναι απαραίτητες οι στρατηγικές αποτροπής του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.