«Τα παιδιά δεν είναι στο αλώβητο εγώ έχω στο ιατρείο μου μέχρι τώρα 6 με 7 παιδιά νεογέννητα δηλαδή από 0 μέχρι 30 ημερών που έχουν νοσήσει οι οικογένειες τους και αυτά, ευτυχώς δεν πήγε κανένα νοσοκομείο », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο παιδίατρος και διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, Μάριος Ανδρέου.

«Ένα ιατρείο να έχω τόσα πολλά περιστατικά οικογενειών είναι τρομερό σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη έξαρση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα 18 κρούσματα σε γηροκομείο στη Λέσβο, ο κ. Ανδρέου σημείωσε: «Επειδή είμαι Μυτιληνιός και παρακολουθώ τα δρώμενα, συνάδελφος πριν από μια εβδομάδα και παραπάνω που είχε πάει να εξετάσει κάποιον μέσα στο γηροκομείο είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν. Και μάλιστα το είχαν κάνει και ποστάρισμα ότι πως είναι δυνατόν να έχουν πάρει μια τέτοια απόφαση να μην εμβολιαστούν και σε πέντε ημέρες παρουσιαστήκανε τα κρούσματα».

«Άρα υπάρχει μια ανευθυνότητα. Πάρθηκε μια απόφαση το γηροκομείο να μην εμβολιαστεί. Είναι δυνατόν σε νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν ούτε κλίνες, ούτε ΜΕΘ ούτε τίποτα να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να αρνούνται να εμβολιαστούν. Εγώ θα έστελνα και εισαγγελέα ως διερεύνηση αν ισχύει κάτι τέτοιο ήταν μια ανάρτηση. Πρόκειται περί εγκληματικής πρακτικής», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τον covid στα παιδιά, ο διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας επισήμανε ότι πλέον έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες μέχρι και νεογνά, αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

«Το CDC αναφέρει πλέον ότι έχουμε 4 θανάτους σε 10.000 άτομα τα οποία είναι μικρής ηλικίας άρα βλέπουμε ότι έχουμε θνητότητα και αυτή τη θνητότητα την έχουμε και στην Ελλάδα. Είχαμε και το 37 ημερών νεογνό αυτό το τραγικό συμβάν, το ίδιο όμως είχε συμβεί πριν από μέρες με ένα 16χρονο κοριτσάκι στη Θήβα το οποίο είχε και ζαχαρώδη διαβήτη άρα βλέπουμε ότι πλέον δεν είναι αλώβητες αυτές οι ηλικίες», διευκρίνισε ο κ. Ανδρέου.

«Θέλει μεγάλη προσοχή, η ενδοοικογενειακή μόλυνση κορυφώνεται δηλαδή αυτό το βρετανικό στέλεχος έχει υψηλή μεταδοτικότητα και σοβαρή νοσηρότητα άρα τα δεδομένα μας μάλλον έχουν αλλάξει. Δείχνει ότι και στις μικρές ηλικίες συμπεριφέρεται πλέον πιο επιθετικά και κάνει προσβολή οργάνων», τόνισε ο παιδίατρος.

Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι υπάρχουν πέντε φάσεις της νόσου που πρέπει να τις ξέρουμε, η πρώτη είναι η ασυμπτωματική όπου το πιθανότερο το άτομο να μην έχει ούτε πυρετό ούτε τίποτα και να νοσεί. «Αυτό είναι επικίνδυνο διότι αυτό το άτομο κυκλοφορεί ευρέως στην κοινότητα και μεταδίδει», υπογράμμισε.

«Η δεύτερη φάση είναι η ήπια φάση, είναι αυτό που έχω λίγο πυρετό, μυαλγίες, αρθραλγίες, είμαι άρρωστος και αυτό είναι το σύνηθες που ακούμε στην κοινότητα», πρόσθεσε.

«Η επόμενη φάση είναι η μέτρια φάση η οποία έχει προσβολή πλέον οργάνων και κυρίως του πνεύμονα άρα μιλάμε για πνευμονία. Εκεί θέλει οπωσδήποτε έλεγχο και ο έλεγχος δεν γίνεται μόνο με μια απλή ακτινογραφία αλλά θέλει αξονική τομογραφία», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η επόμενη φάση είναι η σοβαρή, που σημαίνει ότι έχει πια προσβληθεί ο πνεύμονας η οποιοδήποτε άλλο όργανο και είμαστε νοσοκομείο, και η επόμενη φάση είναι η κρίσιμη, είναι η ΜΕΘ», ανέφερε επεξηγηματικά.

«Αυτό που θέλω να μεταφέρω είναι ότι όταν ένα άτομο έχει πυρετό ο οποίος κρατάει 5-6 μέρες δεν περιμένουμε να γίνουμε καλά την 7η ή την 8η μέρα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχουμε γιατί μπορεί να έχουμε κάνει πνευμονία», επισήμανε ο κ. Ανδρέου.

«Αν αυτή την πνευμονία την αντιμετωπίσουμε νωρίς, και υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, τα πράγματα είναι ευκολότερα μπορεί αν γίνει ακόμη και στο σπίτι ή σε ένα απλή κλίνη νοσοκομείου. Αν δεν το λάβουμε υπόψη μας αυτό το στάδιο και πούμε ‘’θα περάσει’’ θα μπούμε στη σοβαρή κατάσταση όπου έχουμε κάνει σοβαρή πνευμονία, το οξυγόνο μας έχει πάρα πολύ και χρειαζόμαστε και νοσηλείες και πιθανώς και πολλά περισσότερα και είμαστε στο προστάδιο που λέγεται κρίσιμη κατάσταση. Άρα τρέχουμε», επισήμανε.