Έκρηξη κρουσμάτων: Μονόδρομος η αναβολή για το άνοιγμα της αγοράς και την άρση του lockdown τον Μάρτιο
Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι διανύουμε τη δυσκολότερη εβδομάδα
Παρά το γεγονός οτι οι ειδικοί είχαν την ελπίδα οτι το lockdown θα τηρηθεί απόλυτα και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των κρουσμάτων, τα μέχρι τώρα στοιχεία φανερώνουν οτι τα πράγματα δεν πάνε όσο θετικά περίμεναν.
Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι διανύουμε τη δυσκολότερη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, ενισχύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα δέχεται το ΕΣΥ σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθει στην ασφυκτική πίεση που δημιουργεί το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με την επάνοδο στην κανονικότητα έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», δήλωσε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Και εκείνη ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων». «Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα πάντα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας», συνέχισε.
«Υπάρχει τεράστια πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας, γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ανοίγουν συνέχεια κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί», είπε. «Υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα λόγω του καιρού και λόγω όλων αυτών των συγκεντρώσεων», συνέχισε.
«Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Όπως υπογράμμισε το άνοιγμα της αγοράς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
Όσον αφορά στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σε αυτή αναφέρθηκαν και ειδικοί με τον καθηγητή Παθολογίας Χαράλαμπο Γώγο να σημειώνει ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι η αγορά προηγείται σε σχέση με τα σχολεία, γιατί υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.
«Πολύ πιθανό να χρειαστεί παράταση του lockdown για ένα μήνα»
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης σχετικά με τις αναλύσεις των λυμάτων εκτιμώντας ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι «ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα».
Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, αυτό του Νοεμβρίου, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση.
Τι θα γίνει με σχολεία και τουρισμό
Μέχρι τώρα πάντως το βασικότερο σενάριο επιστροφής στην κανονικότητα ήθελαν μετά το λιανεμπόριο να ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια.
Ο τουρισμός θα αποτελούσε το επόμενο βήμα για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όπως άλλωστε παρουσίασε επίσημα το υπουργείο Τουρισμού, μέχρι τις 14 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει ανοίξει τον τουρισμό της για το καλοκαίρι, με σύνθημα «All you want is Greece». Για τον τουρισμό θα ισχύσει ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και με δειγματοληπτικούς ελέγχους στους τουρίστες, ενώ όπως ανακοινώθηκε θα είναι ευπρόσδεκτοι με τις εξής τρεις προϋποθέσεις: Να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν αντισώματα ή να έχουν αρνητικό τεστ Covid.
Όλα πάντως θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο. Στην περίπτωση που οι ειδικοί δουν θετικά σημάδια και η πίεση στο σύστημα υγείας αρχίσει να χαλαρώνει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων.
«Εφιαλτική» εφημερία με νέο «ρεκόρ» εισαγωγών ασθενών με COVID – 19
Μία από τις πλέον «εφιαλτικές» εφημερίες ήταν αυτή της Τρίτης για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής, με τις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 να σημειώνουν για τρίτη διαδοχική ημέρα ένα νέο «ρεκόρ».
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου έφτασαν χθες στο δυσθεώρητο ύψος των… 189, έναντι του προηγούμενου «ρεκόρ» για την περασμένη Δευτέρα, όταν οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 είχαν φτάσει τις…172, με την περασμένη Κυριακή να ξεκινά την «κούρσα» του σχετικού «ρεκόρ» με… 167 εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής δεν ξεπερνούσαν τις 120 εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19…
Αξίζει να σημειωθεί ότι νέο «ρεκόρ» εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 γνώρισε την Τρίτη και το εφημερεύον αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας «Ευαγγελισμός», με περίπου… 70 – 75 εισαγωγές, όταν το ίδρυμα δεν σημείωνε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ύψος εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 μεγαλύτερο από 30 – 35…
Οι διασωληνωμένοι τείνουν να διπλασιαστούν
Tα νοσοκομεία δίνουν τεράστια μάχη για να ανταπεξέλθουν. Ο αριθμός των διασωληνωμένων σημείωσε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ με 484 ασθενείς στις ΜΕΘ πανελλαδικά, την ώρα που στην Αττική η κατάσταση έχει πιάσει «κόκκινο» εδώ και μέρες στα νοσοκομεία.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο είναι 390, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15.73%, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να υπολογίζεται σε 382 ασθενείς ανά ημέρα.
Παγώνη: Αύξηση της μεταδοτικότητας 60% λόγω των μεταλλάξεων
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, με τους ειδικούς να «κρούουν» καμπανάκι κινδύνου για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας. Για τα παραπάνω μίλησαν το πρωί της Τετάρτης (10/3) στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.
Η κ. Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και την κατάσταση στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι η μεταδοτικότητα έχει αυξηθεί κατά 40% με 60% λόγω των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κρεβατιών στα νοσοκομεία, καθώς η κάλυψη χθες ήταν στο 91%.
Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά υπογράμμισε ακόμα ότι λόγω των εμβολιασμών στις μεγάλες ηλικίες μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και όπως είπε οι ηλικίες των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι από 30 έως 60 ετών. Ωστόσο, εξέφρασε και τον προβληματισμό της για τις ποσότητες των εμβολίων, για τι αν θα έχουμε τις δόσεις ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την μετάδοση των μεταλλάξεων, όπως είπε.
Τέλος, η κ. Παγώνη πρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία πάνω από 60%, ώστε όπως είπε να μην μετακινούνται οι πολίτες για να μεταβούν στην εργασία τους, ενώ σημείωσε πως τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν με κανόνες.
«Καμπανάκι» Θωμαΐδη για τα λύματα: Ανεβαίνει το ιικό φορτίο σε τρεις πόλεις
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε ότι τα λύματα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα δείχνουν σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου. Όπως είπε στις περιφέρειες αυτές θα αυξηθούν τα κρούσματα, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει μπει μέσα η παράμετρος Τσικνοπέμπτη.
Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι ενδέχεται από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να έχουμε μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Ανέφερε ακόμα, ότι σε συγχρωτισμό θα υπάρχει διασπορά, η οποία όπως είπε ξεκινά από χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες.