ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρούσματα κοροναϊού, μεταλλάξεις και διασωληνωμένοι φέρνουν πιο κοντά την παράταση του lockdown
Απομακρύνεται καθώς φαίνεται το σενάριο της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων, καθώς η πανδημία “σαρώνει” τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται διαρκώς, με το επόμενο 10ημερο να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης αποτυπώνεται τόσο στα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες, όσο και στον χάρτη του ECDC, όπου η Ελλάδα έχει χρωματιστεί πλέον με “κόκκινο”.
Τα κρούσματα καλπάζουν, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, έσπασε το “φράγμα” των 500, γεγονός που δημιουργεί ασφυξία στα νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Είναι ενδεικτικό, ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.570 νέα κρούσματα, ακόμη 51 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 506. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα των μεταλλάξεων αυξάνονται, κάτι που εντείνει την ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και δείχνει ότι η “μάχη” με την πανδημία θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα. Μόνο σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι εντοπίστηκαν 373 νέα κρούσματα και τα συνολικά κρούσματα των μεταλλάξεων ανέρχονται σε 2.144. Επικρατεί, βέβαια, το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.
Ανήσυχος για τη μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην κοινότητα εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι θα υπάρξει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
"Επειδή και την Τετάρτη ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αποτυπωθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα και πραγματοποιήθηκε επαναπαραμετροποίηση του μοντέλου στα νέα δεδομένα και επικαιροποίηση των προβλέψεων, οι οποία έλαβε υπόψη επίσης τη πιθανή παράταση του lockdown έως και τις 29 Μαρτίου. Η διαφαινόμενη αυτή παράταση είναι απόρροια της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που αποτυπώνονται καθημερινά, όσο και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της πληρότητας των κλινών ΜΕΘ" αναφέρουν χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του στην ανάλυση για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr. Παράλληλα, τονίζουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.
"Παρά την ισχυρή παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες" υπογραμμίζουν.
Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπως περιγράφει ο πρύτανης του ΑΠΘ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, ενώ ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Ροηλίδης εκτιμά πως η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου "προϊδεάζει για πιθανή ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων". Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα που διενεργεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, τόσο η εβδομαδιαία όσο και η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου, εμφανίζεται σημαντικά αυξητική. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι: αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3 και αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν το σενάριο να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ στον “πάγο” φαίνεται πως μπαίνει το σενάριο για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων (Γυμνασίων- Λυκείων σε πρώτη φάση) έως το τέλος Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των Εμπειρογνομώνων θα αναλύσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει την σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής. Πληροφορίες που μετέδωσε, πάντως, χθες η ΕΡΤ ανέφεραν ότι οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν να μπουν στο "βαθύ κόκκινο" τρεις νέες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, εισηγούνται να εισέλθουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) η πόλη των Ιωαννίνων, η Χαλκιδική και ο Δήμος Βισαλτίας Σερρών.
Όπως όλα δείχνουν, η Καθαρά Δευτέρα θα μας βρει με απαγόρευση της μετακίνησης εκτός του δήμου κατοικίας, όπως άλλωστε και κάθε ημέρα. Άρα η συνήθεια αρκετών Αθηναίων να επιλέγουν θάλασσα ή βουνό για να τιμήσουν το έθιμο του χαρταετού θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να αλλάξει λόγω του lockdown. Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός Δήμου, φαίνεται πως θα παραμείνει σε ισχύ και το τριήμερο. Το μήνυμα για άθληση, με το "6", όπως είναι γνωστό, ισχύει για μετακινήσεις με τα πόδια και με ποδήλατο. Άρα όσοι θέλουν να μετακινηθούν εκτός του δήμου τους, θα μπορέσουν να το κάνουν μόνο αν η φυσική τους κατάσταση το επιτρέπει. Με απλά λόγια, θα ισχύσουν όλα τα μέτρα που ισχύουν και σήμερα και θα είναι σαν μια κανονική... Δευτέρα.
Το enikos.gr επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, σχετικά το τι θα γίνει με τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα και έναν ενδεχόμενο συνωστισμό των πολιτών. "Εμείς σαν Περιφέρεια δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για περιορισμό ή κλείσιμο των πάρκων. Αναμένουμε αύριο τη σύσκεψη των ειδικών εμπειρογνωμόνων, λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Καθαράς Δευτέρας. Αν δεν έχεις ανοιχτά πάρκα... είναι άλλωστε και θέμα ψυχικής υγείας για τους πολίτες, δεν είναι και καλό να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής τα πάρκα που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, δηλαδή το Πάρκο Τρίτση, το πάρκο στο Πεδίον του Άρεος και το Αττικόν Άλσος, είναι ανοιχτά" ανέφερε. Τέλος, και με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συνέστησε προσοχή στους κανόνες προσωπικής προστασίας για τον κορονοϊό. "Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι όποιοι κάνουν χρήση των πάρκων να κάνουν χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας. Γιατί η ατομική προστασία επηρεάζει την υγεία της κοινότητας. Δηλαδή, μάσκες και τήρηση των αποστάσεων από όλους".
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δεν θα γίνουν παρελάσεις για την 25η Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. "Είμαστε σε μια δύσκολη φάση, σε μια δύσκολη τελευταία φάση. Θα έχουμε πίεση για τουλάχιστον δέκα ημέρες" και πρόσθεσε ότι "δεν θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου με αυτά τα δεδομένα". Σύμφωνα με την ίδια, "θα πραγματοποιηθεί μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων και πρωτοκόλλων". Όπως τόνισε, "η στρατιωτική παρέλαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά".
Αύξηση παρουσίασε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που ξεπέρασαν πλέον τους 500, ενώ ελαφρά μείωση καταγράφηκε στα ημερήσια κρούσματα σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 2.570 νέες μολύνσεις (2.633 χθες). Διενεργήθηκαν 50.078 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 18.754 μοριακά και τα 31.324 radpid.
Σε μία ημέρα, ακόμη 51 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 6.937.
Αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 506 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή 27 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.570, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.843 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.937 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 506 (67.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.457 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 501 (ημερήσια μεταβολή +13.09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.
Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Αττική, όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης από τον ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των 2.570 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, τα επτά είναι εισαγόμενα και εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι βάσει της κατανομής των 2.563 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν τα μισά και συγκεκριμένα 1.282. Ταυτόχρονα προβληματική παραμένει η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Αχαΐα κατέγραψε ξανά τριψήφιο αριθμό (131), ενώ το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη με 229.
Υψηλά τα νούμερα και σε Αργολίδα (22), Αρκαδία (14), Εύβοια (48), Ηράκλειο (48), Κοζάνη (34), Κορινθία (40), Λάρισα (82), Λέσβο (27), Πιερία (24), Χανιά (27) και Χαλκιδική (34).
Ειδικά για την Αττική, όπου εντοπίστηκαν 1.282 νέα κρούσματα, το κέντρο έδωσε εκ νέου τις περισσότερες νέες μολύνσεις, 317 συνολικά και ακολούθησε ο Πειραιάς με 226. Προβληματική παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και τα δυτικά προάστια με 67 και 210 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ υψηλά νούμερα καταγράφονται στα βόρεια προάστια με 160 κρούσματα, αλλά και στον Νότιο Τομέα Αθηνών με 144. Στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 141 νέα κρούσαμτα και στα νησιά 17.
"Σαρώνουν" οι μεταλλάξεις του κορονοϊού τη χώρα μας, καθώς εντοπίστηκαν 373 νέα κρούσματα και τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 2.144, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 368 κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης και τρία κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, σε δείγματα που ελήφθησαν από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου. Επίσης, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 139 επιλεγμένα νέα δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής και από τον έλεγχο προέκυψαν 16 κρούσματα.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2
Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 400 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου. Από τον έλεγχο των 400 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation - VUI) B.1.1.318 . Από τα 371 δείγματα με στελέχη VOC, τα 368 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 3 δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) (Πίνακας 3).
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 139 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 21 Δεκεμβρίου έως 18 Ιανουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των 139 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 16 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 16 στελέχη, τα 12 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 4 δείγματα ήταν θετικά για Variant with deletion in S Gene.
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 51 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.
Τα 51 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 43 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και ένα από την Περιφέρεια Κρήτης.
Πίνακας 4: Απόλυτη συχνότητα θετικών δειγμάτων για τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UKlineage(VariantVOC_202012) του SARS-CoV-2 ανά είδος κρούσματος (εγχώριο-εισαγόμενο) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.
Τα δείγματα για γονιδιωματική ανάλυση έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα εργαστηριακά κριτήρια και δεν προσφέρονται στην παρούσα φάση για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη διασπορά των στελεχών στον πληθυσμό.
*Περιλαμβάνονται και τα 16 στελέχη που απομονώθηκαν από την περίοδο 21 Δεκεμβρίου 2020 έως και 18 Ιανουαρίου 2021
Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας αποτυπώνεται και στους αναθεωρημένους χάρτες, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Όπως προκύπτει από τους πίνακες, όλη η Ελλάδα έχει πλέον χρωματιστεί με "κόκκινο". Στον χάρτη που αφορά τον συνδυαστικό δείκτη των τεστ, των νέων κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας το κόκκινο χρώμα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται πως μόλις πριν μία εβδομάδα, στο "κόκκινο" βρίσκονταν η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος και οι υπόλοιπες περιοχές ήταν "κίτρινες".
Η επιδείνωση της κατάστασης, αποτυπώνεται και στον χάρτη που αφορά στον δείκτη θετικότητας. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται όλη στο "κίτρινο" χρώμα, ενώ μόλις πριν μία εβδομάδα ήταν "πράσινη". Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 4%.
Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που ανήκουν στην Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Τα κρούσματα καλπάζουν, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, έσπασε το “φράγμα” των 500, γεγονός που δημιουργεί ασφυξία στα νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Είναι ενδεικτικό, ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.570 νέα κρούσματα, ακόμη 51 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 506. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα των μεταλλάξεων αυξάνονται, κάτι που εντείνει την ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και δείχνει ότι η “μάχη” με την πανδημία θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα. Μόνο σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι εντοπίστηκαν 373 νέα κρούσματα και τα συνολικά κρούσματα των μεταλλάξεων ανέρχονται σε 2.144. Επικρατεί, βέβαια, το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.
Ανήσυχος για τη μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην κοινότητα εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι θα υπάρξει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
"Επειδή και την Τετάρτη ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αποτυπωθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα και πραγματοποιήθηκε επαναπαραμετροποίηση του μοντέλου στα νέα δεδομένα και επικαιροποίηση των προβλέψεων, οι οποία έλαβε υπόψη επίσης τη πιθανή παράταση του lockdown έως και τις 29 Μαρτίου. Η διαφαινόμενη αυτή παράταση είναι απόρροια της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που αποτυπώνονται καθημερινά, όσο και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της πληρότητας των κλινών ΜΕΘ" αναφέρουν χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του στην ανάλυση για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr. Παράλληλα, τονίζουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.
"Παρά την ισχυρή παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες" υπογραμμίζουν.
Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπως περιγράφει ο πρύτανης του ΑΠΘ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, ενώ ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Ροηλίδης εκτιμά πως η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου "προϊδεάζει για πιθανή ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων". Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα που διενεργεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, τόσο η εβδομαδιαία όσο και η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου, εμφανίζεται σημαντικά αυξητική. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι: αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3 και αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν το σενάριο να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ στον “πάγο” φαίνεται πως μπαίνει το σενάριο για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων (Γυμνασίων- Λυκείων σε πρώτη φάση) έως το τέλος Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των Εμπειρογνομώνων θα αναλύσει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει την σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα της Παρασκευής. Πληροφορίες που μετέδωσε, πάντως, χθες η ΕΡΤ ανέφεραν ότι οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν να μπουν στο "βαθύ κόκκινο" τρεις νέες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, εισηγούνται να εισέλθουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) η πόλη των Ιωαννίνων, η Χαλκιδική και ο Δήμος Βισαλτίας Σερρών.
Τι θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα
Όπως όλα δείχνουν, η Καθαρά Δευτέρα θα μας βρει με απαγόρευση της μετακίνησης εκτός του δήμου κατοικίας, όπως άλλωστε και κάθε ημέρα. Άρα η συνήθεια αρκετών Αθηναίων να επιλέγουν θάλασσα ή βουνό για να τιμήσουν το έθιμο του χαρταετού θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να αλλάξει λόγω του lockdown. Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός Δήμου, φαίνεται πως θα παραμείνει σε ισχύ και το τριήμερο. Το μήνυμα για άθληση, με το "6", όπως είναι γνωστό, ισχύει για μετακινήσεις με τα πόδια και με ποδήλατο. Άρα όσοι θέλουν να μετακινηθούν εκτός του δήμου τους, θα μπορέσουν να το κάνουν μόνο αν η φυσική τους κατάσταση το επιτρέπει. Με απλά λόγια, θα ισχύσουν όλα τα μέτρα που ισχύουν και σήμερα και θα είναι σαν μια κανονική... Δευτέρα.
Το enikos.gr επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, σχετικά το τι θα γίνει με τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα και έναν ενδεχόμενο συνωστισμό των πολιτών. "Εμείς σαν Περιφέρεια δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για περιορισμό ή κλείσιμο των πάρκων. Αναμένουμε αύριο τη σύσκεψη των ειδικών εμπειρογνωμόνων, λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της Καθαράς Δευτέρας. Αν δεν έχεις ανοιχτά πάρκα... είναι άλλωστε και θέμα ψυχικής υγείας για τους πολίτες, δεν είναι και καλό να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής τα πάρκα που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, δηλαδή το Πάρκο Τρίτση, το πάρκο στο Πεδίον του Άρεος και το Αττικόν Άλσος, είναι ανοιχτά" ανέφερε. Τέλος, και με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συνέστησε προσοχή στους κανόνες προσωπικής προστασίας για τον κορονοϊό. "Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι όποιοι κάνουν χρήση των πάρκων να κάνουν χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας. Γιατί η ατομική προστασία επηρεάζει την υγεία της κοινότητας. Δηλαδή, μάσκες και τήρηση των αποστάσεων από όλους".
Μόνο στρατιωτική παρέλαση την 25η Μαρτίου
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δεν θα γίνουν παρελάσεις για την 25η Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. "Είμαστε σε μια δύσκολη φάση, σε μια δύσκολη τελευταία φάση. Θα έχουμε πίεση για τουλάχιστον δέκα ημέρες" και πρόσθεσε ότι "δεν θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου με αυτά τα δεδομένα". Σύμφωνα με την ίδια, "θα πραγματοποιηθεί μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα με την τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων και πρωτοκόλλων". Όπως τόνισε, "η στρατιωτική παρέλαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά".
Τι ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Αύξηση παρουσίασε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, που ξεπέρασαν πλέον τους 500, ενώ ελαφρά μείωση καταγράφηκε στα ημερήσια κρούσματα σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 2.570 νέες μολύνσεις (2.633 χθες). Διενεργήθηκαν 50.078 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, εκ των οποίων τα 18.754 μοριακά και τα 31.324 radpid.
Σε μία ημέρα, ακόμη 51 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 6.937.
Αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 506 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή 27 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.570, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.843 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.937 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 506 (67.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.457 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 501 (ημερήσια μεταβολή +13.09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.
Προβληματική η κατάσταση στην Αττική - Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων
Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Αττική, όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης από τον ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των 2.570 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, τα επτά είναι εισαγόμενα και εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι βάσει της κατανομής των 2.563 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν τα μισά και συγκεκριμένα 1.282. Ταυτόχρονα προβληματική παραμένει η κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας. Η Αχαΐα κατέγραψε ξανά τριψήφιο αριθμό (131), ενώ το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη με 229.
Υψηλά τα νούμερα και σε Αργολίδα (22), Αρκαδία (14), Εύβοια (48), Ηράκλειο (48), Κοζάνη (34), Κορινθία (40), Λάρισα (82), Λέσβο (27), Πιερία (24), Χανιά (27) και Χαλκιδική (34).
Ειδικά για την Αττική, όπου εντοπίστηκαν 1.282 νέα κρούσματα, το κέντρο έδωσε εκ νέου τις περισσότερες νέες μολύνσεις, 317 συνολικά και ακολούθησε ο Πειραιάς με 226. Προβληματική παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και τα δυτικά προάστια με 67 και 210 νέα κρούσματα αντίστοιχα, ενώ υψηλά νούμερα καταγράφονται στα βόρεια προάστια με 160 κρούσματα, αλλά και στον Νότιο Τομέα Αθηνών με 144. Στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 141 νέα κρούσαμτα και στα νησιά 17.
Δείτε την κατανομή:
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
"Σαρώνουν" οι μεταλλάξεις του κορονοϊού τη χώρα μας, καθώς εντοπίστηκαν 373 νέα κρούσματα και τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 2.144, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 368 κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης και τρία κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, σε δείγματα που ελήφθησαν από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου. Επίσης, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 139 επιλεγμένα νέα δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής και από τον έλεγχο προέκυψαν 16 κρούσματα.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2
Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 400 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Φθιώτιδας και Ρόδου. Από τον έλεγχο των 400 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 371 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 2 δείγματα με το στέλεχος υπό διερεύνηση (Variant Under Investigation - VUI) B.1.1.318 . Από τα 371 δείγματα με στελέχη VOC, τα 368 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 3 δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) (Πίνακας 3).
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 139 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 21 Δεκεμβρίου έως 18 Ιανουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των 139 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 16 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 16 στελέχη, τα 12 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 4 δείγματα ήταν θετικά για Variant with deletion in S Gene.
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 51 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.
Τα 51 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 43 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής και ένα από την Περιφέρεια Κρήτης.
Πίνακας 4: Απόλυτη συχνότητα θετικών δειγμάτων για τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UKlineage(VariantVOC_202012) του SARS-CoV-2 ανά είδος κρούσματος (εγχώριο-εισαγόμενο) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα.
Τα δείγματα για γονιδιωματική ανάλυση έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα εργαστηριακά κριτήρια και δεν προσφέρονται στην παρούσα φάση για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη διασπορά των στελεχών στον πληθυσμό.
*Περιλαμβάνονται και τα 16 στελέχη που απομονώθηκαν από την περίοδο 21 Δεκεμβρίου 2020 έως και 18 Ιανουαρίου 2021
Χάρτης ECDC: Στο "κόκκινο" όλη η Ελλάδα - Αυξήθηκε ο δείκτης θετικότητας
Η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας αποτυπώνεται και στους αναθεωρημένους χάρτες, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Όπως προκύπτει από τους πίνακες, όλη η Ελλάδα έχει πλέον χρωματιστεί με "κόκκινο". Στον χάρτη που αφορά τον συνδυαστικό δείκτη των τεστ, των νέων κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας το κόκκινο χρώμα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται πως μόλις πριν μία εβδομάδα, στο "κόκκινο" βρίσκονταν η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος και οι υπόλοιπες περιοχές ήταν "κίτρινες".
Η επιδείνωση της κατάστασης, αποτυπώνεται και στον χάρτη που αφορά στον δείκτη θετικότητας. Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται όλη στο "κίτρινο" χρώμα, ενώ μόλις πριν μία εβδομάδα ήταν "πράσινη". Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 4%.
Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που ανήκουν στην Ε.Ε.), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.