Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, καθώς για το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.512 νέα κρούσματα , ενώ τη μάχη με τον «αόρατο εχθρό» έχασαν 12 συμπολίτες μας. Την ίδια στιγμή, αρχίζει και προκαλεί τρόμο η εκθετική αύξηση των διασωληνωμένων, με 545 να είναι σήμερα σε αυτήν τη σοβαρή κατάσταση.


Συνεχίζει να «φλέγεται» η Αττική

Γι'ακόμη μία ημέρα η χώρα βρίσκεται στο «μάτι του υγειονομικού κυκλώνα», έπειτα από τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, τα 1.230 από αυτά βρίσκονται στην Αττική, εντείνοντας για μία ακόμη ημέρα το ιικό φορτίο που υπάρχει στην πρωτεύουσα.

Από την άλλη, 264 κρούσματα εντοπίζονται στην Θεσσαλονίκη.

Πολεμικό το σκηνικό στα νοσοκομεία της Αττικής

Σε κατάσταση παρατεταμένης πολιορκίας βρίσκεται το εθνικό σύστημα υγείας. Σύζυγοι, αδέρφια, οικογένειες ολόκληρες νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία. Στην Αττική, μέσα σε μία εβδομάδα τα νοσοκομεία χρειάστηκε να νοσηλεύσουν περί τους 2.000 νέους ασθενείς. Η ηλικία τους τρομάζει… Μόνο στο Θριάσιο, περισσότεροι από 60 ασθενείς με covid εισήχθησαν για νοσηλεία, μέσα σε 72 ώρες.

Παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης του ΕΣΥ, η πληρότητα στις ΜΕΘ covid είναι αδύνατον να πέσει κάτω από το 92%. Το γ’ κύμα της πανδημίας απειλεί και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία οι εισαγωγές των covid περιστατικών σχεδόν διπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι νοσηλείες να έχουν ξεπεράσει τις 700.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ούτε ένας ασθενής άνω των 80 ετών δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία το τελευταίο διάστημα, καθώς ο εμβολιασμός έχει χτίσει ένα επαρκές τείχος ανοσίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.


Πάνω από 92.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τα ενεργά κρούσματα στη χώρας αλλά και τις προβλέψεις του για τον επόμενο μήνα.

Στο τέλος του Μάρτη θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε εξήγησε ότι «βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση μέχρι τέλος του μήνα πανελλαδικά, που θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα του Νοεμβρίου. Εγώ αυτό που χρησιμοποιώ σαν δείκτη είναι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος ορός, αυτή η τιμή είναι πολύ πιο μικρή από αυτές που βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτός ο δείκτης τον Νοέμβριο ήταν 2.600 η μέγιστη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 2.600 στο τέλος του Μάρτη και να ξεπεράσουμε και τις 3.000».

Σχετικά με την Αττική ο καθηγητής ανέφερε ότι: «Είναι σε μια φάση αρχής αποκλιμάκωσης, έχουμε μείωση της αυξητικής πορείας. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα στην Αττική, αλλά με δεδομένη την πίεση της υπερμετάδοσης των μεταλλαγμένων στελεχών δεν θα δούμε θεαματικά δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά οι μεταλλάξεις καθώς η δυνατότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα. Αυτό αλλάζει τα σενάρια και το πεδίο. Χρειάζεται να προσέξουμε τώρα διπλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε χωρίς να ρισκάρουμε υπερβολικά».

Όσον αφορά τα κορωνοπάρτι αλλά και τις πορείες που διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής τόνισε: «Προφανέστατα τα πάρτι και τα νυχτερινά κέντρα είναι χώροι διασποράς. Οι πορείες είναι κάτι διαφορετικό. Γίνονται σε ανοιχτό χώρο και εξαρτάται πώς γίνονται. Αν γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης. Είναι κρίσιμο για όλους ότι πρέπει να πηγαίνουν στις πορείες με σύνεση σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τέλος κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν φτάσει τα 92.000 συνολικά στη χώρα μας. 45.000 εντοπίζονται στην Αττική και 11.000 στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει φτάσει στο 62% σε κενές κλίνες ΜΕΘ. Στο 92% είναι η Αττική.



Κρίσιμο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας για την πορεία του lockdown - Πρώτα η αγορά

Η νέα παράταση του 3ου lockdown δοκιμάζει τις αντοχές των πολιτών  Η κυβέρνηση μιλά για ένα δεκαήμερο φωτιά με το χρόνο να τρέχει όσο πλησιάζουμε στην πασχαλινή περίοδο.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αυτή τη φορά θα προηγηθεί από κάθε άλλη δραστηριότητα διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί στο MEGA, προαναγγέλλοντας και νέους κανόνες ανοίγματος των καταστημάτων.

«Ακριβώς επειδή είναι ασφαλές και γίνεται με ασφάλεια και κανόνες και όταν επαναλειτουργήσει θα γίνει και με νέους κανόνες που θα ακόμη πιο ελεγχόμενη» σημείωσε η κυρία Αριστοτελία Πελώνη.


Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το άνοιγμα των καταστημάτων –πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου– θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοιχτά. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι το άνοιγμα θα γίνει αποκλειστικά με ραντεβού και το πρώτο διάστημα με παράδοση εκτός καταστήματος και σε δεύτερο χρόνο με παραλαβή εντός.

Για να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθυσμού εξετάζεται να ισχύσει ο χιλιομετρικός περιορισμός και στις αγορές ή εντός των ορίων των δήμων κατοικίας, ενώ για τα εμπορικά κέντρα είναι πολύ πιθανό να αυστηροποιηθούν οι κανόνες λειτουργίας με περιορισμό του αριθμου των καταναλωτών. «Είναι πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουμε τα μικρά μόνο μαγαζιά στις μεγάλες πόλεις με click in shop» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Κλειστά όλα τα σχολεία

Το άνοιγμα των σχολείων θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο αυτή τη φορά ενώ πονοκέφαλο για τους λοιμωξιολόγους αποτελεί η ραγδαία εξάπλωση του ιού μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. «Κάθε Παρασκευή συζητάμε με τους ειδικούς προκειμένου να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουν την αμέσως επόμενη εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε έτσι και τις επόμενες δυο εβδομάδες» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.

Οι μεταλλάξεις του ιού είναι ο δεύτερος μεγάλος πονοκέφαλος για τους ειδικούς. Μετά από έκτακτη σύσκεψη στην πολιτική προστασία το χωριό Μετόχι στην Κύμη Εύβοιας τέθηκε σε αυστηρή καραντίνα για τις επόμενες δυο ημέρες καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία εκδήλωση κρουσμάτων κορoναϊού.