Απέναντι στην Ιστορία έχουμε όλη την ίδια υποχρέωση». Μια παραποιημένη έκφραση των «Ροβεσπιέρων» της Γαλλικής Επανάστασης αποτελεί σημείο αναφοράς όσων πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις της τρέχουσας περιόδου, σχεδιάζοντας την ερχόμενη εβδομάδα να απευθύνουν μαζικά καλέσματα, την παραμονή και ανήμερα της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της εθνικής Επανάστασης. «Θα ’μαστε εκεί είτε ως θεατές είτε ως διαδηλωτές», λένε μεταξύ τους, ετοιμάζοντας «ηχηρή παρέμβαση», την οποία θα προαναγγείλουν -για ευνόητους λόγους- την τελευταία ώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», οι σχεδιασμοί τους για την Αττική περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις σε δήμους και ένα μεγάλο κεντρικό συλλαλητήριο ανήμερα στις 25 Μαρτίου σε πλατεία ή μεγάλο δρόμο της Αθήνας, όπου δεν θα έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία, λόγω της στρατιωτικής παρέλασης. Επίσης, προαναγγέλλουν ότι θα οργανώσουν ανάλογες διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα και στο Ηράκλειο.

Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στο τρίτο lockdown, η συνεχής προσπάθεια κοινωνικού αναβρασμού, που υποδαυλίζεται από εκπροσώπους «συλλογικοτήτων» εξτρεμιστών, αλλά και το πολυεπίπεδο πλέγμα μέτρων επιφυλακής των αστυνομικών δυνάμεων για τη φύλαξη των υψηλών προσκεκλημένων και των εκδηλώσεων του εορταστικού διημέρου έχουν ανοίξει τις ορέξεις σε πυρήνες μηδενιστών «αντιφά» για πράξεις σύλησης ή βίας ή και τα δύο μαζί.

Ηδη σε αρκετές περιπτώσεις περιθωριακές ομάδες την τρέχουσα περίοδο προσπάθησαν να καταστρέψουν τους ανδριάντες των ηρώων στο Πεδίον του Αρεως (21 προτομές), στη Σταδίου (άγαλμα Κολοκοτρώνη), στην Πανεπιστημίου (Καποδίστριας, Γλάδστων), στο Ζάππειο (άγαλμα Καραϊσκάκη) κ.λπ. Οι ενέργειές τους χαρακτηρίζονται αποσπασματικές και αντιμετωπίσιμες, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να λάβουν άλλη μορφή τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τόσο στην Αθήνα (λόφος Ακροπόλεως) όσο και σε περιοχές εκτός Λεκανοπεδίου με τον μέγιστο συμβολισμό, όπως στα Καλάβρυτα ή στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη ή στο Ναύπλιο.

Μέριμνα

Την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Μαρτίου, θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα παρουσιαστεί πλήθος ελληνικών και διεθνών έργων σχετιζόμενων με τον ελληνικό Αγώνα. Τα αστυνομικά μέτρα γύρω από την Πινακοθήκη έχουν αυξηθεί, όπως επίσης οι εσωτερικές φρουρές, ενώ καθημερινώς διενεργούνται έλεγχοι στα συστήματα ασφαλείας και πυρανίχνευσης του κτιρίου. Ανάλογη μέριμνα λαμβάνεται από την ΕΛ.ΑΣ. γύρω από τους χώρους όπου επί πολλές ώρες ημερησίως πραγματοποιούνται πρόβες στρατιωτικών σχηματισμών, ακόμα και σχηματισμών από ιππείς με παραδοσιακές στολές, οι οποίοι επίσης θα παρελάσουν. Πιθανοί στόχοι προβοκατόρικων ενεργειών θεωρούνται τα σημεία μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, τη Μητρόπολη και τα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι.

Αφίξεις

Επιτελικά στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας με ευρωπαϊκή και διεθνή ταυτότητα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», βρίσκονται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες, καθώς η συμπλήρωση δύο αιώνων από την αυθεντική εξέγερση ενός λαού εναντίον του μακραίωνου κατακτητή του αποτελεί παγκόσμιο ιστορικό φαινόμενο που διατηρεί την ευρύτερη σημασία του.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», καταβάλλεται πρώτιστα «προσπάθεια από όλους» ώστε το καθεστώς της νεο-οθωμανικής Τουρκίας να μην επιχειρήσει κάποιας μορφής «υβριδικό πόλεμο» κατά τη διάρκεια των εορτασμών, αφού υπήρξε η ηττημένη αυτοκρατορία σε εκείνον τον πόλεμο. Ταυτόχρονα, γίνεται μια ιστορική αναδρομή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τις επετείους. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 1921, στα εκατό χρόνια από την Επανάσταση, δεν υπήρξαν εορτασμοί, αφού οι ελληνικές μεραρχίες είχαν εκστρατεύσει στη Μικρά Ασία και επιχειρούσαν να φτάσουν στον Σαγγάριο.

Στα 150 χρόνια, το 1971, το στρατιωτικό καθεστώς στην Αθήνα γιόρτασαν με τον γνωστό φαραωνικό τρόπο στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ την ίδια ώρα οι Τούρκοι, υπό τον στρατηγό Μεμτντούχ Ταγμάτς, έκαναν το δικό τους πραξικόπημα και, συνεπώς, δεν είχαν χρόνο να κοιτάξουν παραέξω. Στην παρούσα, όμως, συγκυρία η ελληνική πλευρά αναλύει και προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια