Σταδιακό άνοιγμα της αγοράς προτείνουν οι ειδικοί - Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής
Βλέπουν αποκλιμάκωση σε δύο εβδομάδες-
Προτάσεις προκειμένου να αλλάξει το σκηνικό των απαγορεύσεων με την αγορά ανοιχτή αλλά και τα εστιατόρια προτείνουν οι ειδικοί καθώς παράλληλα ανοίγει ο καιρός, αυξάνονται οι εμβολιασμένοι και ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους, καφετέριες και εστίαση, θα είναι πιο ελεγχόμενος.
Οι προβλέψεις των ειδικών ωστόσο επιχειρείται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, αλλά και την μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας να «ανοίξει» η αγορά και η οικονομία, γι’ αυτό και οι όποιες προβλέψεις αφορούν την περίοδο μετά το Πάσχα.
Συνεδρίαση της Επιτροπής
Σήμερα, στην καθιερωμένη σύσκεψη της Παρασκευής, οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας, κάνοντας μια εκτίμηση για την επίδραση που έχει έως τώρα στη χώρα μας το τρίτο κύμα του κοροναϊού, αλλά και για το πότε θα αρχίσει η πορεία ισοπέδωσης της επιδημιολογικής καμπύλης.
Τα πρώτα σενάρια θέλουν το άνοιγμα της αγοράς να είναι στις 5 Απριλίου ή να μετατεθεί ακόμα μία εβδομάδα, δηλαδή στις 12 Απριλίου. Βέβαια, δεν εγκαταλείπεται απ’ το τραπέζι το ενδεχόμενο της 17ης Απριλίου.
Όπως και να ‘χει όμως, η αγορά θα ανοίξει υπό όρους και αυστηρούς κανόνες. Αρχικά θα επικρατήσει η μέθοδος του click away.
Η ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου θα δώσει το σύνθημα για το σταδιακό άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων, και καταρχήν των σχολείων. Αν και εφόσον όμως η πανδημία συνεχίσει την ασύμμετρη επίθεση και η καραντίνα παραταθεί μετά τα μέσα Απριλίου, τότε το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Όσο για την εστίαση ο σχεδιασμός παραμένει να ανοίξει το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου και πάντα ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.
Βασιλακόπουλος: Να ανοίξει το λιανεμπόριο
Να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα προτείνει η καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.
Ο καθηγητής εκτιμά ότι αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές.
Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.
Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.
Εκτίμησε ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.
Πιέσεις από την κοινωνία και τα νοσοκομεία
Μέσα σε 24 ώρες άλλη μία κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» μετατράπηκε σε covid, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA. Την ίδια ώρα ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των ανθρώπων που χρειάζεται να διασωληνωθούν έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
«Το “Γεννηματάς” δεν θα το κάνουμε όλο covid, αλλά άλλη μία παθολογική κλινική έγινε covid μέσα σε 24 ώρες, και γέμισε. Αυτή τη στιγμή το “Γεννηματάς” έχει 210 κρεβάτια covid. Μετακινήσαμε 87 ασθενείς non covid σε ιδιωτικά και άλλα νοσοκομεία, και μετά κάναμε τις τεχνικές αλλαγές στην κλινική. Οι ηλικίες είναι κυρίως από 25 έως 45 ετών. Το περνούν πιο ήπια, αλλά διασωληνώσαμε και νέους, και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Επίσης στις απλές κλίνες covid νοσηλεύεται πολύς κόσμος ακόμα, έτσι οι διασωληνωμένοι φαίνεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται», είπε η κ. Παγώνη σχετικά με τις αλλαγές στο «Γεννηματάς».
«Έγιναν τεχνικές αλλαγές στο νοσοκομείο, από πού θα περνάμε, που θα ντυνόμαστε κλπ.. Κανένας μας δεν είδε παρελάσεις και τι έγινε στην Αθήνα, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει αυτές τις ημέρες», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους»
«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», εξήγησε η κ. Παγώνη, προτείνοντας ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.
«Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.