Κορονοπάρτι, άσκοπες μετακινήσεις χωρίς μέτρα προστασίας, ανεύθυνες συμπεριφορές, είναι τα τρία μεγάλα αναχώματα που συναντά η κυβέρνηση, προκειμένου να κάνει το μεγάλο άνοιγμα για την οικονομία και την κοινωνία χαλαρώνοντας τα μέτρα του αυστηρού lockdown.

 Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται στις συνθήκες της πανδημίας με σκληρά lockdown, η διοργάνωση πάρτι από ομάδες νεαρών συνεχίζονται και προκαλούν το κοινό αίσθημα των πολιτών.

Παρά τα πρόστιμα, τις προειδοποιήσεις, αλλά και τον μεγάλο κίνδυνο για την διασπορά του κοροναϊού, υπάρχει μια μερίδα πολιτών, τόσο των νεαρών που συνεχίζουν την ανεύθυνη συμπεριφορά, όσο και μεγαλύτερων ομάδων πολιτών που δεν συμβιβάζονται με τα μέτρα ατομικής προφύλαξης, με αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς να είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδίδουν τον ιό.


Κορονο…κόπωση

  Μπορεί η εστίαση και τα μαγαζιά να παραμένουν κλειστά, όμως ο ανοιξιάτικος καιρός ήταν αρκετός να βγάλει τους πολίτες στους δρόμους και στις πλατείες.

 Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα όλο και αυξάνονται και οι κλίνες στις ΜΕΘ όλο και μειώνονται, με το ΕΣΥ να «λυγίζει», οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται κάθε Σαββατοκύριακο όλο και πληθαίνουν.

 Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβάλει οι Αρχές οι πολίτες φαίνεται να διακινδυνεύουν τα τσουχτερά πρόστιμα για να πιούν και να διασκεδάσουν σε ανοιχτούς χώρους.

 Δεν είναι λίγοι άλλωστε ειδικοί και λοιμωξιολόγοι οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο για σταδιακό άνοιγμα και, ως επακόλουθο, το άνοιγμα της εστίασης, ώστε και να αποφορτιστεί ο κόσμος αλλά και ώστε να μην σημειώνονται τέτοιες εικόνες συνωστισμού, χωρίς κανέναν έλεγχο.

 Όπως σημειώνουν, το άνοιγμα της εστίασης θα μπορούσε να γίνει με την τήρηση μέτρων, ώστε να πάρουν «ανάσα» η οικονομία αλλά και οι πολίτες.

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα χτες το βράδυ, όπου η Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε ένα μεγάλο κορονοπάρτι, όπου εκατοντάδες άτομα είχαν στήσει γλέντι.

 Με τα ποτά τους στο χέρι από καφέ και μπαρ τα οποία ανοίγουν με τη «μέθοδο» του take away, οι πολίτες απολάμβαναν το ποτό τους ανενόχλητοι.

 «Καμπάνες» για συνωστισμό

Είναι χαρακτηριστικές μάλιστα οι «καμπάνες» που έπεσαν για τον συνωστισμό στη Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόστιμο 3.000 ευρώ  επιβλήθηκε σε 25χρονη που κάλεσε άτομα στο πίσω μέρος της αυλής του σπιτιού της. Συγκεκριμένα, ακριβά θα πληρώσουν δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη τα ποτά που διέθεσαν με take away στους πελάτες τους.

Ειδικότερα, χθες Κυριακή, παρατηρήθηκε πλήθος κόσμου έξω από μπαρ και καφέ-μπαρ στην οδό Μητροπόλεως, με αποτέλεσμα αστυνομικοί να βεβαιώσουν πρόστιμο 3.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες.

 Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν επιβληθεί πρόστιμα για αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλους ιδιοκτήτες, καθώς με την άνοδο της θερμοκρασίας ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν το κέντρο για μια βόλτα, ενώ δεν λείπει ο συνωστισμός έξω από μαγαζιά που λειτουργούν με take away προκειμένου να συνδυάσουν τη βόλτα τους με ένα ποτό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το voria.gr, στη Χαλκιδική μία 25χρονη κάλεσε δύο άτομα στην αυλή της αλλά έφαγε πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης ύψος 3.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στην 25χρονη ιδιοκτήτρια του σπιτιού επιβλήθηκε πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης ύψους 3.000 ευρώ ενώ από 300 ευρώ θα πληρώσουν οι δύο παρευρισκόμενοι.

 Εντατικοί έλεγχοι και πρόστιμα

 Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (65.743) έλεγχοι, από τους οποίους οι (11.495) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.094) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (3) συλλήψεις, ως ακολούθως:

 (878) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 - (172) στην Αττική,

 -(130) στη Θεσσαλονίκη,

 - (81) στη Δυτική Ελλάδα,

 - (76) στην Κεντρική Μακεδονία,

 - (68) στη Στερεά Ελλάδα,

 - (64) στην Ήπειρο,

 - (56) στην Κρήτη,

 - (52) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 - (38) στην Πελοπόννησο,

 -(37) στο Βόρειο Αιγαίο,

- (35) στη Θεσσαλία,

 -(30) στα Ιόνια Νησιά,

 - (26) στη Δυτική Μακεδονία και

 - (13) στο Νότιο Αιγαίο.

 Σημειώνεται πως από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (159.190) ομοειδείς παραβάσεις.

(195) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (193) πρόστιμα των 300 ευρώ και (2) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

-(27) στη Στερεά Ελλάδα,

 - (26) στη Θεσσαλονίκη,

 -(21) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 - (19) στην Αττική,

 -(18) στην Κρήτη,

 -(18) στην Κεντρική Μακεδονία,

 -(12) στη Δυτική Ελλάδα,

 -(11) στη Θεσσαλία,

 - (11) στην Ήπειρο,

 -(9) στη Δυτική Μακεδονία,

 - (9) στο Βόρειο Αιγαίο,

 -(9) στα Ιόνια Νησιά,

 - (3) στο Νότιο Αιγαίο και

 -(2) στην Πελοπόννησο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (46.386) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (44.474) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.912) των (150) ευρώ.

  • (21) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

  Στη Θεσσαλονίκη, 2 πρόστιμα των 3.000 ευρώ έκαστο σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ και καφέ-μπαρ) για παραμονή πλήθους πελατών στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

 Στην Κρήτη, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας για μη τήρηση αναστολής λειτουργίας και από 300 ευρώ σε 3 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

 Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική,

- 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οικίας, για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ σε 4 συμμετέχοντες.

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια οικίας, για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ σε 2 παρευρισκόμενους.

 Στη Θεσσαλονίκη, σχηματίστηκε δικογραφία για διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης σε οικία.

 Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και από 300 ευρώ σε 4 παρευρισκόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (4.429) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.649) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.