Με στόχο την ομαλή επανέναρξη των επιχειρήσεων εστίασης η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου με πακέτο μέτρων προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ , για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης.

Η κυβέρνηση παρέχει σημαντική ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ενώ όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ανέκτησε την αξιοπιστία της και μπόρεσε και κάλυψε τα ταμειακά της διαθέσιμα μέσα από δανεισμό με τα χαμηλότερα επιτόκια που έχει δει ποτέ η χώρα και η Ελληνική Δημοκρατία».

Η δράση που τίθεται σε εφαρμογή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, και αφορά περίπου 34.000 μικρομεσαίες και μεγάλες εταιρείες, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα προαναγγέλλοντας δυναμική η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

«Εκτίμησή μας είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας όταν απομακρυνθεί η βεβαιότητα και ο φόβος του Covid θα είναι πολύ δυναμική. Και ως προς τον κλάδο της εστίασης εκτιμούμε ότι σχετικά γρήγορα θα επανέλθει ο τζίρος, ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς. Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη του κόσμου προφανώς να βγει έξω, να περάσει καλά, να φάει, να πιει κι ένα ποτό παραπάνω. Αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο υπό τις συνθήκες ασφάλειας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Μας ενώνει η ίδια αγωνία και την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου και όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την επόμενη ημέρα, ει δυνατόν, να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ακόμη και μετά το Πάσχα το άνοιγμα

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για ανάκαμψη τα πράγματα μόνο ρόδινα δεν είναι στον τομέα της εστίασης. Η βεβαρυμμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει τη δεδομένη στιγμή συζητήσεις για επαναλειτουργία, με τα σενάρια να θέλουν την επανεκκίνηση του κλάδου ακόμη και μετά το Πάσχα. Και η επαναλειτουργία της αφορά αποκλειστικά την εξωτερική εστιάση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες MEGA, η εστίαση θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει και μάλιστα μετά το Πάσχα.

Ως γνωστόν τα σενάρια αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο, δεδομένων και των πολλών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά και της πίεσης στο σύστημα υγείας, είναι η εστίαση να στρώσει τραπέζι την Δευτέρα του Πάσχα, ή την Τρίτη, δηλαδή στις 3 ή 4 Μαΐου. Μάλιστα, οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν πιλοτικό άνοιγμα των μαγαζιών, αφού ο στόχος είναι η εστίαση να ανοίξει «κανονικά» στις 10 Μαΐου, δηλαδή μια εβδομάδα αργότερα.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να ανοίξει στα τέλη Απριλίου, ωστόσο αυτή η εναλλακτική δείχνει να απομακρύνεται εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σημειώνεται ότι η εστίαση έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, αφού το Σάββατο τα μαγαζιά συμπληρώνουν πέντε συνεχόμενους μήνες κλειστά και μάλιστα πανελλαδικώς.

Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019 Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας]*365*7%. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έχει ήδη δοθεί 1 δισ. ευρώ στην εστίαση

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι «για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και προσέθεσε:

«Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους».

Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι γνωρίζει πόσο σκληρά έχει χτυπηθεί συνολικά, ο κλάδος της εστίασης από την πανδημία, και είπε ότι εδώ και 13 μήνες ο τζίρος έχει συρρικνωθεί σημαντικά. «Οι μισοί από αυτούς κύλησαν χωρίς πελάτες, ουσιαστικά, στα τραπέζια σας και παρά την έντονη προσπάθεια που έγινε στο κομμάτι της παραλαβής και της διανομής φαγητού, αυτή η δραστηριότητα μόνο μερικώς μπορεί να συγκρατήσει συνολικά τις απώλειες» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι μέχρι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό θα εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα μέτρα τα οποία είναι ήδη γνωστά. Συγκεκριμένα: Το δικαίωμα συμμετοχής στους νέους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η αποπληρωμή της θα ξεκινήσει με τους όρους που έχουν περιγραφεί από τις αρχές του ‘22 και θα επεκταθεί από 40 σε 60 δόσεις. Ο χαμηλότερος ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά που θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η απαλλαγή της καταβολής ενοικίου η οποία θα ισχύσει και τον Απρίλιο ενώ αναστέλλονται οι πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.