Από τον κήπο της στην Αίγινα, η Rowena Harding συνεργάζεται με κυβερνήσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

«Το σπουδαίο είναι ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά μου από οπουδήποτε», λέει στο «Reuters» η Harding, σύμβουλος επικοινωνιών Αυστραλίας-Βρετανίας. «Μπορώ να μιλήσω με πελάτες στη Μιανμάρ, πελάτες στη Ρουάντα. Σήμερα το πρωί εργάζομαι για τη βορειοανατολική Νιγηρία, όλα από εδώ, ένα ελληνικό νησί».

Όπως σημειώνει το «Reuters», η προσπάθεια προσέλκυσης μιας κοινότητας απομακρυσμένων και χωρίς υποχρεώσεις εργαζομένων βρίσκεται ανάμεσα στις πράσινες και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα ελπίζει ότι θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας της και στην αποκατάσταση της διεθνούς της εικόνας μετά από περισσότερο από μια δεκαετία κρίσης.

Η χώρα ελπίζει, επίσης, να ενισχύσει τον τουρισμό της, καθώς το χειρότερο έτος της βιομηχανίας εδώ και δεκαετίες την έφερε πίσω σε ύφεση το 2020.

Ωστόσο, σημειώνει το πρακτορείο, για μια χώρα κοντά στο κάτω μέρος της κατάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή οικονομία, ο δρόμος για να γίνει κόμβος για τους λεγόμενους… «ψηφιακούς νομάδες» - όπως το Μπαλί ή η Μαγιόρκα - είναι μακρύς και γεμάτος τεχνολογικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το αν η Ελλάδα μπορεί να το επιτύχει αυτό λίγα χρόνια μετά την ανάδυσή της από τη μεγαλύτερη διάσωση της ιστορίας θα αποτελέσει μια δοκιμασία για την ικανότητα της χώρας να αναμορφώσει την οικονομία της για μετά την πανδημία.

Καθισμένη σε μια παραλία κοντά στο σπίτι της, η Harding παραθέτει τους λόγους για τους οποίους μετακόμισε από την Ταϊλάνδη στην Αίγινα: τα χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κοροναϊό, ο καιρός, το καλό φαγητό και μια ευχάριστη στάση… ζωής.

Πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και τον τρόπο ζωής, στα σχέδια της Ελλάδας βρίσκεται η εισαγωγή βίζας και η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για διάστημα επτά ετών για τους επαγγελματίες που μετακινούνται εκεί. Θέλει επίσης να δελεάσει κάποιους από τους 800.000 νέους Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά τη μακρά ύφεση που ακολούθησε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009.

«Εάν μπορείς να εργαστείς από οπουδήποτε, γιατί να μην εργαστείς από την Ελλάδα;», δήλωσε στο «Reuters» ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επικαλούμενος μια έρευνα που υπολογίζει στο 1,6 δισ. ευρώ τα κέρδη για κάθε 100.000 εργαζόμενους που διαμένουν στη χώρα για έξι μήνες.

Ωστόσο, παρά τη «μεγάλη δυναμική» της Ελλάδας, πολλοί προτιμούν να μένουν στη χώρα μόνο για λίγες εβδομάδες και όχι για μήνες, λόγω διάφορων προβλημάτων, όπως το αργό WiFi ή οι άκαμπτοι κανόνες βίζας, δήλωσε ο David Williams, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας αγοράς κατοικιών NomadX.

Ενώ η Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδύσεις από τους τεχνολογικούς κολοσσούς Tesla και Amazon, βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερη θέση από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ως προς τη συνδεσιμότητα, τη χρήση του διαδικτύου και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σταθερό ευρυζωνικό ίντερνετ της Ελλάδας είναι πιο αργό από εκείνο στο Τατζικιστάν, όπου μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Speedtest, στον οποίο η Ελλάδα κατέλαβε την 98η θέση τον Φεβρουάριο.

Δουλειά, παράδεισος και… γραφειοκρατία

Τον περασμένο μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων που ονομάστηκε «Ελλάδα 2.0», συμπεριλαμβανομένων και επενδύσεων σε δίκτυα 5G.

«Θέλεις να μπορείς να κοιτάς τη θάλασσα έξω από το παράθυρό σου ενώ εργάζεσαι, αλλά θέλεις να είσαι και βέβαιος ότι ο υπολογιστής σου είναι συνδεδεμένος», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Λόγω της πανδημίας, η κατ’ οίκον εργασία αναμένεται να διπλασιαστεί το 2021, σύμφωνα με έρευνα της Enterprise Technology Research που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Θέλοντας να ανταγωνιστεί το νησί της Μαδέρας της Πορτογαλίας, το οποίο δημιούργησε ένα ψηφιακό νομαδικό χωριό, η Ρόδος της Ελλάδας ξεκίνησε ένα Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων. Στην Κρήτη, ένα project που ονομάζεται «Work & Paradise» υπόσχεται την ευκαιρία να εργάζεσαι από βίλες δίπλα σε πισίνες.

Χωρίς μητρώο ψηφιακών νομάδων, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσοι βρίσκονται στην Ελλάδα. Η ομάδα «Digital Nomads Athens» στο Facebook αριθμεί 3.600 μέλη από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Εσθονία.

Η Sanne Goslinga της Marathon Venture Capital, η οποία μετακόμισε από το Βερολίνο, έλαβε αρκετά μηνύματα στο LinkedIn από άτομα που ενδιαφέρονται για θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. «Η γενιά Z είναι ριψοκίνδυνη. Λένε “θα πάω απλά να δω και μπορώ πάντα να επιστρέψω στη χώρα μου”», είπε, αναφερόμενη σε αυτούς που γεννήθηκαν ανάμεσα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2010.

Ο Στέφανος Μπουρνιάς, γεννημένος στην Ελλάδα και μεγαλωμένος στο Μπαλί, μετακόμισε από το Άμστερνταμ τον περασμένο Μάρτιο, εργαζόμενος για την start-up λογισμικού μετάφρασης Lokalise.

«Ένα μέρος μου θέλει να δει την Ελλάδα να θεραπεύει πολλά από τα προβλήματά της, ειδικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο και το “brain drain”», δήλωσε ο 25χρονος.

Ο κ. Μπουρνιάς αρχικά είχε πτοηθεί από την έλλειψη ευκαιριών, συνθηκών εργασίας και μισθών. Ως αλλοδαπός κάτοικος, ήρθε αντιμέτωπος με μεγάλη γραφειοκρατία, σε πράγματα όπως η εξασφάλιση εξαίρεσης από στρατιωτικές υποχρεώσεις ή το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. «Εάν αγνοήσεις όλα αυτά και κερδίσεις έναν ανταγωνιστικό μισθό, το επίπεδο ζωής εδώ είναι απίστευτο», είπε.

Ωστόσο, στην NomadsList, η οποία κατατάσσει τα καλύτερα μέρη για απομακρυσμένους εργαζόμενους, η Αθήνα είναι μόλις 65η σε μια λίστα όπου πρώτη βρίσκεται η Λισαβόνα.

Για μερικούς, όπως η Harding, τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ξεπερνούν τα μειονεκτήματα, που, όπως είπε, περιλαμβάνουν και τις διακοπές ρεύματος.

Για άλλους, το μέλλον είναι λιγότερο σίγουρο.

«Αυτή τη στιγμή λειτουργεί για μένα», είπε ο Μπουρνιάς. «Αλλά υποθέτω ότι πιθανώς θα φύγω κάποια στιγμή», πρόσθεσε