«Δεύτερη ευκαιρία» για καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου από Δευτέρα
Η κυβέρνηση ζητά από τους ειδικούς επανεξέταση των δεδομένων στις «κόκκινες περιοχές»
«Παράθυρο» για άνοιγμα του λιανεμπορίου και στις «κόκκινες περιοχές» που παραμένει κλειστό, εφόσον όμως το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση, ζητώντας από την επιτροπή την επαναξιολόγησή τους.
Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη παραμένουν στο «κόκκινο» με κλειστό το λιανεμπόριο και με τις αντιδράσεις των εμπόρων να κορυφώνονται, όμως η επιδημιολογική κατάσταση δεν επέτρεψε να σηκώσουν ρολά οι έμποροι των περιοχών αυτών. Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ένα από τα αιτήματα της κυβέρνησης είναι να αξιολογηθούν εκ νέου τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και κατά πόσο θα επιτραπεί η άρση του αυστηρού lockdown, προκειμένου να ανοίξουν τα καταστήματα και στις τρεις αυτές περιοχές.
Εκτιμάται ότι οι πιθανότητες είναι λίγες, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν η συμπεριφορά του κόσμου και του ιού αλλάξει και ανατρέψει τα αποτελέσματα. Ωστόσο, τον πρώτο λόγο έχει η Επιτροπή και όλα θα είναι στην κρίση της και βασισμένη η απόφασή τους στους αριθμούς που θα έχουν μπροστά τους την δεδομένη στιγμή.
Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο της κυβέρνησης, έχει δύο ημερομηνίες για το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν δώσει σήμερα το πράσινο φως, τότε ίσως υπάρξει νέος ανασχεδιασμός από την επόμενη Δευτέρα.
Οι εκτιμήσεις ωστόσο μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να ανοίξουν τα καταστήματα στις τρεις περιοχές Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη, δεν είναι πολλές, ιδιαίτερα από την στιγμή που αναμένεται το άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα.
Θα πρέπει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει μια νέα κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να εκτιμηθεί η μεταδοτικότητα σε σχέση πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων.
Εκτός από το λιανεμπόριο στις τρεις κόκκινες περιοχές, οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν σήμερα την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών που δεν έχουν ανοίξει στις βαθιά κόκκινες περιοχές.
Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή των ειδικών είχε εισηγηθεί πριν μία εβδομάδα να μην επιτραπούν ούτε οι διαδημοτικές μετακινήσεις στις κόκκινες περιοχές, καθώς όπως ανέφεραν παρατηρούνταν μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να τις «ελευθερώσει».
Πλησιάζει στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ
Την ίδια ώρα σε κρίσιμη φάση βρίσκεται για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται απειλώντας να θέσει τη συμπρωτεύουσα εκ νέου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο σταθερά υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, η αυξητική πορεία του ιικού φορτίου που εντοπίζεται στα λύματα της πόλης και η καθημερινή επιβάρυνση των νοσοκομείων με νέες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές που προσπαθούν να βρουν τρόπο να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.
«Το ότι είμαστε στο κόκκινο, με βάση την κωδικοποίηση της ομάδας μας, εκφράζει την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν εμείς είχαμε άλλα τόσα διαθέσιμα νοσοκομεία στην πόλη δεν θα βάζαμε κόκκινο. Θα βάζαμε πορτοκαλί. Έχουμε 90% πληρότητα στις ΜΕΘ, άρα και μικρή αύξηση στα λύματα σημαίνει ότι μπορεί να μη βρεις κρεβάτι, αν αρρωστήσεις. Με το 90% δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος, γιατί μπορεί εύκολα να γίνει 100%. Και δυστυχώς, δεν διακρίνουμε πτωτική τάση. Έχουμε ισορροπήσει σε ένα σημείο, είμαστε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, σε μία εύθραυστη ισορροπία που σημαίνει ότι μέσα λίγες μέρες μπορεί να βρεθούμε από το κόκκινο στο μαύρο. Αν κάτι πάει στραβά, αν χαλαρώσουμε κι άλλο, μπορεί να βρεθούμε σε κατάσταση Νοεμβρίου», εξήγησε στη Voria.gr ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, μέλος της επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου που ανιχνεύει το ιικό φορτίο των λυμάτων, Θοδωρής Καραπάντσιος.
Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ μπορεί να μην κάνει προγνώσεις, ωστόσο εκτιμά ότι πρέπει να κερδίσουν χρόνο μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Και σύμφωνα με τον κ. Καραπάντσιο, τα self test είναι ίσως το πολυτιμότερο όπλο που διαθέτουμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.
«Τα self test είναι ένα σημαντικό πείραμα σωστά σχεδιασμένο ως ιδέα. Αν γίνει σωστά, θα έχουμε κερδίσει στο στοίχημα. Πρέπει δηλαδή να κάνουμε το τεστ όχι μόνο επειδή ήρθαμε σε επαφή με κάποιον, αλλά επειδή ήρθε η ώρα μας να το κάνουμε. Θέλουμε να πιάσουμε τον θετικό που για τις 4-5 μέρες επώασης της νόσου δεν θα το ξέρει και θα μεταδίδει τον ιό στο συγγενικό και στο φιλικό του περιβάλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να το εφαρμόσουμε σωστά», είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε πιο δύσκολα από Αττική»
Ο κ. Καραπάντσιος θεωρεί ότι η επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης είναι χειρότερη από αυτήν την Αθήνας.
«Είμαστε πιο δύσκολα από την Αττική. Το σύστημα υγείας εκεί πιέζεται περισσότερο, γιατί εξυπηρετεί και περιστατικά εκτός Αττικής. Ωστόσο, η διασπορά στην κοινωνία είναι στο τριπλάσιο από εμάς, ενώ θα έπρεπε να είναι στο πενταπλάσιο. Αντίστοιχα, η Πάτρα είναι σε χειρότερη κατάσταση, γιατί θα έπρεπε να είναι στο ένα πέμπτο από εμάς και είναι στο ένα τρίτο», εξήγησε, δίνοντας εμμέσως μια απάντηση στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί με την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην πόλη τους.
Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία
«Η κατάσταση στο Παπανικολάου ελέγχεται, αλλά μέρα με τη μέρα έχουμε μεγαλύτερη πίεση. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κατάσταση του τρομερού κύματος της επιδημίας του Νοεμβρίου, αλλά, καθώς η κατάσταση επιβαρύνεται μέρα με την ημέρα, η αγωνία μας είναι μη φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Υπάρχει μία όχι ραγδαία, αλλά σταθερή επιδείνωση. Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχα συμβαίνουν σε όλα τα νοσοκομεία, γιατί είναι συγκοινωνούντα δοχεία», είπε στη Voria.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Γιάννης Κιουμής.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το μοντέλο του περασμένου Νοεμβρίου, με αναπροσαρμογές στις κλινικές κοινής νοσηλείας για να εξυπηρετηθούν περιστατικά κοροναϊού. Ωστόσο οι υγειονομικοί αγωνιούν ότι να νοσοκομεία θα αγγίξουν τα όρια της δυναμικότητάς τους.
«Το κάθε νοσοκομείο έχει μία πεπερασμένη ικανότητα. Υπάρχει ένα όριο. Δεν το ακουμπήσαμε, αλλά οδεύουμε σιγά – σιγά στο σημείο αυτό. Έχουν μετατραπεί κλινικές κοινής νοσηλείας σε COVID. Αυτό έγινε και στην τελευταία βαριά εφημερία. Αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε περισσότερα κρεβάτια για να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς. Στις κοινές κλίνες τα περιθώρια ευελιξίας μας είναι μεγαλύτερα. Οι ΜΕΘ όμως δεν είναι ένα μέγεθος συγκεκριμένο. Γιατί κι αν υποτεθεί ότι ανοίγαμε περισσότερες κλίνες, χρειάζεται κι ένα προσωπικό εξειδικευμένο για να διαχειριστεί τους ασθενείς», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος ελπίζει ότι η αποκλιμάκωση θα αρχίσει να γίνεται αισθητή προς το τέλος του Απριλίου.