«Η συχνότητα των περιπτώσεων θρόμβωσης είναι πάρα πάρα πολύ μικρή ιδιαίτερα αν τη συγκρίνουμε με τη συχνότητα της θρόμβωσης που παρατηρείται στους συνανθρώπους μας που έχουν εκτεθεί και έχουν μολυνθεί με τον ιό », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

«Το 16,5 % αυτών που νοσούν βαριά από τον κοροναϊό εμφανίζουν θρομβώσεις μερικές εκ των οποίων είναι πολύ επικίνδυνες, κατά συνέπεια θεωρώ ότι η συζήτηση που αναδεικνύεται και στη δημόσια σφαίρα αλλά και η ασυντόνιστη συζήτηση σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρώπης για τα συμβάματα θρομβώσεων είναι υπερβολική αν συγκρίνουμε τη θρόμβωση με αυτό που συμβαίνει στους μολυσμένους με τον κοροναϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson, ο κ. Γραβάνης διευκρίνισε ότι η συχνότητα των συμπτωμάτων για τα δυο εμβόλια, που αφορούν σε πολύ σπάνιας συχνότητας θρομβώσεις, εξειδικευμένες θρομβώσεις, αφορούν σε 4-5 εμβολιασμένους ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμένους. «Πρόκειται δηλαδή για πολύ σπάνια συμβάματα τα οποία αναδείχτηκαν όταν τα εμβόλια χορηγήθηκαν στην κοινότητα σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ακόμη ο καθηγητής σημείωσε ότι ο χειρισμός πάρα πολλών κρατών είναι ασυντόνιστος, για την συζήτηση όσον αφορά τα πολύ σπάνια αυτά δευτερογενή συμβάματα τα έχει δημιουργήσει αυτού του είδους η σύγχυση και σε αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό, -όπως είπε- και η υστέρηση εμβολιασμών στην Ευρώπη.

«Νομίζω ότι θα πρέπει κάθε μέλος κράτος της Ευρώπης να περιμένει την αξιολόγηση εμβολίων από τον καθ’ ύλην αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Μάλιστα έμαθα ότι χθες ο ΕΜΑ ζήτησε με επιστολή από τα 27 μέλη κράτη της ΕΕ να τον ενημερώσουν για οποιοδήποτε σύμβαμα τοξικότητας όλων των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην επικράτειά τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτός είναι ένα σοβαρός τρόπος για να μπορέσουμε να συζητήσουμε δημόσια και ιατρικά για τα πιθανά σπάνια συμβάματα τοξικότητας και όχι ο καθένας να παίρνει αποφάσεις ανάλογα με το τι βλέπει στη χώρα του», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ικανοποιητική την εικόνα των εμβολιασμών, ο κ. Γραβάνης απάντησε: «Συμφωνώ απόλυτα και να επισημάνω επίσης ότι όχι μόνο στο χειρισμό των εμβολιασμών αλλά και γενικότερα στο χειρισμό της πανδημίας ήμασταν αποτελεσματικοί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από χώρες οι οποίες είναι πιο προηγμένες υγειονομικά, έχουν ευχέρεια οικονομική μεγαλύτερη από τη χώρα μας».

«Και ας συγκρίνουμε τη χώρα μας με το Βέλγιο που είχε 25 χιλιάδες νεκρούς μέχρι στιγμής και τη Σουηδία που έχει 15 χιλιαδες και εμείς έχουμε , δυστυχώς γιατί κάθε απώλεια είναι απώλεια αλλά έχουμε 8.200 απώλειες. Αυτό δείχνει ότι στη χώρα μας έγινε μια σοβαρότερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», πρόσθεσε επεξηγηματικά.

Ο κ. Γραβάνης εκτίμησε ότι ότι αν έρθουν τα εμβόλια μέχρι τον Ιούνιο των 7,2 εκατομμυρίων δόσεων, μέσα Ιουνίου με τέλη Ιουνίου θα έχουμε εμβολιάσει κατά πάσα πιθανότητα το 35 με 40% του γενικού πληθυσμού. «Σε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα άλλο ποσοστό ανοσίας που είναι αυτό της φυσικής ανοσίας των συνανθρώπων μας που έχουν μολυνθεί από τον ιό και έχουν αναπτύξει επίσης ανοσία», επισήμανε ο καθηγητής.

«Υπολογίζουμε ότι από τον αριθμό των 270 χιλιάδων μοριακά διαπιστωμένων μολυσμένων από τον κοροναϊό στην κοινότητα έξω, και με τους ασυμπτωματικούς, έχουμε ξεπεράσει το 1 -1,2 εκατομμύρια άρα έχουμε ξεπεράσει σε ανοσία φυσική μετά από λοίμωξη το 10 ίσως και 12%. Άρα τα δύο αυτά ποσοστά τέλος Ιουνίου θα πλησιάζουν σε σύνολο το 40 με 45% του γενικού πληθυσμού οπότε θα αλλάξει η εικόνα στην κοινότητα», σημείωσε.