Τη χρυσή τομή θέλουν να βρουν κυβέρνηση και ειδικοί , προκειμένου να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα ενόψει του Πάσχα και έτσι οι πολίτες να μπορέσουν να ταξιδέψουν στα χωριά.

Η κυβέρνηση έχει φανερώσει την πρόθεσή της να επιτρέψει τις μετακινήσεις, αλλά κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί άμεσα από την επιδημιολογική εικόνα. Εξ ου και οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε στάση αναμονής και δεν προβαίνουν σε εκτιμήσεις.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι  -Ποιοι θα μπορούν να κάνουν Πάσχα στο χωριό

Οι προτάσεις που έχουν πέσει είναι πολλές, ωστόσο αυτή που κερδίζει έδαφος θέλει τους πολίτες που θα φεύγουν από την πόλη να πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τους έχει χορηγηθεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τέλος, δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως.

Αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα

Όπως επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη και ειδικοί, οι αποφάσεις για το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα θα ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σημειώνουν ωστόσο ότι ακόμη κι αν η εισήγηση είναι θετική, οι μετακινήσεις θα γίνονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι έχουμε δρόμο μέχρι το Πάσχα και στέλνοντας μάλιστα και μήνυμα στους υπουργούς της κυβέρνησης να μην προχωρούν σε πρόωρες κρίσεις και δηλώσεις για το αν και πως θα χαλαρώσουν τα μέτρα.

Μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις της κυβέρνησης και για το Πάσχα. «Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», είπε.

Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, καθώς τότε θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Διχασμένοι οι ειδικοί για το Πάσχα στο χωριό

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το Πάσχα στο χωριό με τους λομωξιολόγους να εμφανίζονται διχασμένοι

Μερίδα ειδικών εμφανίζεται επιφυλακτική, καθώς φοβούνται μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις που θα επιφέρει «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αποτελεί «τιτάνιο» έργο να πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.

Καμπανάκι Παυλάκη: Μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα το Πάσχα – Θα ξαναφουντώσει ο κορωνοϊός

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης αναφορικά με ένα άνοιγμα μετακινήσεων προς την επαρχία το Πάσχα, αφού έτσι εκτιμά, πως θα ξαναφουντώσει ο κορονοιός.

«Μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας» είπε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο κ. Παυλάκης χαρακτηρίζοντας «ρίσκο» το άνοιγμα των μετακινήσεων σε αυτή τη φάση.

Ο ερευνητής ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει.

Ο καθηγητής ανέφερε πως πρέπει να πάμε γρήγορα στην αποδόμηση του κύματος της πανδημίας για να περάσουμε ένα λογικό καλοκαίρι.

«Και από άποψη διακοπών και από άποψη οικονομικών» είπε.

Ακόμα πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως αν η ελληνική κοινωνία έκανε μια προσπάθεια τώρα όπως η Πορτογαλία θα μπορούσαν κάθε εβδομάδα τα κρούσματα να μένουν τα μισά.

Ο γιατρός-ερευνητής συνέστησε τήρηση των μέτρων, προσοχή τόσο από την πλευρά όσων εμβολιάστηκαν όσο και από την πλευρά αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποφυγή εσωτερικών χώρων, χρήση μάσκας.

«Περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε πόσο θα κοστίσει το άνοιγμα» κατέληξε.

Γιαμαρέλλου: Από την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα πιθανά σενάρια για μετακινήσεις μέσα στο Πάσχα και το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα συζητήθηκαν από την ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, και τον καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Γεώργιο Ατσαλάκη, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Αναφορικά με το Πάσχα και τη δυνατότητα μετακίνησης στη περιφέρεια, η κα Γιαμαρέλλου υποστήριξε πως δεν είναι δυνατόν να αποφασίσουν αυτή τη Παρασκευή, που πραγματοποιείται η εβδομαδιαία σύσκεψη, δεδομένου ότι τα στοιχεία μεταβάλλονται και δεν έχουμε ακόμα την πολυπόθητη μείωση στους δείκτες που ανέφερε νωρίτερα. «Μπορεί να έχουμε νέα για το Πάσχα το Σάββατο του Λαζάρου, θα το δούμε αυτό», είπε η ειδικός.

Η κα. Γιαμαρέλλου μίλησε και για τα self tests αναφέροντας πως η χρήση τους είναι για να επαναλαμβάνονται κάθε 48 ώρες, πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο να εξασφαλιστεί, για να μπορέσουμε να μετακινηθούμε το Πάσχα. Όσον αφορά δε τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση θα είναι κυρίως τα αποτελέσματα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και οι πιθανότητες για λοιπές μετακινήσεις εντός των ημερών των γιορτών.

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επιμένει πως «Το φετινό Πάσχα πρέπει να είναι σαν το προηγούμενο», εκτιμώντας ωστόσο ότι τα self test αποδείχθηκαν πολύτιμο εργαλείο και θα πρέπει να αυξηθούν. «Τα self test, να μην γελιόμαστε, είναι ένα από τα βασικά όπλα κατά της πανδημίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου, είναι πολύ πιθανό, να έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση, αλλά όπως σημείωσε: «αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε τις 2.000 με 2.5000 κρούσματα και δεν θα υπάρχει τόση πίεση στις ΜΕΘ». Υπογράμμισε όμως πως οι μαζικές μετακινήσεις στο χωριό, θα είναι δύσκολες, γιατί εκεί σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος το σύστημα Υγείας, θα εξακολουθεί να είναι πιεσμένο και δεν θα έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Τέλος, ο Διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος τόνισε «Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό, αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς…»