«Η κατακλείδα των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού εξωτερικών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και έτσι τα θέματα βγήκανε όλα αλλά ήταν απολύτως σχεδιασμένα γιατί είχανε γραφτεί οι δηλώσεις, δεν αυτοσχεδίασε », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου πανεπιστημίου, ο Κώστας Υφαντής, αναφορικά με τη χθεσινή ένταση στη κοινή συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου.

«Δεν ήταν παρορμητικός ο Έλληνας υπουργός άρα ήταν μια στρατηγικής σημασίας απόφαση να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίχθηκε η συνάντηση με το βλέμμα βεβαίως στην επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο παρόλο που ενδεχομένως κάποιοι στο παρελθόν να θυμηθούν κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν που και η ελληνική πλευρά θέτει τα ζητήματα αλλά έτσι τόσο ανοιχτά, τόσο απροκάλυπτα , με αυτή την ένταση και χωρίς να αφήσει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τίποτα να περάσει αναπάντητο αυτό δεν έχει προηγούμενο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Θεωρώ αδιανόητο μια τέτοιου είδους διπλωματική παρέμβαση και παρουσία να μην έχει την ευλογία, την έγκριση, να μην είναι απόφαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου. Έχω και εγώ την βεβαιότητα ότι ήταν απολύτως σχεδιασμένο δηλαδή υπήρχε ένα σενάριο που έλεγε ότι ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πρωτολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ο Έλληνας υπουργός θα αποφασίσει εκείνη τη στιγμή αν πρέπει να απαντήσει και με ποιον τρόπο θα απαντήσει», επισήμανε ο κ. Υφαντής.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι η Αθήνα έχει πάρει μια απόφαση όπου ο διάλογος αν είναι να οδηγήσει κάπου θα οδηγήσει σε ένα πλαίσιο το οποίο θα διαμορφώσει η Αθήνα κυρίαρχα και αν η Τουρκία είναι ειλικρινής τότε θα προσέλθει στο διάλογο αυτό αλλά με αυτούς τους όρους όχι υπό το βάρος των απειλών και των τουρκικών διαβημάτων στο πεδίο όπως λέει το τουρκικό καθεστώς.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος και αν θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο κ. Υφαντής απάντησε: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας αυτή τη στιγμή, η Άγκυρα πρέπει να πάρει μιας απόφαση αν θα τορπιλίσει τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ή αν θα συνεχιστεί. Ακόμα και η ένταση αυτή, ακόμα και ο απροκάλυπτος τρόπος με τον οποίο τέθηκαν τα θέματα στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου δεν δίνει την αφορμή στην Άγκυρα για να αποχωρήσει από τη διαδικασία».

«Αν θα έπρεπε να κάνω μια πρόβλεψη θα έλεγα ότι η διαδικασία του διαλόγου θα προχωρήσει και υπό αυτή την έννοια αν δικαιωθώ σημαίνει ότι η Αθήνα πήρε ένα υπολογισμένο ρίσκο να διαμορφώσει το πλαίσιο της συζήτησης με απόλυτη ειλικρίνεια και με ένα στιβαρό τρόπο. Είναι απόφαση της Άγκυρας», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η συχνή επανάληψη των ελληνικών θέσεων με αυτό τον τρόπο τον έντονο αλλά ευγενικό νομίζω θα εμπεδώσει και στα μυαλά αυτών οι οποίοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα έτσι έχουν. Είναι μήνυμα προς το εξωτερικό αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η Αθήνα έχει πάρει την απόφαση να μην μιλάει με δύο γλώσσες, αυτά τα οποία λέμε ιδιωτικά τα λέμε και δημόσια. Δεν ξέρω αν είναι το τέλος της μυστικής διπλωματίας αλλά σε στρατηγικό επίπεδο δηλαδή τι θέλει η Αθήνα και πως θέλει να φτάσει εκεί που θέλει, το οποίο είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδος εδώ και 50 χρόνια αλλά θα γίνει με αυτούς τους όρους πια», εξήγησε ο κ. Υφαντής.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της προς τη Δύση ή είναι μια προσχηματική κίνηση, ανέφερε: «Θεωρώ ότι η συγκυρία είναι μια απολύτως διλληματική συγκυρία για την Τουρκία και το επόμενο διάστημα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα έχει να επιλέξει αν θα συνεχίσει αυτό το δρόμο της αυταπάτης της αυτονομίας και της μεγάλης περιφερειακής δύναμης η οποία συγκρούεται με όλους, η οποία παρεμβαίνει στρατιωτικά και υπερεκτείνεται ή θα επιστρέψει στην παραδοσιακή της αφοσίωση στη Δύση με ότι συνεπάγεται αυτό και βεβαίως τότε θα πρέπει και η Αθήνα να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με μια Τουρκία η οποία θα έχει πολύ λιγότερα μέτωπα ανοιχτά».