«Αυξημένο κατά 170% είναι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκολας Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης απέδωσε την αύξηση στον συνωστισμό στις παραλίες και σε περιοχές του κέντρου, όπως και στα κορονοπάρτι.

Μάλιστα επισήμανε πως μένει να φανεί πως θα μεταφραστείς τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα αλλά και σε νοσηλείες, κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου.

Τέλος ο καθηγητής αναγνώρισε την ανάγκη του κόσμου να μετακινηθεί το Πάσχα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικόλα Θωμαΐδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, ο καθηγητής σημείωσε ότι οι μετρήσεις που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ αφορούν την εβδομάδα από 12 έως 18 Απριλίου, ο μέσος όρος αυτών των μετρήσεων είναι 170% αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όπου είχαμε καταγράψει μια μείωση.

«Η εκτίμηση που έχουμε και η ανάγνωση της κατάστασης είναι ότι κάτι έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 10 και 11 Απριλίου και αυτό που έγινε ήταν η άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων, η εκτεταμένη μετακίνηση πληθυσμού είτε στην παραλιακή είτε στο κέντρο, συνωστισμός στις γειτονιές, πάρτι στις πλατείες κλπ. Αυτό έγινε και αυτό αποτυπώθηκε αμέσως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά σε πόσα κρούσματα θα μεταφραστεί το 170%, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία πλέον των ανθρώπων που διασπείρει τη νόσο είναι ασυμπτωματικοί. Το πόσο θα μεταφραστεί σε κρούσματα εξαρτάται και με τον αριθμό των test που θα γίνονται και εφόσον θα αυξηθούν τα test που θα είναι καλό να αυξηθούνε. Αν γίνει αυτό θα αυξηθούνε και τα κρούσματα, το σημαντικό όμως είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία γιατί αυτό είναι το πραγματικό νούμερο», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.

«Οπότε αυτό αν αποτυπωθεί σε κρούσματα θα αποτυπωθεί σε μια εβδομάδα, ίσως και αυτή την εβδομάδα να δούμε το αποτύπωμα της προηγούμενης οπότε αυτή η κατάσταση με το επιβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική αλλά και σε κάποιες άλλες περιοχές που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ όπως είναι η Κρήτη δεν μας επιτρέπει αισιοδοξία και χαλάρωση», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Όλος ο κόσμος όχι μόνο εμείς, ακροβατεί σε ένα τεντωμένο σκοινί, η ισορροπία αυτή είναι πολύ εύθραυστη της δημόσιας υγείας, της ψυχικής υγείας η οποία καταρρακώνεται και μπορώ να σας το επιβεβαιώσω από τις μετρήσεις στα λύματα και την αύξηση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών. Στο τρίμηνο Ιανουαρίου–Μαρτίου καταγράψαμε αύξηση σε κάποια αντικαταθλιπτικά, επίσης η αύξηση στην κοκαΐνη συνεχίζεται και είναι και ανησυχητική», επισήμανε ο καθηγητής.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι ο περιορισμός να κλείσει πχ η εστίαση και να μην ανοίξει η εστίαση θα αλλάξει δραματικά την κατάσταση, άποψή μου είναι χωρίς να ειμαι ειδικός. Όταν άνοιξε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αύξηση στο ιικό φορτίο. Όταν άνοιξε το λιανεμπόριο το Δεκέμβριο δεν είχαμε αύξηση το ιικό φορτίο, αύξηση στο ιικό φορτίο και αυξημένη διασπορά είχαμε όταν άρχισαν οι συνεστιάσεις και όταν επιστρέψαμε στους χώρους εργασίας και υπήρχε συνωστισμός στα λεωφορεία και τα Σαββατοκύριακα».

Ερωτηθείς αν το άνοιγμα των Λυκείων επηρέασε την αύξηση των κρουσμάτων, απάντησε: «Τα στοιχεία που δώσανε από τα self test δείχνουν περίπου 1,5 της χιλίοις θετικότητα, είναι πολύ μικρή».

Για την μετακίνηση το Πάσχα, επισήμανε: «Και εγώ σαν πολίτης και σαν οικογενειάρχης δυσκολεύομαι, νοιώθω απόλυτα την ανάγκη του κόσμου να βγει να πάει στο χωριό του ή να πάει να ξεσκάσει. Εδώ υπάρχει το οξύμωρο ότι μια ομάδα ουσιαστικά δεν μπορεί να υπακούσει κανένα μέτρο και κάποιοι άλλοι αναγκάζονται να μην μπορέσουν να κάνουν αυτό που θα θέλανε το Πάσχα παρότι τηρούνε τα μέτρα».