Reuters: Η Ελλάδα ανοίγει στους τουρίστες και ελπίζει σε μια καλύτερη τουριστική χρονιά
Στόχος να αντισταθμιστεί η ζημιά του καταστροφικού 2020
Στον ελληνικό τουρισμό και στις ελπίδες της χώρας μας για μια καλύτερη σεζόν, σε σχέση με το καταστροφικό 2020, αναφέρεται με δημοσίευμά του το «Reuters».
Η Ελλάδα ξεκίνησε να ανοίγει για τους τουρίστες τη Δευτέρα, με λίγες κρατήσεις αλλά με ελπίδες για μια καλύτερη τουριστική περίοδο, που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη ζημιά του καταστροφικού -λόγω της πανδημίας- 2020, αναφέρει χαρακτηριστικά το «Reuters».
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, στη Ρόδο, όπου οι περισσότεροι τουρίστες προέρχονται από το εξωτερικό, οι προετοιμασίες των ξενοδόχων είναι πυρετώδεις: καθαρίζουν, γυαλίζουν και βάφουν, εν αναμονή μιας καθοριστικής χρονιάς.
«Προετοιμάζουμε το ξενοδοχείο με στόχο να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε μόλις η κυβέρνηση μας δώσει το “πράσινο φως”», αναφέρει ο Γιώργος Τσέλιος, γενικός διευθυντής του Sun Beach Hotel, το οποίο υποδέχεται κυρίως επισκέπτες από Σκανδιναβία, Αυστρία και Βρετανία.
Η Ελλάδα ανοίγει επισήμως για τον τουρισμό στις 14 Μαΐου, όμως από την περασμένη Δευτέρα, τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα, αν είναι εμβολιασμένοι ή διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ.
Όπως συνεχίζει το «Reuters», ο τουρισμός, που παράγει το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και 1 στις 5 θέσεις εργασίας, αποτελεί ζωτικό κομμάτι μιας οικονομίας η οποία κατάφερε να «αναρριχηθεί» μετά από μια πτωτική δεκαετία, μόνο και μόνο για να ξαναβρεθεί και πάλι πέρυσι σε ύφεση, με το ξέσπασμα της πανδημίας.
Πόλεις – φαντάσματα τα νησιά
Σε μια φυσιολογική χρονιά, η Ρόδος θα είχε ανοίξει ήδη... τις ομπρέλες της για μια τουριστική περίοδο που ξεκινά τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Τώρα, μέσα Απρίλη, μοιάζει ακόμα με πόλη φάντασμα, σχολιάζει το «Reuters».
Πολυτελή καταλύματα κλειστά να κοιτούν μια μακριά, αμμώδη ακτογραμμή. Παραλιακές πόλεις που θα κατακλύζονταν από πλήθη Βρετανών τουριστών να παραμένουν σιωπηλές, με κλειστά καταστήματα, ταβέρνες και μπαρ.
Πολλά από αυτά αναγκάστηκαν να κλείσουν από το 2020, όταν μόλις 7,4 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα, λιγότεροι από κάθε χρονιά κατά την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και πολύ πιο χαμηλά από το ρεκόρ των 31,3 εκατομμυρίων το 2019.
Από τα ξενοδοχεία ως τα εστιατόρια και τις βάρκες των μικρών κρουαζιέρων, πολλές επιχειρήσεις που επιβιώνουν από την κρατική βοήθεια δεν θα αντέξουν άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι. «Οι περισσότεροι από αυτούς νιώθουν πως η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει άλλη μια κρίση», δηλώνει ο αντιδήμαρχος της Ρόδου, Κωνσταντίνος Ταρασλίας. Σχεδόν 600.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη Ρόδο πέρυσι ενώ το 2019 ο αντίστοιχος αριθμός είχε ανέλθει στα 2,3 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την ένωση ξενοδόχων, μόλις λίγο περισσότερα από τα μισά από τα 650 ξενοδοχεία της άνοιξαν.
Η Ελλάδα λέει ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση φέτος το καλοκαίρι χάρη στα εκτεταμένα τεστ για τον κοροναϊό, τα ξενοδοχεία καραντίνας και τα σχέδια εμβολιασμού των νησιωτών και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.
«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να έχουμε μια καλύτερη σεζόν», δήλωσε ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου. «Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι», μέχρι τα μέσα Μαΐου, είπε.
Όμως, οι κρατήσεις παραμένουν λίγες, ενώ κυρίως αφορούν την περίοδο από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο, δηλώνει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, προβλέποντας μια χρονιά με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί οι επισκέπτες θέλουν πραγματικά να είναι σίγουροι ότι θα πετάξουν», είπε. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κρατήσεις αργότερα».
Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, μια συνεχής αύξηση κρουσμάτων την έχει αναγκάσει σε συνεχή lockdown για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της, επισημαίνει το πρακτορείο.
Όπως σημειώνει το «Reuters», αυτή τη στιγμή οι τουρίστες υπόκεινται σε περιορισμούς, που περιλαμβάνουν και την απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, ενώ τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι κλειστά από τον Νοέμβριο.
Ο Γιάννης Χαλικιάς, ο οποίος διαχειρίζεται εννέα επιχειρήσεις στη Ρόδο, είπε ότι μόνο μία είναι ανοιχτή, η οποία αγωνίζεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των υπόλοιπων οκτώ. «Περνάμε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», είπε. «Περιμένουμε μέρα με τη μέρα να εμβολιαστεί ο κόσμος... έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε και να έχουμε μια κανονική σεζόν», πρόσθεσε ο ίδιος.