Στην τελική ευθεία για την ολική άρση του lockdown  μπαίνει η χώρα μετά και το σημερινό άνοιγμα της εστίασης, με το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας να αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Ένα μάλιστα πρώτο στίγμα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ημερομηνία ορόσημο την 15η Μαΐου για επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας.

Ανοιγμα σχολείων, τουρισμός, λιανεμπόριο χωρίς sms στο 13032, μετακίνηση από δήμο σε δήμο και μετακίνηση εκτός νομού ορισμένες από τις δραστηριότητες που αναμένεται να ανοίξουν το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Τα επόμενα βήματα μετά το άνοιγμα της εστίασης

Το επόμενο βήμα χαλάρωσης έρχεται στις 10 Μαΐου με την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των δημοτικών με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Το Σάββατο 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα και ο τουρισμός με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Φυσικά, το άνοιγμα γίνεται για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test.

Την ίδια ημέρα, στις 15 Μαΐου, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Παράλληλα, έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος sms για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Πιθανή ημερομηνία που είναι στο τραπέζι για το λιανεμπόριο -για να ανοίξει πλήρως με κατάργηση της υποχρέωσης για αποστολή μηνύματος sms στο 13032- είναι αυτή μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

Περιορίζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας


Σημειώνεται πως από σήμερα υπάρχουν αλλαγές και στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 23:00 και θα ισχύει μέχρι τις 05:00.

Για τον λόγο αυτό, η εστίαση θα μπορεί να λειτουργεί έως και τις 22:45. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ίσχυε από τις 22:00.

Οι εμβολιασμοί «δείχνουν» τον δρόμο προς την «Ελευθερία»

Στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ευνοεί ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα κατά της Covid-19, που συνεχίζονται κανονικά μετά τη διακοπή για την ημέρα του Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Αυτό το μήνα ξεκινά η τρίτη φάση της Επιχείρησης «Ελευθερία». Από 5 Μαΐου αυξάνεται η δυναμικότητα του συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε έναν αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Πότε θα «πούμε αντίο» στις μάσκες


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να «ξεφορτωθούμε» τις μάσκες που φοράμε υποχρεωτικά παντού, με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ να τονίζει πως δεν απέχει πολύ μακριά η στιγμή που θα μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς τη χρήση της μάσκας.
 

Αντίστροφη μέτρηση για ελεύθερες μετακινήσεις χωρίς μάσκες

«Μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες, είναι το βασικό και θα νιώσουμε ελεύθεροι» ανέφερε, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως: «όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών θα πετάξουμε τις μάσκες, τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».