«Ένα θέμα που είναι πιο αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αναφορικά με τις μετρήσεις στα αστικά λύματα, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε: «Αποκλιμάκωση υπάρχει τεχνικά από τις 7 Απριλίου απλώς είναι πολύ πιο αργή από ότι θα θέλαμε να είναι. Ένα θέμα που είναι πιο αργή είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη με τα οποία έχουμε να κάνουμε στα οποία γίνεται πολύ πιο γρήγορη η μετάδοση και στο βαθμό που ξεφεύγουν από τα μέτρα προστασίας ξεφεύγουν πιο πολύ τουλάχιστον κατά 30%».

«Κανονικά θα έπρεπε να βλέπουμε πιο μεγάλη αύξηση κατά 30% επειδή όμως έχουμε μέτρα προστασίας τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον 75% έχουν λειτουργήσει. Εγώ διαφωνώ με αυτούς που λένε ότι δεν λειτούργησαν και δεν λειτουργούν τα μέτρα αντίθετα λειτουργούν απλώς έχουμε να κάνουμε με ένα πιο δύσκολο πρόβλημα, θα ήταν πιο εύκολη η αποκλιμάκωση αν είχαμε τα παλιά στελέχη και εμείς αν ήμασταν πιο συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο πιθανός αριθμός των κρουσμάτων που θα φτάσουμε το καλοκαίρι, ο καθηγητής απάντησε: «Για ένα καλό επίπεδο θα πήγαινα στο επίπεδο των 1.000 κρουσμάτων την ημέρα και αυτό δεν θα το φτάσουμε πριν τις 20 Ιουνίου. Αυτό που θα ήταν ένα θετικό σενάριο με δεδομένο τα ανοίγματα που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι στις 20 Ιουνίου να είμαστε στα 1.000 κρούσματα με τάση προς τα κάτω προφανώς γιατί αυτό θα μας οδηγήσει στα 200-400 στις αρχές Ιουλίου.

«Σε αυτά τα δεδομένα έχουμε υπολογίσει όλα και το άνοιγμα των σχολείων, αυτό είναι το καλό σενάριο και λέω καλό σενάριο γιατί όλα αυτά τα ανοίγματα προφανώς επιβαρύνουν επιδημιολογικά αλλά μπορεί να επιβαρύνουν λιγότερο επειδή θα χρησιμοποιούμε περισσότερο τα self test, επειδή θα εφαρμόσουμε με μεγαλύτερη κατανόηση και σύνεση τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας», υπογράμμισε ο ίδιος.