Υπό πλήρη μυστικότητα διεξάγονται οι έρευνες γύρω από τις συνθήκες υπό τις οποίες βρήκαν το θάνατο 73 ηλικιωμένοι, μέσα σε διάστημα 18 μηνών, στη Μονάδα Φροντίδας «Αγία Σκέπη» στα Χανιά . Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει τόσο οι διαθήκες κάποιων από αυτούς όσο και οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων που πιθανόν κρατούσαν σε καταστολή τους τροφίμους.

Την ίδια ώρα, σιγή ιχθύος τηρείται γύρω από την ταυτότητα του ιδιώτη γιατρού που φέρεται να είχε υπογράψει δεκάδες πιστοποιητικά στα οποία αναγραφόταν ως αιτία θανάτου η καρδιακή ανακοπή, χωρίς οποιαδήποτε άλλη εξήγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «On time», ο 45χρονος γενικός γιατρός έχει ήδη δώσει μια πρώτη κατάθεση στις Αρχές για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα της δομής, πρόκειται για γιατρό γενικής ιατρικής με εξειδίκευση και εμπειρία στη Γηριατρική και Γεροντολογία, ο οποίος παρέχει εικοσιτετράωρη κάλυψη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είχε πει προ ημερών ο νεαρός Δημήτρης Μαυρακάκης, ο οποίος εργάστηκε για διάστημα έξι μηνών στη συγκεκριμένη μονάδα ως βοηθός νοσηλευτή, ούτε ο ίδιος μπορούσε να πει από τι πέθαιναν οι ηλικιωμένοι, αλλά «ούτε και ο γιατρός μπορεί να κρίνει, αφού ο συγκεκριμένος που υπέγραφε όλα τα πιστοποιητικά σαν καρδιακή ανακοπή δεν ήρθε να τους ελέγξει ποτέ. Στους περισσότερους θανάτους (14) που συνέβησαν μέσα σε μία εβδομάδα είχα εγώ βάρδια. Θυμάμαι ηλικιωμένους που έμπαιναν στη δομή ακόμα και εκατό κιλά και κατέληγαν πενήντα ή σαράντα».

Σύμφωνα με το protothema.gr, οι πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από την προσωπικότητα του ανθρώπου που υπέγραψε «από απόσταση» 62 πιστοποιητικά θανάτου τον τελευταίο χρόνο κάνουν λόγο για έναν «αόρατο» παθολόγο, που είχε ελάχιστη παρουσία στα κοινά των Χανίων, μικρή πελατεία και που ποτέ δεν έδωσε το δικαίωμα για σχόλια.

Προτείνει 95 νέους μάρτυρες ο δικηγόρος της Μονάδας

Στο μεταξύ, συμπληρωματικό υπόμνημα με κατάλογο 95 νέων μαρτύρων κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γηροκομείου Νίκος Ρουσσόπουλος, ο οποίος ζήτησε να εξεταστούν μαζί οι μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς μέχρι τώρα η Ασφάλεια Χανίων καλεί μόνο τους μάρτυρες κατηγορίας, κάτι που όπως ανέφερε πλήττει τη διερεύνηση της αλήθειας.

Με το νέο κατάλογο οι μάρτυρες που προτείνει φτάνουν τους 148, οι οποίοι προτίθενται να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης σε βαθμό βασανισμού των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της διοίκησης της δομής, περίπου το 90% των μαρτύρων υπεράσπισης είναι πρώην φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στο γηροκομείο, οι οποίοι διαψεύδουν τις καταγγελίες για τις συνθήκες στο χώρο.


Τα επόμενα βήματα

Από δω και πέρα, σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν και τα τυχόν κίνητρα που οδήγησαν σε μαζικούς θανάτους ηλικιωμένων αναμένεται να γίνει έρευνα στο Υποθηκοφυλακείο Χανίων για εκχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και στο λογιστήριο του γηροκομείου προκειμένου να διερευνηθεί ποια ήταν τα λειτουργικά έξοδα σε βάθος χρόνου, πόσους εργαζομένους απασχολούσε και αν αγοράζονταν επαρκείς ποσότητες τροφίμων, φαρμάκων και αναλωσίμων. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται απαραίτητα καθώς η «Αγία Σκέπη» φιλοξενούσε ηλικιωμένους με χαμηλότερα βαλάντια (συντάξεις των 500-600 ευρώ), ενώ άλλα γηροκομεία στα Χανιά και άλλες περιοχές της χώρας χρεώνουν ποσά άνω των 900-1.100 ευρώ μηνιαίως προκειμένου να προσφέρουν επαρκείς υπηρεσίες. Ταυτόχρονα θα ελεγχθούν οι ιατρικοί φάκελοι των ηλικιωμένων που κατέληξαν στο Νοσοκομείο Χανίων, μετά την έξοδό τους από την «Αγία Σκέπη», προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι θάνατοι μπορεί να οφείλονταν σε κακουχίες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time