ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θρίλερ στο γηροκομείο Χανίων: Ψάχνουν» από το 2015 τους 80 θανάτους
Γνώριζαν από πριν για τους υγειονομικούς ελέγχους στο «γηροκομείο του τρόμου»
«Βουτιά» σε βάθος εξαετίας αναμένεται να κάνει η εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται γύρω από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» στα Χανιά , που ελέγχεται για τους θανάτους περίπου 80 ηλικιωμένων από ανακοπή καρδιάς, μέσα σε διάστημα μόλις ενάμιση χρόνου.
Σύμφωνα με το Parakritika.gr, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αναλάβει να συγκεντρώσουν τα στοιχεία γύρω από τις συνθήκες που επικρατούσαν στο ιδιωτικό γηροκομείο, ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες από τα ληξιαρχεία της Κρήτης.
Ειδικότερα, στα ληξιαρχεία όλων των Δήμων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης έχει αποσταλεί νέο έγγραφο, με βάση το οποίο ζητούνται οι ληξιαρχικές πράξεις και οι ιατρικές γνωματεύσεις για περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων στο συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2015 έως και 31 Δεκεμβρίου 2019. Σημειώνεται ότι αρχικά είχαν ζητηθεί στοιχεία για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως και 13 Μαρτίου 2021. Σύμφωνα πάντα με την τοπική ιστοσελίδα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ζητηθεί και τα στοιχεία των γραφείων τελετών που συνεργάστηκαν με την «Αγία Σκέπη», στοιχείο που δείχνει ότι η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης και η Ασφάλεια Χανίων περνάει σε άλλα επίπεδα την έρευνα.
Έρεύνες και στο άμεσο συγγενικό περιβάλλον
Επιπλέον, η έρευνα της Αστυνομίας φαίνεται πως «ανοίγει» και στο άμεσο συγγενικό περιβάλλον -και όχι μόνο- των ιδιοκτητών της δομής, πιθανότατα για να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν γίνει μεταβιβάσεις ακινήτων, αν υπάρχουν μεταβολές, αν αυτά τα πρόσωπα περιλαμβάνονται σε διαθήκες και κληρονομιές κ.λπ.Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι του οίκου ευγηρίας φαίνεται πως γνώριζαν από πριν την ημέρα που θα το Υγειονομικό θα πήγαινε για έλεγχο, ενώ οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοί του υποχρεώνονταν να συμπληρώνουν εικονικά στοιχεία στις καρτέλες των φιλοξενουμένων.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε πρώην υπάλληλος του γηροκομείου, μητέρα τριών παιδιών, η οποία παρότι ανειδίκευτη είχε προσληφθεί στη μονάδα ως βοηθός νοσηλευτή και υποστήριξε ότι είδε να πεθαίνουν μπροστά της 25-30 ηλικιωμένοι. Η εργαζόμενη απομακρύνθηκε από τη μονάδα με πλαστογράφηση, όπως είπε, της υπογραφής της προκειμένου να μη λάβει την αποζημίωσή της.
«Με κάλεσε να πάω στο γηροκομείο ένα βράδυ και μου ζήτησε να υπογράψω παραίτηση. Εγώ της είπα ότι αγαπάω τη δουλειά μου και δεν θα παραιτηθώ. Της ζήτησα το λόγο. Με πέταξε έξω με τρία παιδιά μόνο και μόνο επειδή μιλούσα και διεκδικούσα αυτά που χρειάζονταν οι ηλικιωμένοι. Στην αρχή μου είπε ότι είμαι ευαίσθητη και δεν κάνω γι’ αυτήν τη δουλειά, μετά μου έλεγε ότι “είμαι γλωσσού” και τελικά πλαστογράφησε την υπογραφή μου. Εγώ θα της κάνω αγωγή. Υπήρχε σχέδιο για να με διώξει». Η ίδια ανέφερε στο ereportaz.gr ότι έγινε μάρτυρας απανωτών θανάτων.
«Τους αποκαλούσαν σάψαλα»
«Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Σε δέκα μέρες πέθαναν 14 άτομα. Τους αποκαλούσαν “τα χούφταλα, τα σάψαλα”. Πολλοί πάθαιναν ουρολοιμώξεις, μύριζαν σηψαιμία. Μου είχε κάνει εντύπωση που οι άνθρωποι κοιμόντουσαν όλη μέρα. Πέντε λεπτά μετά που έπαιρναν τα χάπια έχαναν τις αισθήσεις τους. Με το που πέθαιναν και άδειαζε το κρεβάτι έφερναν άλλους και τους έδιναν τα ίδια φάρμακα που είχαν μείνει από αυτούς που “έφυγαν”» υποστήριξε η πρώην βοηθός νοσηλευτή, ενώ πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να συμπληρώνουν τις καρτέλες των ηλικιωμένων τροφίμων με εικονικές ενδείξεις, καθώς, λόγω της έλλειψης προσωπικού, δεν υπήρχε δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κανονικά τους προβλεπόμενους ελέγχους και τις εξετάσεις υγείας. Σύμφωνα πάντα με την ίδια, ο γιατρός ήταν ανύπαρκτος. «Υπέγραφε για όλους ότι πέθαναν από ανακοπή, ενώ οι οδηγίες πάντα δίνονταν μέσω τηλεφώνου. Ποτέ δεν πιστοποιούνταν θάνατοι από κοντά. Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων συνεργαζόταν με συγκεκριμένο γραφείο κηδειών και έλεγαν πολλά ψέματα σε συγγενείς».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time