ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ψηφιακό σύστημα για τα ραντεβού εμβολιασμών: Όταν η Ελλάδα «έβαλε τα γυαλιά» στους ισχυρούς
Ο ξένος τύπος υποκλίνεται στη χώρα μας
Τα… γυαλιά σε πολλές μεγάλες χώρες του κόσμου έχει βάλει η Ελλάδα σε σχέση με την οργάνωση, αλλά και το ψηφιακό σύστημα για τα ραντεβού των εμβολιασμών , που κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, η οποία φέρει τη σφραγίδα του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και σχεδιάστηκε σε χρόνο - ρεκόρ από τους αφανείς ήρωες του υπουργείου, οι οποίοι δούλεψαν νυχθημερόν για να είναι έτοιμη στην ώρα της.
Την επιτυχία του όλου εγχειρήματος δεν μαρτυρούν μόνον η τάξη και η άρτια ψηφιακή οργάνωση των εμβολιασμών, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία, αλλά και τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν σε διάφορες μεγάλες χώρες, που κατέχουν ηγετικό ρόλο στην τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων χρόνων. Όπως το χάος που επικράτησε πρόσφατα στην Ιαπωνία, όταν τεχνικά προβλήματα «έριξαν» το σύστημα κρατήσεων για εμβολιασμό κατά της COVID-19 αυξάνοντας την απογοήτευση για τον χειρισμό νέων ξεσπασμάτων του κοροναϊού από την κυβέρνηση και για μια εκστρατεία εμβολιασμού, που επικρίνεται ως θλιβερά αργή.
Το διαδικτυακό σύστημα για την κράτηση εμβολίου «κράσαρε» σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων τμήματα του Τόκιο. «Η κράτηση ραντεβού για εμβολιασμό δείχνει δύσκολο εγχείρημα για τους ηλικιωμένους» έγραψε στο Twitter ο χρήστης @obachan66972352. «Παρακαλώ να σκεφτείτε να μπορεί να κάνει κάποιος το εμβόλιο χωρίς ραντεβού», πρόσθεσε.
Εικόνες χάους από τους εμβολιασμούς στη Γερμανία
Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται και στην Γερμανία, με αμέτρητες διαμαρτυρίες και ατέλειωτες ουρές σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα.Μάλιστα, το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό αποδείχθηκε συχνά Γολγοθάς για τους Γερμανούς πολίτες, με χιλιάδες ηλικιωμένους να ακούν επί ώρες ηχογραφημένες οδηγίες με το τηλέφωνο ανά χείρας, ή άλλους να περιμένουν υπομονετικά κάθε πρωί τον ταχυδρόμο να τους φέρει την πολυπόθητη επιστολή.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη εικόνα από το κεντρικό εμβολιαστικό κέντρο του Freiburg, όπου ατέλειωτες ουρές Γερμανών και μη συνωστίστηκαν, την περασμένη Κυριακή, με σπρωξιές και βρισιές.
Ο ξένος τύπος υποκλίνεται στην Ελλάδα
Η άψογη διαδικασία εμβολιασμού έχει φέρει την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ξένου Τύπου, με δημοσιεύματα να μην διστάζουν να παραδεχτούν ότι η Ελλάδα παίρνει… δέκα με τόνο, καθώς όλα «λειτουργούν ρολόι».Εγκώμια Handelsblatt για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα: Χώρα - πρότυπο, όλα λειτουργούν «ρολόι»
Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών «Ελευθερία» λειτουργεί ρολόι, είχε γράψει η οικονομική εφημερίδα, παρατηρώντας ότι «οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, μιας και ειδοποιούνται με SMS ή mail. Τα στοιχεία επικοινωνίας προέρχονται από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά. Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, σαν αυτή που στη Γερμανία οδηγεί σε απόγνωση πολλούς πολίτες, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, διότι όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι δεν συνάδει με την ψηφιοποιημένη διαδικασία».
«Ελλάδα: Πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιστότοπος του Redaktions Netzwerk Deutschland που είχε κάνει αναφορά στο «παράδειγμα της Ελλάδας».«Ελλάδα: πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος», ήταν ο τίτλος ανταπόκρισης και ο οποίος δείχνει ότι «υπάρχει κι άλλος τρόπος», πέρα από το «χάος» που επικρατεί στην διαδικασία εμβολιασμού στην Γερμανία, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά.
Δημοσιογράφος της Deutsche Welle ταξίδεψε από τη Βόννη για να εμβολιαστεί στην Αθήνα
Την Ελλάδα αποθεώσε, πριν λίγο καιρό, η δημοσιογράφος της Deutsche Welle Ειρήνη Αναστασοπούλου, με αφορμή την οργάνωση, αλλά και το σύστημα για τα ραντεβού των εμβολιασμών, που κλείνονται μέσω της πλατφόρμας που σχεδίασε σε χρόνο ρεκόρ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Η δημοσιογραφος της γερμανικής εφημερίδας, που ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει το εμβόλιο, περιέγραψε την εμπειρία της και συνέκρινε τις διαδικασίες για τους εμβολιασμούς με εκείνες που ακολουθούνται στη Γερμανία, τονίζοντας πως εκεί είναι δύσκαμπτες, αργόσυρτες και γραφειοκρατικές οι διαδικασίες εμβολιασμού και για αυτό το λόγο επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα που όπως αποδείχτηκε ήταν όλα απλά και τακτοποιημένα.
Όπως ανέφερε, συγγενής της μπήκε στην διεύθυνση emvolio.gr (γιατί από το εξωτερικό δεν επιτρέπει το σύστημα) και η ημερομηνία την 'περίμενε', ενώ είχε ακόμη και τη δυνατότητα να επιλέξει το εμβολιαστικό κέντρο με διαθεσιμότητα για ραντεβού. Τόσο απλά.
Αμέσως, επισημαίνει στη συνέχεια, της ήρθε μήνυμα στο μέιλ της και στο κινητό της προς επιβεβαίωση του εμβολιαστικού κέντρου, της ώρας και της ημέρας. Όχι μόνο του πρώτου αλλά και του δεύτερου εμβολιασμού μετά από 12 εβδομάδες.
Βoston Globe: «Στην Ελλάδα κλείνεις ευκολότερα ραντεβού για εμβόλιο από ό,τι στις ΗΠΑ»
Σύμφωνα με αναγνώστρια της αμερικανικής εφημερίδας «Boston Globe», πιο εύκολα κλείνεις ραντεβού για εμβολιασμό στην Ελλάδα παρά στις ΗΠΑ.Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα έκανε κάνει μία λίστα με τα παράπονα αναγνωστών της σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν.
Ανάμεσα σε αυτούς βρέθηκε και μια γυναίκα από την Αθήνα, η οποία επιχείρησε να βοηθήσει την αδελφή και τη μητέρα της να κλείσουν ραντεβού ώστε να κάνουν το εμβόλιο κατά της νόσου Covid σ΄ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα της Μασαχουσέτης.
Η αναγνώστρια εξέφρασε την «έντονη δυσφορία της για τη διαδικασία των ραντεβού για εμβολιασμό», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.
«Όπως κατήγγειλε υπάρχει έλλειψη τεχνικών υποδομών αλλά και προσωπικού, ενώ συνέκρινε την κατάσταση στις ΗΠΑ με το σύστημα που επικρατεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα».
«Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας πουν πότε θα είναι ενημερωμένες οι ιστοσελίδες τους για να κλείσουμε ένα ραντεβού. Δεν μπορώ να το πιστέψω πως η Ελλάδα μπορεί να βρει τη λύση και ένα πολύ καλό σύστημα για τα ραντεβού προς εμβολιασμό ενώ οι ΗΠΑ αδυνατούν. Μοιάζουν τόσο ανοργάνωτα όλα στις ΗΠΑ», είχε αναφέρει η αναγνώστρια της «Boston Globe» από την Αθήνα.
Όπως είχε αναφέρει η εφημερίδα της Βοστώνης, για να κλείσεις ραντεβού θα έπρεπε να μπεις σε μια πλατφόρμα με τα διαθέσιμα κέντρα εμβολιασμού στη Μασαχουσέτη και στη συνέχεια να περιμένεις στην... ψηφιακή «ουρά» για να κλείσεις ραντεβού. Ένα προβληματικό σύστημα, καθώς μπορεί να περιμένεις για 45 λεπτά στην «ουρά» και τελικά να μην κλείσεις ραντεβού.