ECDC: Κάτω από τον μέσο όρο οι εμβολιασμοί στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες στην Ελλάδα
Ποιοι κάνουν την έκπληξη
Την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη καταγράφει καθημερινά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσών (ECDC) και στα στοιχεία του αυτή τη φορά παρατηρούνται μεγάλες αποκλείσεις στον εμβολιασμό των ηλικιακών ομάδων.
Παρ’ ότι κανείς θα περίμενε ότι οι μεγαλύτερες ηλικίας θα υστερήσει στον εμβολιασμό, ωστόσο φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιάστηκε. Την έκπληξη κάνει ωστόσο η ηλικιακή ομάδα των 60-69. Ο δείκτης στους 60-69 ετών κατεβαίνει δραματικά, με την χώρα μας έχει από τα πιο μικρά ποσοστά στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα το ποσοστό των εμβολιασμένων 60αρηδων αγγίζει μόλις το 49.2% και είναι το πέμπτο χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Τα αποτελέσματα και οι συγκρίσεις
Όπως φαίνεται στο διαδραστικό χάρτη, οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι βαμμένες με σκούρο πράσινο.
Στη χώρα μας το χρώμα είναι ανοιχτό πράσινο, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου το πράσινο αρχίζει και γίνεται πιο έντονο.
Όπως αναφέρει το ECDC το ποσοστό στη χώρα μας με τους πολίτες που έχουν κάνει έστω τη μία δόση φτάνει το 27.6%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν το 14% (συγκεκριμένα το 13.7%).
Μάλιστα στο συγκεκριμένο διάγραμμα φαίνεται πόσο επί τοις % των ευρωπαίων ενηλίκων έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση, ανά χώρα.
Την ίδια ώρα, στους πίνακες που παρουσιάζει το ECDC σχετικά με το ποσοστό των εμβολιασμένων ανά ηλικία στα ευρωπαϊκά κράτη φαίνεται πως η Ελλάδα είναι οριακά ή κάτω από το μέσο όσο.
Έμβολιασμοί ανά ηλικιακό γκρουπ και ανά χώρα
Ηλικία 80 ετών και άνω: Στο 63.8% στην Ελλάδα – Σε άλλα κράτη ακόμη και το 100%
Συγκεκριμένα στο ποσοστό επί % με τους πολίτες που έχουν κάνει έστω τη μία δόση, η χώρα μας είναι όγδοη από το τέλος.
Αναλυτικά στην Ελλάδα το 63.8% των πολιτών 80 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί τη στιγμή όμως που στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Δανία, την Ισλανδία, την Μάλτα, την Πορτογαλία, την Σουηδία και την Φιλανδία το ποσοστό είναι από 90% και πάνω.
Ηλικία 70-79: Παραμένει μικρό το ποσοστό
Όσον αφορά το ηλικιακό γκρουπ 70-79, εδώ έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες και συγκεκριμένα το 65,5%.
Ακριβώς από πάνω μας βρίσκεται η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Τσεχία και το Λουξεμβούργο όπου εκεί οι εμβολίασμοί έχουν φτάσει ακόμη και το 79%.
60-69 ετών: Πολύ μικρό το ποσοστό για τη χώρα μας
Ο δείκτης στους 60-69 ετών κατεβαίνει δραματικά, με την χώρα μας έχει από τα πιο μικρά ποσοστά στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα το ποσοστό των εμβολιασμένων 60αρηδων αγγίζει μόλις το 49.2% και είναι το πέμπτο χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Σε χειρότερη θέση βρίσκεται μόνο η Σλοβενία, η Κροατία, η Λετονία και η Βουλγαρία.
50-59 ετών: Κάτω από το μ.ο. και εδώ
Μικρό παραμένει το ποσοστό και στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών όπου εκεί η χώρα μας αγγίζει μόλις το 25.1%.
Προς έκπληξη βέβαια στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η Ισπανία έχει πολύ μικρότερο ποσοστό, μόλις 15,8%, την ώρα που οι υπόλοιποι δείκτες της είναι σημαντικά ανεβασμένοι.
Έκπληξη για τους 25-49 ετών – Πάνω και από Γαλλία, Δανία, Νορβηγία
Τέλος όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 25-49, η οποία βέβαια είναι και η πιο πρόσφατη, το ποσοστό στη χώρα μας αγγίζει το 12.2% και είναι καλύτερο σε σχέση με αρκετά άλλα κράτη.
Παραδείγματος χάριν στο συγκεκριμένο γκρουπ η Γαλλία είναι πίσω μας με 11.7%, η Δανία με 10.1%, η Πορτογαλία με 11.2%, αλλά και η Νορβηγία με 11.6%.
Όσον αφορά αποκλειστικά την πορεία της χώρας μας , στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ανά ηλικιακή ομάδα και ανά εβδομάδα που περνάει.
Eπίσης υπάρχει και ξεχωριστό διάγραμμα για το πόσες δόσεις εμβολίων έχουμε παραλάβει από κάθε εταιρία.
Το 24% στην Ελλάδα έχει κάνει μία δόση
Σημειώνεται πως μέχρι τις 12/5 , στην Ελλάδα έχουν γίνει 3.915.568 εμβολιασμοί και το 24,59% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Πάνω από 1,3 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (13% του πληθυσμού). Το ποσοστό τήρησης των ραντεβού αγγίζει το 97%.
Η επιχείρηση “ Γαλάζια Ελευθερία” αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.
Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, ‘Αγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.
Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, ‘Ανδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.