Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να κάνει πόλεμο με την Τουρκία αλλά να τον αποτρέψει, καθώς και τη βεβαιότητα ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις «μπορεί απολύτως να αντιμετωπίσει την απειλή» , όπως χαρακτηριστικώς τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του 6ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σε συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντος σταθερότητος και ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, πρώην Υπουργός Εθνικής Αμύνης και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και ο Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics International, ενώ στο συντονισμό της συζητήσεως είχε ο δημοσιογράφος Αντώνης Δελλατόλας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να διατηρεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές, υπενθυμίζοντας την περσινή κρίση στον Έβρο, τις προκλήσεις στον αέρα και το θέμα με το «Ορούτς Ρέις», γεγονότα στα οποία οι ΕΔ μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικώς. «Ήταν μια περίοδος στην οποία θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ατύχημα. Ένα ατύχημα δεν ξέρει ποτέ κανείς που θα οδηγήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε άλλο σημείο της τοποθετήσεώς του υπογράμμισε ότι τα χρόνια που πέρασαν δαπανήθηκαν πολλά χρήματα και το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε είναι ικανό να εξασφαλίσει την ακεραιότητα της χώρας και συνέχισε λέγοντας ότι για να χτίσεις συνθήκες αποτροπής είναι χρήσιμες οι συνέργειες και οι συμμαχίες με άλλα κράτη, όπως αυτές που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία και άλλες, αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Αναφορικώς με τα ελληνοτουρκικά ο Στρατηγός Φλώρος τόνισε χαρακτηριστικώς: «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πόλεμο, είμαστε για να αποτρέψουμε τον πόλεμο». «Υπάρχει αιτία για την οποία η Ελλάδα δαπανά: τα ευφάνταστα σενάρια της Τουρκίας περί “γαλάζιας πατρίδας”. Η Ελλάδα με αυτά που έχει τώρα μπορεί απολύτως να αντιμετωπίσει την απειλή».

Ερωτηθείς για το ρόλο του ΝΑΤΟ, σημείωσε: «Έχουμε συμμετοχή ισότιμη με τα άλλα κράτη, δεν περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, αλλά εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας περιμένουμε την ανάλογη βοήθεια. Εκεί μπορούμε να διατυπώνουμε τις απόψεις μας». Ο πρώην ΥΕΘΑ Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει πολιτική, αλλά τακτική.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε αναμονή της συναντήσεως Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο και ότι είναι θέμα χρόνου να τα βρουν ΗΠΑ με Τουρκία. «Διερευνητικές, Κυπριακό και τα ζητήματα με Τουρκία πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς ωστόσο να περιμένουμε πολλά αποτελέσματα. Ο ρόλος των ΕΔ είναι “κλειδί”. Η Τουρκία μονίμως θα είναι ένα θέμα και μια “απειλή”. Δαπανά πολλά χρήματα στα θέματα της Άμυνας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στα εξοπλιστικά, μιλώντας για ένα «δεκαετές κενό». Ο Ναύαρχος αναφερόμενος στα εξοπλιστικά σημείωσε ότι: «Τα προγράμματα είχαν “παγώσει”. Φαίνεται τώρα ότι υπάρχει μια δραστηριότητα, με την εκκίνηση της υπόθεσης των Rafale. Οι δυνατότητες δεν μετριούνται με τα νούμερα μόνον. Όταν μιλάμε για ΕΔ και θέματα εξωτερικών πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί μας ακούν και αλλού. Η ηγεσία των ΕΔ είναι πολύ καλή στην Ελλάδα και η αντιπολίτευση βοηθά στις βασικές αποφάσεις. Χρειάζεται όμως και μια στρατηγική, και γι’ αυτήν απαιτείται μια ομοφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων» σημείωσε χαρακτηριστικώς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα, ο Ναύαρχος σημείωσε ότι ο λόγος που δεν έχουμε, σαν χώρα, στο επίπεδο που θα θέλαμε, είναι γιατί δεν υπήρχε ποτέ από τις κυβερνήσεις στρατηγική για ρηξικέλευθες αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Για να αντιμετωπίσεις κάποιον, πρέπει να τον ξέρεις σε βάθος, να ξέρεις την απειλή. Όλη η ουσία βρίσκεται στο να καταλάβουμε τι γίνεται». Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τις βασικές τις δυνατότητες, που είναι τα τρία “M”: migration - military - mosques. Η “γαλάζια πατρίδα” είναι η επιστροφή των Τούρκων στους χώρους που θεωρούν ότι τους ανήκουν. Η αποτροπή αποτελεί την καλύτερη εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται στην εθνική ομοψυχία, στη διπλωματική δραστηριότητα, στη σύμπραξη με άλλα κράτη, στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις ώστε αποφύγει να υποτιμηθεί.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics, Ντένης Πλέσσας αναφέρθηκε στην επιρροή της Ελλάδος σε μεγάλο βαθμό, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, κάνοντας λόγο για απόλυτη ανάγκη επαγρυπνήσεως. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να ενισχυθούν εξοπλιστικά στο άμεσο μέλλον» υπογράμμισε, μιλώντας για την ανάγκη μιας «πολυεπίπεδης αεροπορικής ισχύος».

Ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε στην Αμυντική Βιομηχανία ως Εθνικό Κεφάλαιο, σημειώνοντας ότι αυτή επιβάλλεται να παραμείνει ανταγωνιστική σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται, όπως είπε: μακροχρόνιος στρατηγικός προγραμματισμός, στρατηγικές διεθνείς συμμαχίες, σύγχρονη τεχνολογική υποδομή, συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή προγράμματα - συμπαραγωγές, ανταγωνιστικότητα και μεταφορά τεχνογνωσίας, έρευνα και ανάπτυξη. Ο ίδιος τέλος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 της ΠΑ στην πλέον σύγxρονη διαμόρφωση Viper και στην αναμενόμενη να ξεκινήσει σύντομα αναβάθμιση των F-16 Block.50 της ΠΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των μαχητικών 5ης γενιάς και ιδιαίτερα αυτά του F-35 το οποίο χαρακτήρισε ως το "game changer" μαχητικό πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς", για το οποίο εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να αποκτήσει και η ΠΑ. Το F-35 θα εισάγει στην ΠΑ μοναδικές νέες επιχειρησιακές δυνατότητες και στην αμυντική βιομηχανία νέες τεχνολογίες, υποδομές και φόρτο εργασίας».