Με έντονες αντιπαραθέσεις έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη χώρα μας. Με αφορμή τους εμβολιασμούς του πληθυσμού κατά του καροναϊού, αλλά και το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ, όπως και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που ίσως να προκύψει στο μέλλον, φούντωσε η συζήτηση για το κατά πόσο είναι νόμιμο ή όχι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ήδη στη χώρα μας, τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να είναι εμβολιασμένα προκειμένου να πάνε στο σχολείο, ωστόσο, υπάρχουν και οι «φωνές» που επιμένουν πως αυτό δεν ισχύει ως νόμος και θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να ευσταθεί μια συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Τι ισχύει άραγε στη χώρα μας;

 Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην ΕΜΑΚ

Τα μέλη της ΕΜΑΚ, αιφνιδιάστηκαν καθώς κλήθηκαν από το αρχηγείο τους μέχρι τις 11 Ιουνίου να εμβολιαστούν με όποιο εμβόλιο επιλέξουν.

Μάλιστα όσοι αρνηθούν να το κάνουν θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Ήταν αρκετή η ανακοίνωση και μόνο για να φουντώσει μια συζήτηση που οδηγεί προς το παρόν όπως όλα δείχνουν σε αδιέξοδο.

Το σκεπτικό σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη καθώς ο εμβολιασμός για μία σειρά ασθενειών των 8 ομάδων της ΕΜΑΚ ήταν πάντα υποχρεωτικός για λόγους επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Η λέξη «υποχρεωτικά» που υπήρχε στην ανακοίνωση είναι αυτή που ενόχλησε περισσότερο, και κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία επικαλούμενοι και διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.


Ωστόσο, πέραν της θύελλας που προκάλεσε αυτή η εξέλιξη στην ΕΜΑΚ άνοιξε παράλληλα και η συζήτηση  σχετικά με το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

 Ειδικότερα όπως είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα εξετάσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών το φθινόπωρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και ο εμβολιασμός κι άλλων ομάδων λόγω ευρείας έκθεσης σε άλλους πολίτες.

 Οι παράμετροι και οι προϋποθέσεις

 Όπως αναφέρουν οι ειδικοί για να τεθεί το θέμα στο τραπέζι και επίσημα πρέπει να εκπληρωθούν μία σειρά από προϋποθέσεις, καθώς υπάρχουν μερικά καίρια ζητήματα τα οποία αν δεν υλοποιηθούν, δεν θα είναι δυνατό να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

 Σύμφωνα με δημοσίευμα στο in.gr αναφέρονται αυτές οι προϋποθέσεις και οι λόγοι, όπως: Πρώτον, δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε οποιαδήποτε κατηγορία καθώς  δεν έχουν ανοίξει όλες οι ηλικιακές πλατφόρμες για τα εμβόλια.

 Αν δηλαδή και τα τέσσερα εμβόλια δεν γίνουν διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες, τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

 Πάντως υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι που «μεταθέτουν» το ζήτημα για το Σεπτέμβρη.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους που αργεί ακόμη η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών είναι το γεγονός πως κανένα εμβόλιο δεν έχει πάρει κανονική άδεια από τον EMA.


 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δώσει δηλαδή έκτακτη έγκριση στην χορήγηση των εμβολίων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά όχι άδεια.

 Είναι μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, διότι η μη χορήγηση οριστικής άδειας δεν θα επέτρεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό καθώς κάποιος θα μπορούσε να προσφύγει στα δικαστήρια.

 Σε κάθε περίπτωση το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και από συνταγματικής πλευράς, με συνδικαλιστές, βουλευτές και συνταγματολόγους να μιλούν για παραβίαση συνταγματικών ελευθεριών.

 Τι ισχύει στη χώρα μας με βάση το νόμο

Στη χώρα μας πάντως νομοθετικά από τον Μάρτιο του 2020 προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού «για την αποτροπή της διάδοσης νόσου»).

 Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού προβλέπεται στο ν. 4675/11.3.2020: «β) Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας … υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου».

 Σημειώνεται πως δεν έχει, επί του παρόντος, εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

  Η απόφαση του ΣτΕ

Από την πλευρά του το ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2387/2020  απόφασή του διευκρινίζει:

 «Το μέτρο του εμβολιασμού, καθ’ εαυτό, συνιστά σοβαρή μεν παρέμβαση…, πλην όμως συνταγματικώς ανεκτή, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α)ότι προβλέπεται από ειδική νομοθεσία… και β)ότι παρέχεται δυνατότητα εξαίρεσης από τον εμβολιασμό σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται.».