Συναγερμός για τις μεταλλάξεις στην Ελλάδα – Φόβοι ότι θα «γκρεμιστεί» το τείχος ανοσίας
Για ποια παραλλαγή του ιού δίνουν τη «μάχη» οι Έλληνες ασθενείς
Άνιση μάχη εκτιμά η διεθνής επιστημονική κοινότητα ότι δίνουμε με τον κοροναϊό, καθώς οι μεταλλάξεις
εξακολουθούν να παραμένουν το κύριος και σημαντικότερος κίνδυνος για την εξέλιξη της πανδημία. Οι μεταλλάξεις σύμφωνα με τους ειδικούς προέρχονται από τον πληθυσμό που δεν έχει προλάβει ή δυστυχώς δεν θέλει να εμβολιαστεί με αποτέλεσμα τα στελέχη του ιού να συνεχίζουν την δράση του παραλλαγμένα. Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο και τον απαραίτητο εμβολιασμό του πληθυσμού κάθε χώρας. Η ίδια ανησυχία ωστόσο επικρατεί και στην χώρα μας με τους ειδικούς να τονίζουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού.Τι ισχύει με τις παραλλαγές του ιού στην Ελλάδα
Πλέον οι μεταλλάξεις όχι μόνο καθορίζουν την επιδημιολογική εικόνα των κρατών, αλλά και το εμβολιαστικό σχεδιασμό των μεγάλων εταιριών, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί στο αν τα σκευάσματά τους είναι αρκετά αποτελεσματικά έναντι και των μεταλλάξεων.
Είναι εμφανές πως τα μεταλλαγμένα στελέχη αποτελούν τη βασικότερη απειλή στον αγώνα της παγκόσμιας κοινότητας κατά του κοροναϊού.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί στη χώρα μας, οι μεταλλάξεις, είναι αυτές που μπορεί να μπλοκάρουν τόσο τα γρανάζια του τουρισμού αλλά και να «γκρεμίσουν» το τείχος ανοσίας που προσπαθεί να χτίσει η χώρα μας.
«Εύθραυστο» το τείχος ανοσίας
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μάλιστα φαίνεται πως οι μεταλλάξεις είναι οι κύριες υπαίτιες για την επανάληψη εμβολιαστικής δόσης προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία εναντίον τους.
Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει πως δύο δόσεις –πιθανώς όμως σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού- δεν είναι αρκετές ώστε να προστατέψουν τους πολίτες από τα μεταλλαγμένα στελέχη.
Οι εκκλήσεις των ειδικών αφενός για να εμβολιαστούν όσοι ακόμη κάνουν δεύτερες σκέψεις, καθώς αυτό το μικρό σκεύασμα αποδεικνύεται σωτήριο τόσο ατομικά όσο και συλλογικά έναντι του μοχθηρού ιού, αφετέρου για τη τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμη και τώρα που η «Ελευθερία» επιστρέφει σε όλους τους τομείς, αποτελούν αναγκαίο καλό.
Το κακό και το καλό σενάριο για τις μεταλλάξεις στην Ελλάδα
Το κακό σενάριο πάντως, περί «κυψέλης μεταλλάξεων» έχει αποκλειστεί για τη χώρα μας, η οποία έχει πατήσει γκάζι στην επιχείρηση «Ελευθερία» καθώς οδεύουμε στους συνολικά 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Ωστόσο τα παραλλαγμένα στελέχη φαίνεται πως καθορίζουν ακόμη την επιδημιολογική μας κατάσταση.
Στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώθηκαν εκτός από τα ημερήσια κρούσματα -ήταν 1.239- και δύο ακόμη μεταλλαγμένα στελέχη.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 19 στελέχη παραλλαγές του κοροναϊού, ενώ στην Ευρώπη οι μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί είναι 32, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Οι δύο παραλλαγές που προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στον κατάλογο των παραλλαγών του κοροναϊού, έχουν τις κώδικές ονομασίες «Β.1.1.523» και «AD.2».
Η πρώτη βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών καθώς φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού που συναντάται, μεταξύ άλλων, στο «ινδικό» στέλεχος όπως και στο «νιγηριανό» (B.1.1.318) και ενδέχεται να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Το στέλεχος «B.1.1.523» προέρχεται από τη Νορβηγία και τη Ρωσία και εντοπίστηκε σε τρία κρούσματα κοροναϊού στην Κρήτη.
«Μάχη» με το βρετανικό στέλεχος
Ειδικότερα την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας απομονώθηκαν επιπλέον 924 θετικά σε μεταλλαγμένα στελέχη δείγματα, με το σύνολο των θετικών δειγμάτων στις μεταλλάξεις να ανέρχονται σε 11.553.
Το συχνότερο στέλεχος παραμένει το «βρετανικό» που αντιπροσωπεύει το 68,97% του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων.
Παράλληλα, έχει αυξηθεί η διασπορά της λεγόμενης «νιγηριανής» μετάλλαξης (στέλεχος B.1.1.318) που πλέον ανέρχεται στο 12,74% για την επικράτεια και στο 14,96% για την Αττική. Ενώ στην αρχή εντοπιζόταν στο κέντρο της Αθήνας, η μεγαλύτερη συγκέντρωση τώρα καταγράφεται στη Στερεά Ελλάδα.