Ελληνικά άρματα Leo-2A6HEL και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι στη Βουλγαρία (Εικόνες)
Η άσκηση διεξήχθη το διάστημα από 24 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2021
Με τη συμμετοχή αρμάτων μάχης Leopard-2A6HEL και επιθετικών ελικοπτέρων AH-64DHA Longbow Apache του Ελληνικού Στρατού ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση “Strike Back-21” στο τεράστιο χώρο εκπαιδεύσεως του Κορέν της Βουλγαρίας.
Η άσκηση διεξήχθη το διάστημα από 24 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2021, με τη συμμετοχή:
Από ελληνικής πλευράς τμημάτων της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ), που φέρει την ιστορική ονομασία «2ο Σύνταγμα Ιππικού - Έφεσσος» και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ), που φέρει την ιστορική ονομασία «Κιλκίς – Λαχανά».
- Από βουλγαρικής πλευράς της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.
- Από ρουμανικής πλευράς μιας Διμοιρίας ελαφρού πεζικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα άσκηση “Strike Back-21” αποτελούσε μέρος της μεγάλης ασκήσεως “Saber Guardian-21”, είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με πραγματικά πυρά, επιπέδου Τακτικού Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού και περιλάμβανε εκπαίδευση σε θέματα επιθετικών επιχειρήσεων.
Την «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών» της ασκήσεως (4 Ιουνίου) παρακολούθησαν από ελληνικής πλευράς ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Βουλγαρία Δημήτριος Χρονόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης. Από αμερικανικής πλευράς παραβρέθηκε ο Διοικητής της Διοικήσεως Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF) Στρατηγός Christopher G. Cavoli, από βουλγαρικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Rumen Radev, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Αμύνης Georgi Panayotov, ο Αρχηγός Άμυνας Ναύαρχος Emil Eftimov, ο Διοικητής Διακλαδικής Διοικήσεως Δυνάμεων Αντιστράτηγος Lyubcho Todorov, ο Διοικητής του Στρατού Ξηράς Υποστράτηγος Mihail Dimitrov Popov, ενώ τέλος από ρουμανικής ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Daniel Petrescu.
«Διαπιστώθηκε η άρτια οργάνωση, εκπαίδευση και επιχειρησιακή ετοιμότητα των τμημάτων που έλαβαν μέρος, καθώς και το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Μονάδων των συμμετεχουσών Χωρών» σημειώνεται από το ΓΕΣ.