ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εμβολιασμοί: Ραντεβού για όλους τους άνω των 18 ετών - Πότε θα αποκτήσουμε ανοσία
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για το AstraZeneca
Όλο και περισσότερο μεγαλώνει ο δρόμος προς την «Ελευθερία»,
εμβολιασμό τους, με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα (εξαιρουμένου του AstraZeneca για τους κάτω των 30 ετών), στην προσπάθεια δόμησης του τείχους ανοσίας του πληθυσμού.
Παράλληλα, το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μειώνεται σταθερά, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει μόλις 549 νέα κρούσματα και 13 θανάτους. Την ίδια στιγμή, τεράστια είναι η «ανάσα» που παίρνει το σύστημα υγείας, καθώς οι διασωληνωμένοι έχουν πέσει στους 330.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, έχουν κλειστεί 51.000 ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Η απάντηση στο γιατί θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μικρότερες ηλικίες δίνεται από τους ίδιους τους νέους, υπάρχουν ωστόσο ακόμα επιφυλάξεις
Η πλατφόρμα για τους 25 – 29 είναι ανοιχτή από την περασμένη Πέμπτη 10 Ιουνίου και έχουν ήδη κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες.
Το εμβόλιο της Pfizer δίνει την πολυπόθητη ανοσία 7 ημέρες μετά τη 2η δόση, ενώ το Moderna, 14 ημέρες μετά τη 2η δόση. Σχετικά με το AstraZeneca, η ανοσία έρχεται 15 ημέρες μετά τη 2η δόση, ενώ το Johnson & Johnson σε 14 – 28 ημέρες.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «δεν το σταματήσαμε 2 μήνες πριν γιατί η κυκλοφορία του ιού ήταν πολύ μεγαλύτερη και στη ζυγαριά βάραινε η προστασία από τον ιό. Σώθηκαν ζωές, μερικές δεκάδες ζωές». Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα καθυστερούσε το πρόγραμμα των εμβολιασμών και «αυτό έχει κόστος ζωής». «Δεν μπορούμε να μιλάμε σαν να μην υπάρχει η νόσος Covid και να κρίνουμε μοναχά τις σπάνιες παρενέργειες».
Σχετικά με τη 2η δόση του εμβολίου , ο καθηγητής τόνισε ότι «αν κάποιος δεν εμφάνισε τις σοβαρές παρενέργειες των θρομβώσεων με την 1η δόση, δε θα εμφανίσει με τη 2η, παρά μόνο σε πάρα πολύ σπάνια περίπτωση».
Ως προς τα προνόμια των εμβολιασμένων, αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. «Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.
Όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια κ.α..
καθώς η Τρίτη σηματοδότησε την ημέρα όπου πλέον, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον Παράλληλα, το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μειώνεται σταθερά, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει μόλις 549 νέα κρούσματα και 13 θανάτους. Την ίδια στιγμή, τεράστια είναι η «ανάσα» που παίρνει το σύστημα υγείας, καθώς οι διασωληνωμένοι έχουν πέσει στους 330.
Όλα τα εμβόλια για τους 18-24
Χωρίς το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά με διαθέσιμα και τρία άλλα εμβόλια άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και των νέων 18 - 24 ετών. Κάνουν ήδη ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, εκεί όπου δίνεται η μεγάλη μάχη κατά του κορoναϊού.Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, έχουν κλειστεί 51.000 ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Η απάντηση στο γιατί θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μικρότερες ηλικίες δίνεται από τους ίδιους τους νέους, υπάρχουν ωστόσο ακόμα επιφυλάξεις
Η πλατφόρμα για τους 25 – 29 είναι ανοιχτή από την περασμένη Πέμπτη 10 Ιουνίου και έχουν ήδη κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες.
Πότε αποκτάμε ανοσία μετά τον εμβολιασμό
Το τείχος ανοσίας δεν είναι πολύ μακριά, καθώς 1 στους 3 έχει εμβολιαστεί πλήρως και σχεδόν οι μισοί Έλληνες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η πολυπόθητη ανοσία που θα μας απελευθερώσει το καλοκαίρι.Το εμβόλιο της Pfizer δίνει την πολυπόθητη ανοσία 7 ημέρες μετά τη 2η δόση, ενώ το Moderna, 14 ημέρες μετά τη 2η δόση. Σχετικά με το AstraZeneca, η ανοσία έρχεται 15 ημέρες μετά τη 2η δόση, ενώ το Johnson & Johnson σε 14 – 28 ημέρες.
Η σύσταση για το AstraZeneca έγινε την στιγμή που αποκλιμακώθηκε ο ιός
Έντονη είναι η ανησυχία των πολίτων σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, για χορήγησή του στους άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, «υπάρχουν αρκετοί» πολίτες οι οποίοι σπεύδουν στα φαρμακεία προκειμένου να αλλάξουν το ραντεβού τους ώστε να αποφύγουν πάση θυσία το εν λόγω εμβόλιο. «Υπάρχουν αρκετοί που έρχονται στο φαρμακείο και η μόνη τους έγνοια είναι πώς θα αλλάξουν το AstraZeneca».Πάντα γίνεται ένα «ζύγισμα» στα εμβόλια
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ομότιμο καθηγητή πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής, η ανακοίνωση μπορεί να μην ήταν επικοινωνιακά σωστή «εκ του αποτελέσματος», ωστόσο «δε συμμερίζομαι τις απόψεις ότι έπρεπε να αλλάξει νωρίτερα». Αγνοούν το κρίσιμο στοιχείο. Πάντα στα εμβόλια γίνεται ένα ζύγισμα, από τη μία το όφελος από το εμβόλιο και από την άλλη ο κίνδυνος, έστω ο πολύ μικρός, από το εμβόλιο».Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «δεν το σταματήσαμε 2 μήνες πριν γιατί η κυκλοφορία του ιού ήταν πολύ μεγαλύτερη και στη ζυγαριά βάραινε η προστασία από τον ιό. Σώθηκαν ζωές, μερικές δεκάδες ζωές». Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα καθυστερούσε το πρόγραμμα των εμβολιασμών και «αυτό έχει κόστος ζωής». «Δεν μπορούμε να μιλάμε σαν να μην υπάρχει η νόσος Covid και να κρίνουμε μοναχά τις σπάνιες παρενέργειες».
Σχετικά με τη 2η δόση του εμβολίου , ο καθηγητής τόνισε ότι «αν κάποιος δεν εμφάνισε τις σοβαρές παρενέργειες των θρομβώσεων με την 1η δόση, δε θα εμφανίσει με τη 2η, παρά μόνο σε πάρα πολύ σπάνια περίπτωση».
Ποια θα είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων – Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Για τα προνόμια των εμβολιασμέων και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών τοπθετήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ο κ.Πέτσας συνέστησε υπομονή και προσπάθεια για λίγο καιρό ακόμα να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε τη μάσκα.Ως προς τα προνόμια των εμβολιασμένων, αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. «Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
Δεν είναι γνωστό ακόμα ποιες κατηγορίες θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και οι οποίοι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να παρέχουν με ασφάλεια της υπηρεσίες τους. Ποιες θα είναι αυτές οι κατηγορίες είναι υπό συζήτηση».Το «γαλλικό μοντέλο» που τίθεται υπό συζήτηση
Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν το Γαλλικό μοντέλο με στόχο να το προσομοιώσουν στα ελληνικά δεδομένα. Βάσει του μοντέλου αυτού όσοι κατέχουν το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα τους επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις).Όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια κ.α..