Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα , με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για νέο κύμα πανδημίας.
Το νέο στέλεχος του κοροναϊού έχει εντοπιστεί σε 92 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπου έχουν καταγραφεί 29 κρούσματα.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της συγκεκριμένη παραλλαγής του ιού είναι η ταχεία εξάπλωση και η υψηλή μεταδοτικότητα.

«Κλειδί» ο εμβολιασμός

Το στέλεχος Δέλτα είναι από 40 έως 60% πιο μεταδοτικό από το Άλφα και έως 100% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV2. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται ο ιός Δέλτα είναι διαφορετικά από όσα γνωρίζαμε. Κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι είναι τα συνηθέστερα.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις προστατεύει κατά 79% από νόσηση και κατά 96% από εισαγωγή σε νοσοκομείο. Για μία δόση, ωστόσο, η προστασία που παρέχει το εμβόλιο περιορίζεται σε 35% και 80% αντίστοιχα.

Ο ευρύς και ταχύτατος εμβολιασμός του πληθυσμού, αποτελεί κλειδί για την αναχαίτιση ενός νέου επιδημικού κύματος από το φθινόπωρο, ενώ πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε τις μάσκες, καθώς η Δέλτα θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ανεμβολίαστοι κόλλησαν μέσα σε 5 δευτερόλεπτα

Οι εκκλήσεις των επιστημόνων για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας έρχεται σε μια στιγμή που η έρευνα στην Αυστραλία δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Δέλτα.

Αναλύοντας ειδικά βίντεο από εμπορικό δρόμο στο Σίδνεϊ, οι αξιωματούχοι υγείας υποψιάζονται ότι η μετάλλαξη μεταδίδεται σε «τρομακτικά φευγαλέες» συναντήσεις περίπου 5 έως 10 δευτερολέπτων μεταξύ ανθρώπων που απλά περπατούν ο ένας δίπλα στον άλλον. Μάλιστα ο ιός εξαπλώθηκε σε δευτερόλεπτα μεταξύ ατόμων που αφενός δεν φορούσαν μάσκα, αφετέρου δεν είχαν εμβολιαστεί.

Αποτελεσματική η μίξη των εμβολίων κατά του κοροναϊού

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μίξη των εμβολίων μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική εναντίον του κοροναϊου, αλλά και ότι και τα δύο εμβόλια mRNA μπορούν να προσφέρουν ανοσία για χρόνια. Μάλιστα, νέα έρευνα αναφέρει ότι ο συνδυασμός των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer παράγει περισσότερα αντισώματα.

Συγκεκριμένα από έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που ανακοινώθηκε αργά χτες το βράδυ, προκύπτει ότι αν κάποιος συνδυάσει τις δόσεις των εμβολίων, παράγονται εννέα φορές περισσότερα αντισώματα στην περίπτωση που η πρώτη δόση έχει γίνει με AstraZeneca και πέντε φορές περισσότερα αντισώματα, αν η πρώτη δόση έχει γίνει με Pfizer. Παράλληλα, τόσο το εμβόλιο της Pfizer, όσο και της Moderna – τα δύο mRNA εμβόλια – φαίνεται πως δίνουν ανοσία για χρόνια.