Ζαούτης στα Παραπολιτικά 90,1: Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% ασφαλές όμως πρέπει να τα κάνουμε
Ο ιός ο ίδιος που είναι πάντα μπροστά μας και μια μη ξεκάθαρη εικόνα για το ποια μέτρα είναι τα καλύτερα
Σε σημαντικές διαπιστώσεις, αλλά και παραδοχές από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας για την πανδημία του κοροναϊού και την σύγχυση που υπάρχει στον κόσμο πέρασε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων , κος Θεοκλής Ζαούτης.
Ειδικότερα ο κ. Ζαούτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 , στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή αναφέρθηκε στις αμφιβολίες που δημιουργούνται στους πολίτες σημειώνοντας ότι γι’ αυτό φταίνε και οι επιστήμονες, αλλά και ο ίδιος ο ιός: «Μπερδεύουμε τον κόσμο καμιά φορά όλοι μας αλλά θεωρώ πως ένα μεγάλο κομμάτι του μπερδέματος αυτού έχει να κάνει με το πόσο δυναμική είναι η κατάσταση με αυτή την πανδημία. Ένας παράγοντας τον τελευταίο καιρό που αλλάζει τα δεδομένα για άλλη μια φορά είναι η μετάλλαξη Δέλτα. Από την αρχή της πανδημίας αλλάζουν τα επιστημονικά δεδομένα που αντιμετωπίζουμε και εμείς, ο ιός ο ίδιος που είναι πάντα μπροστά μας και μια μη ξεκάθαρη εικόνα για το ποια μέτρα είναι τα καλύτερα. Δεν προσπαθώ να το δικαιολογήσω σίγουρα γίνονται μπερδέματα αλλά ένα μεγάλο μέρος έχουν να κάνουν με το πόσο δυναμική είναι αυτή η κατάσταση και πόσο αλλάζει. Όμως από όλα αυτά το ένα και απόλυτα ξεκάθαρο είναι ότι το καλύτερο μέτρο, το πιο ισχυρό για να μας βγάλει από αυτή την κρίση είναι το εμβόλιο».
Αναφερόμενος μάλιστα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων ο κ. Ζαούτης επεσήμανε: «Τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο και εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατο. Αν φτάνουμε σε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού θα μπορούμε να πλησιάσουμε την κανονικότητα του ’19».
Ασφάλεια εμβολίων
Ερωτηθείς γιατι δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια απάντησε: «Σίγουρα πρέπει να το λέμε συνέχεια και να προσπαθήσουμε και εμείς σαν επιστήμονες να το επικοινωνούμε πιο απλά για τον κόσμο. Δεν υπάρχει όμως τίποτα που δεν έχει τα ρίσκα του, αν διαβάσετε τις παρενέργειες των φαρμάκων είναι τρομακτικά δηλαδή δεν θα το παίρναμε το φάρμακο. Έχουμε μια λανθασμένη εντύπωση για τα εμβόλια πως πρέπει να είναι 100% ασφαλές για να το κάνουμε, πρέπει να ζυγίζουμε όμως τα ρίσκα.
Από τη μια αυτά τα εμβόλια είναι «νέα» αλλά συγκριτικά αν δούμε πόσα άτομα έχουνε έκθεση σε αυτά τα εμβόλια ξεπερνάνε κάποια εμβόλια που είναι στην αγορά 10 χρόνια. Όταν δώσεις ένα εμβόλιο σε 800 εκατομμύρια θα βρεθούν οι σπάνιες παρενέργειες, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ιστορικά τα περισσότερα εμβόλια οι παρενέργειές τους είναι ή άμεσες ή στον πρώτο μήνα, δεν έχουμε δει μακρόχρονες. Και βιολογικά αυτό που συζητάνε ότι το MRNA με αλλάξει το DNA δεν ισχύει επιστημονικά.
Αν θέλουμε να πλησιάσουμε το 2019 δεν υπάρχει ούτε μέτρο lockdown ούτε μάσκες ούτε κάτι που θα μας φτάσει εκεί που θέλουμε να πάμε αν δεν εμβολιαστούμε».
Εμβολιασμό των εφήβων
Τέλος, ο κ. Ζαούτης αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των νέων συστήνοντας στους νέους να μην φοβούνται, όπως το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι γονείς. «Από τα δεδομένα του αντίστοιχου ΕΟΔΥ της Αμερικής δείχνουν πως από τους έφηβους που νοσηλευτήκανε σε νοσοκομείο με covid 19 το 1/3 βρέθηκε σε ΜΕΘ. Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς θέλει το 15χρονό μας σε ΜΕΘ.
Έχουμε 2 εκατομμύρια παιδιά αυτό είναι μια αρκετά μεγάλη τρύπα σε ένα τείχος ανοσίας που αν αρχίσει να πέφτει η ανοσία ετήσια θα αφήσουμε πολλά κενά και θα βλέπουμε κύματα».