Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές της χώρας, το υγειονομικό σύστημα,  αλλά και η κυβέρνηση, καθώς η χώρα έχει περάσει στην δίνη της μετάλλαξης Δέλτα, με τα κρούσματα κάθε μέρα να πολλαπλασιάζονται.  Στο τραπέζι των συζητήσεων και των συσκέψεων πέφτουν πολλές προτάσεις για την επόμενη ημέρα καθώς οι εξελίξεις φαίνεται ότι θα είναι ραγδαίες και δραματικές εάν δεν ληφθούν μέτρα, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ακόμη ανεμβολίαστο.

 Εκτίναξη κρουσμάτων

Σε συνδυασμό με την αύξηση της κινητικότητας λόγω καλοκαιριού, τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με τους ειδικούς να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις στους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αναχαιτιστεί η εξαιρετικά επιθετική πορεία του κοροναϊού.

Σε άλλη περίπτωση προειδοποιούν ότι θα δούμε χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευάλωτο Σύστημα Υγείας.

25 περιφερειακές ενότητες  έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ενώ 6 περιοχές: Μύκονος, Ίος, Πάρος, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Ρέθυμνο, «βράζουν» από κρούσματα και τίθενται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

 Τοπικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους;

Γεγονός είναι πάντως ότι στην κυβέρνηση επιθυμούν να αποφύγουν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Οι έξι αυτές περιοχές αποτελούν από τους σημαντικότερους τουριστικούς περιορισμούς της χώρας και τα ενδεχόμενα τοπικά lockdown θα φέρουν ισχυρό πλήγμα στην τουριστική οικονομία.

 Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

 Το πλάνο των μέτρων

Σε περίπτωση που δεν περιορισθεί το ιικό φορτίο τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση έχει στην ατζέντα της ήδη τα πρώτα μέτρα που θα επιβάλει και τα οποία θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους όπως κατάστησε σαφές, ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δε θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο. Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν», δήλωσε.

 «Επιλέξτε το εμβόλιο αλλιώς θα σας επιλέξει ο κοροναϊός»

Οι ειδικοί απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις στους πολίτες να πάψουν να διστάζουν και να πάνε να εμβολιαστούν, προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική πορεία του κοροναϊού.

 Προβλέπουν ότι σε αυτό το κύμα της πανδημίας, θα νοσήσει από κοροναϊό το 1/3 των ανεμβολίαστων, αριθμός που αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του  πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.

 Με την παραδοχή ότι εμβολιαστικός ρυθμός δεν αυξάνει και δεν τηρούνται σε επαρκή βαθμό τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το μοντέλο που «τρέχει» ο καθηγητής δίνει γύρω στα 4.500 κρούσματα μέσο κινητό όρο μέχρι τον 15Αυγουστο, σύμφωνα με το skai.gr. Αν αυξανόταν ο εμβολιαστικός ρυθμός και τηρούνταν τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανερχόταν στα 3.000-3.500 κρούσματα, που όπως είπε είναι ένα αρκετά ανεκτό επίπεδο αυτή τη στιγμή.

 «Οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού, αλλά επώδυνου τρόπου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Καμπανάκι για 200 με 300 εισαγωγές τη μέρα

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Τζανάκη, ο αριθμός των νέων εισαγωγών θα αγγίξει τις 200-300 ημερησίως στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

 Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να έχουμε ένα ευμενές σενάριο. «Πρώτον, είναι νέοι άνθρωποι που συνήθως το περνάνε χωρίς περαιτέρω δυσκολίες. Δεύτερον, οι άνθρωποι που δίνουν διασωληνώσεις που είναι οι άνω των 50 ετών και κυρίως των 60 και των 70 είναι εμβολιασμένοι. Το 60% των ανθρώπων άνω των 55 ετών πλέον είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αν πάμε δηλαδή στις κρίσιμες ηλικίες, στους άνω των 70 ετών αυτό το ποσοστό προσεγγίζει το 75%. Συνεπώς, το έδαφος που έχει ο ιός να αλωνίσει είναι μικρότερο», τόνισε.


 Έως και 10.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο

Την ίδια ώρα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προειδοποιεί ότι θα φτάσουμε έως και τα 10.000 κρούσματα το Δεκαπενταύγουστο και καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.

 «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετρά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη», είπε η Ματίνα Παγώνη.

 «Μετά από ενάμισι χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές».