Σακιά με καφέ από τη Γουατεμάλα , αλλά και 298 πακέτα με κοκαΐνη, τα οποία προορίζονταν για τις πιάτσες ναρκωτικών στην Ευρώπη, εντόπισαν σε σαρωτικό έλεγχο σε εμπορευματοκιβώτια στον Πειραιά οι ελληνικές Αρχές, καθώς είχαν την πληροφορία ότι μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας. Έτσι από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν φύλλο και φτερό περισσότερα από 150 εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκε ανάμεσα σε τσουβάλια με καφέ κοκαΐνη συνολικού μεικτού βάρους 351 κιλών και 725 γραμμαρίων. Η κοκαΐνη είχε τοποθετηθεί προσεκτικά μέσα σε 298 συσκευασίες και προοριζόταν για τις αγορές ναρκωτικών της Ευρώπης.

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ. έχει αναλάβει τη διενέργεια της προανάκρισης για την υπόθεση. Στην έρευνα συμμετέχει και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να βρεθούν στοιχεία για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος ναρκωτικών. Παράλληλα οι ελληνικές Αρχές έχουν ζητήσει και τη συνεργασία των αστυνομικών και των αρμόδιων Αρχών από άλλες χώρες του εξωτερικού προκειμένου να οδηγηθούν στα ίχνη των δραστών.

Η επιχείρηση έγινε με τη συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, του Τμήματος Δίωξης Λαθρεμπορίου του Γ΄ Τελωνείου Πειραιά, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΚΑΤ. και τη συνδρομή του Γραφείου της αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι μόνο για το 2020 οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ελλάδα έφτασαν σε ρεκόρ 25ετίας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ), οι Αρχές εντόπισαν συνολικά 1,7 τόνους κοκαΐνης την περσινή χρονιά, ποσότητα αυξημένη κατά 87% σε σχέση με τις κατασχέσεις του 2019. Η εμπορική αξία της συγκεκριμένης ποσότητας εκτιμάται ότι φτάνει στα 160 εκατ. ευρώ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η κοκαΐνη προέρχεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής και φτάνει στην Ελλάδα μέσα σε κοντέινερ με νόμιμα φορτία, όπως φρέσκα φρούτα, καφέ κ.λπ. Οι εταιρείες που εμπλέκονται στη διακίνηση είναι «βιτρίνες» των κυκλωμάτων με στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς των ναρκωτικών, αλλά και του «ξεπλύματος» των εσόδων τους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time