Πιστοποιητικό νόσησης: Ποιοι δικαιούνται- Τι ισχύει για τον εμβολιασμό
Ίσως στην αρχική περίοδο αυτό δεν είχε γίνει αντιληπτό και πολλοί δεν έμεναν με το στοιχείο ότι νόσησε η οικογένεια, άρα έχω νοσήσει και εγώ
Σε διευκρινίσεις για το πιστοποιητικό νόσησης, πώς το λαμβάνει κάποιος που δεν εξετάστηκε και αν χρειάζεται μία ή δυο δόσεις εμβολίου προχώρησε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κατά την σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, δεν μπορούν να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης όσοι προσβλήθηκαν από κοροναϊό αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να μπουν καραντίνα χωρίς να υποβληθούν σε κάποιο τεστ.
«Για το πιστοποιητικό, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και από τον ΕΟΔΥ έχουν μπει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη νόσηση. Και η τεκμηρίωση απαιτεί να έχει καταγραφεί στο μητρώο του ΕΟΔΥ τεστ rapid ή μοριακός έλεγχος», σημείωσε.
Και συνέχισε: «Ίσως στην αρχική περίοδο αυτό δεν είχε γίνει αντιληπτό και πολλοί δεν έμεναν με το στοιχείο ότι νόσησε η οικογένεια, άρα έχω νοσήσει και εγώ. Και δεν αποδεικνύεται αυτό, δεν υπάρχει έτσι ως αποδεικτικό η καταγραφή στην Covid. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει και να πάρει το πιστοποιητικό της νόσησης».
Αναφορικά με τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως πρέπει να εμβολιαστούν κανονικά και με τις δύο δόσεις.
«Επομένως, θα υπάρχουν άτομα, τα οποία παρότι νόσησαν με αυτό τον τρόπο που αναφέρατε, θα πρέπει να εμβολιαστούν. Και ο προσδιορισμός του τίτλου των αντισωμάτων λόγω μεθοδολογικών αδυναμιών δεν έχει συμπεριληφθεί στις μεθόδους που μπορεί κανείς να αποδείξει τη φυσική νόσηση», τόνισε.
«Να προσθέσουμε ότι αυτή είναι μια τακτική που ακολουθείται μέχρι στιγμής από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.