Η μετάλλαξη Δέλτα, η απροθυμία πολλών να εμβολιαστούν, η κινητικότητα του καλοκαιριού και του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και η χαλάρωση των μέτρων από πολλούς είναι οι παράγοντες που κοντεύουν να τινάξουν στον αέρα τις προσπάθειες να χτιστεί το τείχος ανοσίας κατά του κοροναϊού, προμηνύοντας πολύ καυτό φθινόπωρο.

 Στο επίκεντρο πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, βρίσκονται οι εξελίξεις στο Ισραήλ καθώς εκεί ξεκίνησε το πρόγραμμα των εμβολιασμών ενώ ήδη χορηγήθηκε σε 64.899 άτομα και τρίτη δόση.

 Ανησυχία για την κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου

Η κινητικότητα του καλοκαιριού που κορυφώνεται τον Δεκαπενταύγουστο σε συνδυασμό με τα ποσοστά εμβολιασμού που απέχουν κατά πολύ από τον αρχικό στόχο ανησυχούν τους ειδικούς που διακρίνουν εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ και μιλούν μέχρι και για ρεκόρ κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο.

 Ο κοροναϊός συνεχίζει να είναι η «νόσος των νέων» σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, που προειδοποίησε ότι η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί να σημάνει μεγαλύτερη διασπορά.

 Ο ίδιος αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των εισαγωγών το τελευταίο διάστημα και σύστησε ιχνηλάτιση και ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Οι σκληροί δείκτες

 Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες μέρες δείχνει αύξηση στα κρούσματα αλλά και άνοδο των σκληρών δεικτών.

 Η απόλυτη κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα που φτάνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο να επικρατεί σχεδόν στο 90%, πιέζει το σύστημα υγείας, καθώς παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.

 Για να αποφευχθεί το «κρασάρισμα» του συστήματος υγείας ειδικοί και πολιτεία προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η κάμψη που παρατηρείται ίσως και εξαιτίας των αδειών χρειάζεται να ανατραπεί, καθώς όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι.

  Ο κ. Γώγος προειδοποίησε ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, αρχίζει όμως και μια μεταστροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, και, σε λίγο καιρό, πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης.

Αριθμοί ρεκόρ

Με σχεδόν 5,5 εκατομμύρια κατοίκους να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, η συνεκτικότητα του τείχους ανοσίας τίθεται υπό αίρεση καθώς όχι μόνο ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κινείται σαν εκκρεμές, γύρω από τα περίπου 3.000 κρούσματα, αλλά τροφοδοτεί με περιοδικές όσο και ανησυχητικές εξάρσεις τον αριθμό των νεκρών που χθες Πέμπτη έφτασαν στους 20.

 Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, ήταν ξεκάθαρος: εάν δεν «τρέξουν» οι εμβολιασμοί, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμούς ρεκόρ το φθινόπωρο.

 «Αν συνεχίσουμε με όχι καλούς ρυθμούς τον εμβολιασμό θα φτάσουμε και τις 4.500 έως 5.000 κρούσματα σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

 «Υπάρχει μία ξεκάθαρα επιτάχυνση της αυξητικής πορείας», δήλωσε και έκανε προβλέψεις ότι οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ και διασωληνώσεις θα φτάσουν τις 400.

«Εκτίναξη» και η σημαντική λεπτομέρεια

 Ενδεικτικά είναι όσα λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που θεωρεί αναμενόμενη την «εκτίναξη» του αριθμού των νέων κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανησυχία για τον Δεκαπενταύγουστο όταν αυξάνονται οι αφίξεις στα νησιά – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα «έκρηξη» της πανδημίας.

 Οι ειδικοί επισημαίνουν και τη σημαντική λεπτομέρεια που μπορεί να κρίνει τη μάχη απέναντι στο τέταρτο για κάποιους πανδημικό κύμα, και όχι προς όφελος του πληθυσμού.

 Είναι ένα κενό στον χρόνο που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο ιός, όπως έχει δείξει άριστα ότι ξέρει να κάνει, και να αχρηστεύσει όλη την επάρκεια εμβολίων που υπάρχει συγκεντρωμένη στη χώρα για τη θωράκιση της κοινωνίας.

 Κάθε φορά που ο ιός προσβάλλει έναν ανοχύρωτο οργανισμό, κινεί τη διαδικασία παραγωγής εξελιγμένων αντιτύπων του, νέων μεταλλάξεων πιο ισχυρών, πιο μολυσματικών. Η εγγενής αυτή ικανότητά του φάνηκε πως δέχτηκε ένα πρώτο πλήγμα όταν ο κόσμος άρχισε να εμβολιάζεται.

Ο ιός αντιμετώπισε αντισώματα που αδρανοποίησαν τα κέντρα ελέγχου του εξελικτικού μηχανισμού.

 Παρέμεινε ενεργός με θαυμαστό εύρος προσβολής, όχι όμως τόσο επικίνδυνος για εκείνους που εμβολιάστηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι σταμάτησαν να αποτελούν φυτώριο εκκόλαψης μεταλλάξεων, καθώς μέσα τους ο ιός ασφυκτιά.