Με αυστηρά μέτρα, χωρίς λιτανείες εικόνας και με τις ιδιαίτερες συνθήκες του κορονοϊού για δεύτερη συνεχή χρονιά εορτάζεται και ο φετινός Δεκαπενταύγουστος σε όλες τις περιοχές και τους ναούς της χώρας, υπό τον φόβο να υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους λατρείας, τη στιγμή που τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα.

Την ώρα που η μετάλλαξη "Δέλτα" καλπάζει στην Ελλάδα, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και ο τρόπος με τον οποίο εορτάζεται κατά τόπους, πολλώ δε στα νησιά, έχουν προκαλέσει την ανησυχία των επιστημόνων και της κυβέρνησης, καθώς δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού στις εκκλησίες και στα προσκυνήματα όπου συρρέουν χιλιάδες πιστοί.

Κάθε χρόνο ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου γιορτάζεται από χιλιάδες πιστούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι προστρέχουν στα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία, αλλά και στα πανηγύρια που οργανώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αυστηρά μέτρα - Καμία λιτανεία εικόνας

Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης σε κανέναν από τους ναούς της χώρας και αυτό προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Συγκεκριμένα, στην Τήνο όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 2,85% η Μητρόπολη έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα προστασίας, όπως επίσης και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, καθώς το νησί είναι ήδη επιβαρυμένο επιδημιολογικά.

Έτσι, σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, σε ισχύ βρίσκονται τα εξής μέτρα μέχρι την προσεχή Δευτέρα 16 Αυγούστου:

Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.