Καμπανάκι από Τζανάκη για όσους επιστρέφουν από διακοπές: Πρέπει να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας
Να κάνουν 2-3 self test ανά διήμερο ή rapid test πριν επιστρέψουν στις δουλειές και τους οικείους τους
Την ανησυχία του για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές εξέφρασε ο Καθηγητής Πνευμολογίας, Διευθ. Πνευμονολογικής κλινικής, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Ο κ. Τζανάκης ανέφερε αρχικά ότι η Κρήτη δεν είναι – όπως πιστεύεται – η χειρότερη Περιφερειακή ενότητα. «Η Κρήτη φιλοξενεί κοντά στα 2 εκατ. κόσμου, δεν είναι πλέον 600.000, είναι μια μισή Αττική. Παρουσιάζει ένα πρόβλημα, αλλά το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης είναι στο 60% της ισχύος του.
Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος ότι δεν θα τύχει τις καλύτερης φροντίδας. Υπάρχουν 27 διασωληνωμένοι στις Μονάδες. Αυτό με αυτό το δυναμικό των κρουσμάτων είναι ένα θαύμα που οφείλεται έστω στον μερικό εμβολιασμό.», τόνισε.
«Είμαστε περίπου στο 50% της ισχύος σε νοσηλείες (κλίνες) και στο 60% της ισχύος σε Μονάδες ΜΕΘ», εξήγησε.
«Υπάρχουν Περιφερειακές ενότητες, όλοι οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο», πρόσθεσε.
«Πρέπει να προστατέψουμε τους ανεμβολίαστους, όχι να τους πετάξουμε στον Καιάδα», τόνισε.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημείωσε ότι το 65% εμβολιασμένων που έφτασε η χώρα δεν ήταν επαρκές.
Καμπανάκι για τους εκδρομείς
«Οι εκδρομείς που επιστρέφουν από τα νησιά πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Να φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας, καλό θα ήταν να κάνουν 2-3 σελφ τεστ ανά διήμερο, η rapid test πριν επιστρέψουν στις δουλειές και τους οικείους τους», τόνισε για τους πιθανούς τρόπους αποτροπής της μετάδοσης στα αστικά κέντρα.
«Η μείωση της κινητικότητας των διακοπών του Αυγούστου μετά τις 20/08 θα επιτρέψει ίσως να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο των νησιών. Μέσα στον Σεπτέμβρη δεν αποκλείεται να δούμε μια αποκλιμάκωση της πανδημίας.»,τόνισε κι αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού.