Αποζημιώσεις για πυρόπληκτους: Οι δικαιούχοι, η διαδικασία αίτησης και τα ποσά ενίσχυσης
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις
Τις πρώτες αιτήσεις έχει δεχθεί η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την αποζημίωση και στήριξη των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, η οποία τέθηκε σε λειτουργία από χθες βράδυ, όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. Υπενθυμίζεται ότι μέσω αυτής οι πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους, ώστε να λάβουν αποζημιώσεις για τις φθορές που έχουν υποστεί σπίτια, η οικοσκευή των νοικοκυριών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για τον σκοπό της πλατφόρμας, το ύψος της αποζημίωσης, αλλά και για τον τρόπο που πρέπει να συμπληρωθεί η δήλωση.
Τι είναι η πλατφόρμα arogi.gov.gr;
Είναι η νέα ψηφιακή πύλη στο πλαίσιο του μηχανισμού της κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση ζημιών από κάθε φυσική καταστροφή, ο οποίος συγκροτήθηκε με στόχο την ταχεία καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, με σύντομες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες, ώστε να αποφεύγεται η περιττή γραφειοκρατία και ταλαιπωρία των πολιτών.
Τι περιλαμβάνει η πρώτη στήριξη για τις φωτιές;
Μετά την υποβολή της αίτησης, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την έκταση της ζημιάς και ανέρχεται σε 14.000 ευρώ για τα απολύτως κατεστραμμένα κτίσματα. Σε αυτήν προστίθεται η αποζημίωση έως 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, εφόσον πρόκειται για κατοικία, και ενίσχυση έναντι της σχετικής επιχορήγησης έως 8.000 ευρώ σε περίπτωση που πρόκειται για επιχειρηματικό ακίνητο.
Η οικονομική βοήθεια για την οικοσκευή, που στο ελάχιστο ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, αντικαθιστά εν προκειμένω προηγούμενες πρόνοιες για αρχική ενίσχυση των πληγέντων με 600 ευρώ.
Παράλληλα, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης για τους πολίτες των οποίων η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη.
Πώς καθορίζεται το ποσό της πρώτης βοήθειας;
Το ύψος της πρώτης καταβολής προκύπτει αυτόματα, με βάση την αρχική αποτίμηση της ζημίας που έχει υποστεί ο δικαιούχος, την οποία αντίστοιχα πρέπει να δηλώσει στα σχετικά πεδία της αίτησης. Στη συνέχεια θα συμψηφιστεί με το τελικό ποσό κάλυψης της εκτιμηθείσας ζημίας, η οποία θα υπολογιστεί από τις αρμόδιες επιτροπές.
Ποια στοιχεία χρειάζονται για να υποβληθεί η αίτηση πυρόπληκτου στο arogi.gov.gr;
Ο δικαιούχος χρειάζεται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, τα στοιχεία για το ακίνητο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κ.α.) και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του, όπου θα πιστωθούν τα χρήματα.
Πώς συμπληρώνεται η δήλωση;
Η πλατφόρμα αντλεί στοιχεία από τα μητρώα της ΑΑΔΕ, επομένως τα περισσότερα στοιχεία για ακίνητα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένα.
Στο τμήμα της αίτησης για τη Στεγαστική Συνδρομή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία για την έκταση της βλάβης και το είδος της χρήσης του ακινήτου. Παράλληλα, εφόσον δηλώνεται φθορά λόγω της φωτιάς, προκύπτει απαλλαγή του ακινήτου από τον ΕΝΦΙΑ.
Το κομμάτι της αίτησης για την αποζημίωση για την οικοσκευή δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη, όμως σε περίπτωση που το σπίτι ήταν μισθωμένο ο ενοικιαστής θα ειδοποιείται άμεσα ώστε να επιβεβαιώσει ότι είναι ο δικαιούχος των χρημάτων.
Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις ανακριβούς δήλωσης;
Στις περιπτώσεις που το ποσό που λάβει ένας πολίτης αξιολογηθεί υψηλότερο της ζημίας που έχει υποστεί από την πυρκαγιά ή προκύψει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει υποστεί ζημιά, τότε το ποσό από την παρούσα διαδικασία που υπερβαίνει αυτού που εν τέλει δικαιούται ο αιτών αναζητείται ως αχρεωστήτως καταβληθέν, εντόκως.
Ποιες είναι οι προθεσμίες για την υποβολή αίτησης;
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης -που έχει ταυτόχρονα ισχύ υπεύθυνης δήλωσης- είναι η 30ή Σεπτεμβρίου του 2021.
Σε λειτουργία έχει τεθεί επίσης και η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr, όπου ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μπορούν να κάνουν δωρεές είτε με την μορφή χρηματικής προσφοράς, είτε με τη μορφή στήριξης κάποιου έργου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.