Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αφού στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Η λειτουργία των σχολείων την φετινή σχολική σεζόν θα είναι και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης. Το πώς θα λειτουργήσουν ωστόσο φέτος, θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες καθώς φέτος τα δεδομένα για τον κοροναϊό, λόγω τόσο του εμβολίου, όσο και της μετάλλαξης Δέλτα, είναι διαφορετικά από την περσινή χρονιά.

Ειδικότερα, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η εξ' ολοκλήρου επιστροφή στην δια ζώσης διδασκαλία, με την τηλεκπαίδευση να παραμένει στη ζωές μας, για ειδικές περιπτώσεις πχ για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, Ζέτα Μακρή σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Πώς θα γίνει η επιστροφή

Με το βλέμμα στραμμένο στο παράδειγμα των ΗΠΑ, εκεί όπου το άνοιγμα των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα κοροναϊού στα παιδιά, κυβερνητικά χείλη έδωσαν μια πρώτη γεύση για το πως θα επιστρέψουν Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των) 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. 

                                      Η φετινή «πρωτοτυπία» αν εντοπιστεί κρούσμα


Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, τη φετινή σχολική χρονιά δεν θα κλείνει μία ολόκληρη τάξη αν εντοπιστεί μόνο ένα κρούσμα και έτσι μένει να αποφασιστεί σε ποιες περιπτώσεις θα συμβαίνει αυτό. Γρίφος παραμένει η χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα διαλείμματα. Κάποια μέλη υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στους ανοιχτούς χώρους, διότι θα υπάρχει συγχρωτισμός, την ώρα που άλλα μέλη τάσσονται κατά αυτού του μέτρου, καθώς οι μαθητές -ειδικά μικρότερης ηλικίας- θα τρέχουν και θα παίζουν.



 Βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί


Απεναντίας, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ. Πάντως να αναφερθεί ότι περίπου το 85% των εκπαιδευτικών έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της covid-19, είτε λόγω του εμβολιασμού τους, είτε επειδή νόσησαν. Στο ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα το πρωί και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

 Τέλος, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κοροναϊού στην τάξη, αυτά θα είναι διαφοροποιημένα σε σχέση με την περσινή χρονιά, αφού ο προσανατολισμός είναι να μην υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.