ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Καμπανάκι» Θεοδωρίδου για ανεμβολίαστους και παιδιά - Ένα στα πέντε κρούσματα κάτω των 17 ετών
Παράλληλα, τόνισε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού να λάβουν την τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου
H Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας
για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης αναφερόμενη στην επίδραση της πανδημίας στα σχολεία, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
«Ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί»
«Σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας και τα σχολεία θα άνοιξουν για δεύτερη χρονιά με τον κοροναϊό. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Φέτος, έχουμε την παραλλαγή Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», είπε αρχικά η κα Θεοδωρίδου.
Και συνέχισε: «Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Συνίσταται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για την θωράκιση του για να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τη μείωση της διασποράς αλλά και είναι λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων». Τα εμβόλια mRNA, με τα οποία γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, είναι ασφαλή με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επαναλειτουργία των σχολείων με δια ζώσης εκπαίδευσης.
Αντιθέτως τα lockdown συνέβαλαν αρνητικά στην κατάσταση των παιδιών. Σύμφωνα με μελέτη, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, φάνηκε πως το 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και 20% συμπτώματα άγχους. Οι γονείς έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τους δισταγμούς τους και να προωθούν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους.
Άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού να λάβουν την τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου. Ωστόσο, ακόμα αναμένεται η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ, και τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για αυτό το θέμα.
Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τα 11.350.000 εμβολιασμούς
Συνεχίζοντας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως η χώρα έχει ξεπεράσει συνολικά τους 11.350.000 εμβολιασμούς από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει τη μία δόση (57,3%) και 5.815.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (54,5%). Ακόμη, ο μέσος όρος των ραντεβού που κλείνονται ανά ημέρα είναι 20.000. Τις τελευταίες 10 ημέρες, 164.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση.
Koντοζαμάνης: Ο νόμος θα τηρηθεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου
Ο αναπηρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε: «Το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας. Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολιαστών έχει εμβολιαστεί. Θα θέλαμε η υποχρεωτικότητα να μην ήταν ποτέ θέμα συζήτησης στη χώρα μας. Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Προβλέπει αναστολή των καθηκόντων. Όσοι τεθούν σε αναστολή, όταν -εφόσον εμβολιαστούν- επιστρέψουν στη θέση τους, είναι πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, ανάλογα με τις ανάγκες. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται. Κάνουμε ύστατη έκκληση να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τα κενά, θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες».
«Όταν δοθεί η άδεια από τον ΕΜΑ για την άδεια της τρίτης δόσης, θα γίνει με τα εμβόλια mRNA. Δεν υπάρχει πιθανότητα για δημιουργία νέου εμβολίου που θα καλύπτει και τη μετάλλαξη Δέλτα. Κι αυτό διότι οι εταιρείες που έβγαλαν τα υπάρχοντα εμβόλια υποστηρίζουν ότι είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης», είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Δείτε την ενημέρωση όπως πραγματοποιήθηκε
«Ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί»
«Σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της επιδημίας και τα σχολεία θα άνοιξουν για δεύτερη χρονιά με τον κοροναϊό. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης χρονιάς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Φέτος, έχουμε την παραλλαγή Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», είπε αρχικά η κα Θεοδωρίδου. Και συνέχισε: «Ένα παιδί είναι στα πέντε κρούσματα. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα η νόσος είναι ήπια, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 17 ετών. Συνίσταται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για την θωράκιση του για να πάει πιο προστατευμένο στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες, για τη μείωση της διασποράς αλλά και είναι λόγος για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων». Τα εμβόλια mRNA, με τα οποία γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, είναι ασφαλή με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επαναλειτουργία των σχολείων με δια ζώσης εκπαίδευσης.
Αντιθέτως τα lockdown συνέβαλαν αρνητικά στην κατάσταση των παιδιών. Σύμφωνα με μελέτη, από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021, φάνηκε πως το 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και 20% συμπτώματα άγχους. Οι γονείς έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τους δισταγμούς τους και να προωθούν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους.
Για την τρίτη δόση του εμβολίου
Άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες του πληθυσμού να λάβουν την τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου. Ωστόσο, ακόμα αναμένεται η επίσημη έγκριση του ΕΜΑ, και τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για αυτό το θέμα. Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τα 11.350.000 εμβολιασμούς
Συνεχίζοντας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως η χώρα έχει ξεπεράσει συνολικά τους 11.350.000 εμβολιασμούς από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει τη μία δόση (57,3%) και 5.815.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (54,5%). Ακόμη, ο μέσος όρος των ραντεβού που κλείνονται ανά ημέρα είναι 20.000. Τις τελευταίες 10 ημέρες, 164.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση.Koντοζαμάνης: Ο νόμος θα τηρηθεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου
Ο αναπηρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε: «Το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας. Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολιαστών έχει εμβολιαστεί. Θα θέλαμε η υποχρεωτικότητα να μην ήταν ποτέ θέμα συζήτησης στη χώρα μας. Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Προβλέπει αναστολή των καθηκόντων. Όσοι τεθούν σε αναστολή, όταν -εφόσον εμβολιαστούν- επιστρέψουν στη θέση τους, είναι πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, ανάλογα με τις ανάγκες. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται. Κάνουμε ύστατη έκκληση να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τα κενά, θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες».«Όταν δοθεί η άδεια από τον ΕΜΑ για την άδεια της τρίτης δόσης, θα γίνει με τα εμβόλια mRNA. Δεν υπάρχει πιθανότητα για δημιουργία νέου εμβολίου που θα καλύπτει και τη μετάλλαξη Δέλτα. Κι αυτό διότι οι εταιρείες που έβγαλαν τα υπάρχοντα εμβόλια υποστηρίζουν ότι είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης», είπε η κα Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.