Σε «συναγερμό» έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα και τα νοσοκομεία να αρχίζουν σταδιακά να πιέζονται.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι πραγματικές διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία θα φανούν μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, κάνουν έκκληση για εμβολιασμό στους 40ρηδες, 50ρηδες, 60ρηδες, αλλά και στους νέους για να επιστρέψουν στο πανεπιστήμια.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα όλων είναι και στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς πολλοί προεξοφλούν ήδη ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα φέρει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Κάμψη στους εμβολιασμούς 

Το τελευταίο διάστημα, η πορεία των εμβολιασμών παρουσιάζει μία κάμψη όπως αποκάλυψε μιλώντας στο MEGA και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα τέσσερα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς

Ανησυχητική αύξηση στις ΜΕΘ

Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, φαίνεται πως δεν συμβαίνει το ίδιο στις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των ασθενών που διασωληνώνονται εξαιτίας επιπλοκών του κοροναϊού αυξάνεται καθημερινά και χθες ανήλθε σε 381, με τη διάμεση ηλικίας τους να είναι τα 64 έτη. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 381 οι 343 (90,3%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Βαρόμετρο για την εξέλιξη της πανδημίας το άνοιγμα των σχολείων

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει ξεκινήσει, με τους ειδικούς να έχουν ανακοινώσει αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι σχολικές μονάδες.

Μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας θεωρούν δεδομένο ότι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων θα αφήσει το αποτύπωμά του στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς οι περισσότεροι μαθητές είναι ανεμβολίαστοι ενώ όπως έχει φανεί η μετάλλαξη Δέλτα δεν κάνει ηλικιακές… διακρίσεις μολύνοντας ακόμη και παιδιά.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι εάν θα μπορέσουν να κρατηθούν χαμηλά τα κρούσματα στα παιδιά.

Όπως τόνισε πάντως, η νέα υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα θα παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και πως αυτή θα αποτυπώνεται στα σχολεία.

«Θα είμαστε από πάνω, θα το παρακολουθούμε. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό. Αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο. Ξεκινάμε με πολύ αυστηρά μέτρα. Δεν θα υποχρεώσουμε όμως τα παιδιά να εμβολιαστούν παρόλο που το συστήνουμε».

Το στέλεχος Μ

Αναφορικά με το νέο στέλεχος Μ το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνηση από τους ειδικούς μίλησε ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουδίκης στο MEGA.

«Τα δεδομένα της βιβλιογραφίας μαζί με την χωροταξική κατανομή της μετάλλαξης δείχνουν ότι δεν έχει αποκτήσει δυναμική. Επικρατεί η Δέλτα παγκοσμίως. Πρέπει να περιμένουμε, να είμαστε προσεκτικοί σε οποιασδήποτε εικασίες κάνουμε» δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο πνευμονολόγος.

Τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής M του κοροναϊού έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, θορυβώντας κυβέρνηση και ειδικούς καθώς, με την έλευση του φθινοπώρου και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, δημιουργούνται νέα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας.

Από το πρωί της Τετάρτης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την εν λόγω παραλλαγή (B.1.621), η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον περασμένο Ιανουάριο, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου.

Το ερώτημα που υπάρχει στα χείλη όλων είναι κατά πόσο το παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να είναι ανθεκτικές στα εμβόλια, με τον ΠΟΥ και τους ειδικούς να επισημαίνουν σε πρώτη φάση πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.

Μπορεί να ξεφύγει από τα εμβόλια;

Όπως επισημαίνει σε ενδελεχή ανάλυση των γνωστών και πιθανών επιπτώσεων του νέου στελέχους του κοροναϊού ο Πολ Γκρίφιν, καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, η παραλλαγή Μ πράγματι φέρει μεταλλάξεις που μπορεί να την κάνουν πιο ανθεκτική έναντι των υπαρχόντων εμβολίων.

Ωστόσο έχει σημασία ότι, ενώ κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, δεν φαίνεται να ξεπερνά τη Δέλτα σε εξάπλωση.

«Εφόσον η παραλλαγή Μ ήταν μια πραγματικά κακή παραλλαγή, θα ανέμενε κανείς να είχαμε ήδη εντοπίσει σχετικές ενδείξεις, και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα «theconversation.com» ο αυστραλός ειδικός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τη M «ενδιαφέρουσα παραλλαγή», προς το παρόν, και όχι «ανησυχητική παραλλαγή»