«Εμένα δεν μ’ αρέσει η λέξη υποχρεωτικότητα. Θεωρώ ότι το σωστό είναι η υποχρέωση », επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μέχρι τέλους» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Γιώργο Πιέρρο, ο διευθυντής της παθολογικής λοιμωξιολογικής κλινικής του ΙΑΣΩ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς, αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

«Είναι η συνειδητή υποχρέωση που έχουμε, είναι η υποχρέωση του ατόμου, είναι η υποχρέωση της ψυχής, είναι ο σεβασμός προς το συνάνθρωπό μας, είναι σεβασμός προς το άτομό μας, προς την οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς.

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο διευθυντής της παθολογικής λοιμωξιολογικής κλινικής του ΙΑΣΩ κρούοντας τον «κώδωνα» του κινδύνου, σημείωσε: «Καταγράφονται και παρουσιάζονται οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και δυστυχώς και οι θάνατοι που εξακολουθούν να είναι πολλοί στην Ελλάδα. Αυτό όμως το οποίο δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στο νοσηλευτικό προσωπικό, ξέχωρα από τον κόπο που έχουν και από το φορτίο της περίθαλψης, είναι το πρόβλημα που έχουν με τους αρνητές οι οποίοι δεν αποδέχονται ότι υπάρχει ιός».

«Ακόμα και χαρτιά όταν τους φέρνουν ‘’να είναι κοροναϊός’’ παίρνουν τηλέφωνα τους δικηγόρους τους, δημιουργούν φασαρίες, δημιουργούν φασαρίες οι συγγενείς, δημιουργούν φασαρίες οι γιατροί οι οποίοι έρχονται στα νοσοκομεία. Δυστυχώς γιατροί οι οποίοι έρχονται στα νοσοκομεία με σακούλες με φάρμακα, άχρηστα και επικίνδυνα φάρμακα, και προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να μην νοσηλευτεί, να μην διασωληνωθεί και δυστυχώς πεθαίνουν άνθρωποι», τόνισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, εξήγησε: «Η τρίτη δόση πρέπει να γίνει διότι θα ενισχύσει το τείχος ανοσίας, θα ενισχύσει τη μη επέκταση του καινούργιου στελέχους του Δέλτα ο οποίος είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και νομίζω ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν αυτές οι διεργασίες».

Ερωτηθείς ποια εκτιμά ότι θα είναι η πορεία της πανδημίας, ο κ. Λαζανάς απάντησε: «Όλοι είμαστε λίγο επιφυλακτικοί και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα σχολεία. Δηλαδή ανησυχούμε πάρα πολύ ότι με τα σχολεία πολύ πιθανόν να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Θα είναι δηλαδή κομβικό σημείο πως θα είμαστε τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου».

«Αν δηλαδή περάσουμε από τον κάβο νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πάμε καλύτερα αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να μάθουμε όλοι να ζούμε με τις λοιμώξεις και με τα στελέχη τα ανθεκτικά. Δεν πρόκειται να σταματήσει αυτή η ιστορία αν δεν μειωθεί το φορτίο το οποίο κυκλοφορεί και το φορτίο μειώνεται με τους εμβολιασμούς και τα μέτρα πρόληψης», δήλωσε επιπρόσθετα.