«Είναι ένα ρήγμα το οποίο ναι, δεν το γνωρίζαμε παλιότερα και δεν γνωρίζαμε ποτέ στο παρελθόν να έχει γίνει ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή και γενικότερα πάνω στο χερσαίο τμήμα της Κρήτης », εξήγησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο», με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Αναφορικά με το σεισμό την Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Θα σας μιλήσω ως μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου διότι αφενός η επιτροπή αυτή, η οποία είναι επίσημη επιτροπή του κράτους, εξέτασε την περιοχή του Αρκαλοχωρίου δύο μήνες πριν, στις 21/07 σε έκτακτη συνεδρίασή της και κατέληξε σε ένα πόρισμα το οποίο τότε έλεγε ότι αφενός δεν αποκλείουμε ισχυρότερο σεισμό στην περιοχή διότι ήδη βρισκόταν σε σεισμική δραστηριότητα η περιοχή και αφετέρου συνέστησε την πλήρη εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ‘’Εγκέλαδος’’».

«Αυτό το πόρισμα διαβιβάστηκε αμέσως από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η οποία το έστειλε και στις τοπικές αρχές. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή διότι έδειξε ότι οι υπηρεσίες έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν εγκαίρως και μετά έπρεπε και οι τοπικές αρχές να κάνουν ότι ήταν δυνατό να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από τις αρχές Ιουνίου είχε συνεχή σεισμική δραστηριότητα και αυτό έθεσε όχι μόνο ανησυχία στους κατοίκους αλλά και προκάλεσε τη θετική αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας η οποία είπε διά της επιτροπής, ότι δεν μπορούμε να αδιαφορούμε πρέπει να εξετάσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Είδαμε λοιπόν ότι θα μπορούσε αυτή η σεισμική δραστηριότητα να οδηγήσει σε έναν ισχυρότερο σεισμό όπως και έγινε τώρα δύο μήνες μετά. Είναι πολύ σημαντικό ότι η επιτροπή αυτή έδωσε και επιχειρησιακό χαρακτήρα στο πόρισμά της, είπε δηλαδή το επιχειρησιακό σχέδιο Εγκέλαδος να εφαρμοστεί πλήρως στη συγκεκριμένη περιοχή», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Έκτοτε δεν έπαψε η σεισμική δραστηριότητα καθόλου στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, ήδη υπήρχαν τα πρώτα ευρήματα για το ρήγμα το οποίο δραστηριοποιείται στην περιοχή, τώρα πλέον λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό αυτό έχουμε πολλά στοιχεία για το ρήγμα αυτό. Είναι ένα ρήγμα από το Αρκαλοχώρι μέχρι το Καστέλι, κοιτάζει προς το Ηράκλειο προς τα εκεί είναι περίπου η κλίση του ρήγματος. Είναι ένα ρήγμα το οποίο ναι, δεν το γνωρίζαμε παλιότερα και δεν γνωρίζαμε ποτέ στο παρελθόν να έχει γίνει ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή και γενικότερα πάνω στο χερσαίο τμήμα της Κρήτης. Δεν το γνωρίζαμε και αυτό δημιούργησε ένα ‘’μύθο’’», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου μπορεί να δώσει ένα μεγαλύτερο σεισμό, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Επ’ αυτού ήδη μας διαφωτίζει η σεισμική ακολουθία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχει σημασία να πω ότι ο σεισμός έχει τελικό μέγεθος 6 στην κλίμακα Ρίχτερ το λεω αυτό διότι βλέπουμε ότι από τους μετασεισμούς μπορούμε να καταλάβουμε το μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί και το μήκος που έχει ενεργοποιηθεί ανταποκρίνεται περίπου σε ένα μέγεθος 6. Άρα έρχεται αμέσως το πολύ σημαντικό αποτέλεσμα ότι μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός, δεν το θεωρούμε ακόμα βέβαιο αλλά λέμε ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο».

Ερωτηθείς αν το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου έχει σύνδεση και κάποιο άλλο γνωστό ρήγμα της περιοχής, ο καθηγητής σημείωσε: «Αυτό δεν είναι γνωστό ωστόσο κι αν ακόμη υπάρχει μια τέτοια σύνδεση δεν βλέπω κάποια μεγάλη δυνατότητα, μεγάλη τουλάχιστον δυνατότητα, ο σεισμός αυτός να διεγείρει γειτονικά ρήγματα διότι δεν είναι επαρκώς μεγάλο το μέγεθος. Συνήθως οι σεισμοί που διεγείρουν άλλα ρήγματα έχουν μέγεθος 6,5-7 και ακόμα μεγαλύτερο».

Ερωτηθείς αν η επιτροπή σεισμικού κινδύνου έχει συνεδριάσει με τον ίδιο τρόπο που συνεδρίασε στις 21/07 για το Αρκαλοχώρι και για άλλες περιοχές που έχει παρατηρηθεί έντονη σεισμική δραστηριότητα, απάντησε: «Στις 21 Ιουλίου εξέτασε και την περιοχή της Θήβας διότι και εκεί βρισκόταν σε εξέλιξη έντονη σεισμική δραστηριότητα με σχετικώς χαμηλά μεγέθη κάτι παρόμοιο με το Αρκαλοχώρι και το πόρισμα λέει ακριβώς τα ίδια και να γίνει πλήρης ενεργοποίηση και εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου ‘’Εγκέλαδος’’».

«Επισημαίνω ότι στη Θήβα η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε ένα μήνα μετά από ότι στο Αρκαλοχώρι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Καθημερινά έχουμε μικρούς σεισμούς στη Θήβα, ο κόσμος καταλαβαίνει τους περισσότερους από αυτούς και κατά συνέπεια, κατά την προσωπική μου άποψη, θέλει και η περιοχή αυτή πολύ μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο κ. Λέκκας, που είναι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, έχει ήδη συγκαλέσει την Επιτροπή και θα συνεδριάσει απόψε το βράδυ για να εξετάσουμε ξανά, έτσι πρέπει να κάνει μια συγκροτημένη πολιτεία, τις περιπτώσεις τις οποίες αναφέραμε. Και το Αρκαλοχώρι και αν χρειαστεί και άλλες περιοχές τις χώρας», διαμήνυσε κλείνοντας.