Ο Δημήτρης Κουφοντίνας , ο οποίος συμπλήρωσε πριν από λίγες ημέρες 19 έτη παραμονής στις ελληνικές φυλακές για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», έχει αιτηθεί από τα μέσα Αυγούστου την αποφυλάκισή του με όρους.

Φυσικά, το γεγονός ότι ο «Λουκάς» της «17 Νοέμβρη», ο οποίος έχει καταδικαστεί με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας σε 11 φορές ισόβια και 25 έτη, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση δεν του ανοίγει και αυτόματα την πόρτα των φυλακών.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και για τα υπόλοιπα καταδικασμένα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, που παραμένουν στις ελληνικές φυλακές.

Ολα θα κριθούν από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και τους δικαστές που έχουν αναλάβει να κρίνουν το αίτημα του καταδικασμένου μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας, στο οποίο έχει παραπεμφθεί η αίτηση
για υφ’ όρον απόλυση του Δημήτρη Κουφοντίνα, αναμένεται να εκδώσει το βούλευμά του.

Οι νομοθετικές διατάξεις


Τα τρία μέλη του δικαστικού συμβουλίου, ένας πρόεδρος Πρωτοδικών και δύο πρωτοδίκες, θα κρίνουν την τύχη του Δημήτρη Κουφοντίνα, βασιζόμενοι στις νομοθετικές διατά ξεις που ισχύουν σήμερα και αξιολογώντας το υφιστάμενο καθεστώς για τους καταδικασμένους σε πολλές φορές ισόβια κρατούμενους.

Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, η οποία θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα, αναμένεται να αποτελέσει και «πιλότο» για τους υπόλοιπους έγκλειστους στις ελληνικές φυλακές για τη δράση τους στη «17Ν».

Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε ως ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης και αρχηγός της «17 Νοέμβρη», τον Βασίλη Τζωρτζάτο, τον Σάββα Ξηρό και τον αδελφό του, Χριστόδουλο.

Πρόσφατα, και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουλίου 2021, την έξοδο από τις ελληνικές φυλακές είδε ο Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και 23 χρόνια, μεταξύ άλλων και για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας καλούνται ουσιαστικά να ανοίξουν δρόμο για το τι μέλλει γενέσθαι για τα καταδικασμένα μέλη της «17 Νοέμβρη» και πόσο τελικά πρέπει να μείνουν στις φυλακές.

Οπως τονίζουν νομικοί κύκλοι στα «Π», στον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, που ίσχυε προ της 1ης Ιουλίου 2019, δεν υπήρχε διάταξη η οποία ρητώς να όριζε την αποφυλάκιση των πολυϊσοβιτών. Σε αυτό το γεγονός, μάλιστα, πάτησε και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Βόλου (93/2019), ώστε να μη χορηγήσει άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ωστόσο, το παραπάνω βούλευμα αναιρέθηκε από το υπ’ αριθμ. 1001/2019 βούλευμα του ΣΤ' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο έκρινε ότι και όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια πάνω από μία φορά έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τακτικές άδειες από τη φυλακή.

Οι αρεοπαγίτες υιοθέτησαν την εισήγηση της τότε εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου, επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε ασκήσει αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου (93/2019), εκφράζοντας την άποψη ότι και ο Κουφοντίνας πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να πάρει άδεια. Αυτό το κενό νόμου χρησιμοποίησαν οι πολυϊσοβίτες για να ζητούν τώρα την υφ’ όρον απόλυσή τους στα 19 ή 20 χρόνια και ορισμένες φορές το πέτυχαν.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε το όριο για την αποφυλάκιση με όρους σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης από τα 20 στα 19 χρόνια, ενώ εισήχθη για πρώτη φορά διάταξη για τους πολυϊσοβίτες, προκειμένου να μπορούν να ζητήσουν την υφ’ όρον απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 Π.Κ.).

«Δεν τίθεται ζήτημα»

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν στα «Π» ότι, από τη στιγμή που για πρώτη φορά υφίσταται νόμος που καθορίζει την έκτιση ποινής για τους πολυϊσοβίτες, δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής προηγούμενου, ευμενέστερου νόμου και ο Κουφοντίνας πιθανότατα θα αποφυλακιστεί όταν θα έχει εκτίσει 25 έτη, δηλαδή στις 05/09/2027.

Κι αυτό καθώς -σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους-, από τη στιγμή που ο παλαιός Ποινικός Κώδικας δεν περιείχε σχετική ρύθμιση, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται έκτιση 25 ετών, εφόσον πλέον υπάρχει σαφής νομοθετική διάταξη για τους πολυϊσοβίτες.

Αυτό που μένει πλέον είναι η κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Λαμίας, ώστε να αποφανθεί για το ζήτημα της αποφυλάκισης ή μη των έγκλειστων μελών της «17Ν».