Ο κοροναϊός «σαρώνει» τους ανεμβολίαστους – Απροστάτευτοι απέναντι στον φονικό ιό
Χτυπά με σφοδρότητα και τους νέους σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Καμπανάκι κινδύνου για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι έκρουσε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας έρευνα με στοιχεία από ελληνικά νοσοκομεί σχετικά με την προστασία των εμβολίων, αλλά και τους θανάτους ασθενών με κοροναϊό που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Οι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Τσιόδρα, είναι απροστάτευτοι απέναντι στον φονικό ιό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που προσβάλλεται από τον ιό, είναι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Το κύριο χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι δεν υπάρχει ηλικία που να είναι αλώβητοι απέναντι στον ιό. Από παιδιά, μεσήλικες, μέχρι και ηλικιωμένους ο ιός τους επιτίθεται και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, φτάνοντας μέχρι και τον θάνατο. Ήδη πολλοί νέοι άνθρωποι, ακόμη και παιδιά, έχουν χάσει την ζωή τους, αρνούμενοι να εμβολιαστούν ή ακόμη και να διασωληθούν.
Προειδοποιήσεις Τσιόδρα
Σε έκτακτες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Αναγκαία τα δικά μας επιστημονικά δεδομένα»
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση. Όπως εξήγησε, η μελέτη έγινε από την ανάγκη να έχει η χώρα μας τα δικά της δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων και κάποιες επιστημονικές παρατηρήσεις που οδηγούν σε παρερμενείες. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.
«Αποτελεσματικά τα εμβόλια»
«Είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας πως τα αποτελέσματα της έρευνας για τους εμβολιασμούς είναι ήδη γνωστά στην κυβέρνηση. Συνέχισε αναφέροντας ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, τόσοαυξάνονται και τα κρούσματα στους εμβολιασμένους, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”», σημείωσε. Γι'αυτό, ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους. «Όλα τα εμβόλια έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ», υπογράμμισε. Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων συνεχίζεται και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας.
Θα είχαμε αποφύγει περίπου 1.200 θανάτους με πλήρη εμβολιασμό από τον Ιούλιο
Με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8.400 θανάτους. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε αρκετούς παραπάνω θανάτους. Αντίστοιχα, έχουμε αποφύγει περίπου 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις. Ακόμη, η ανάλυση μέχρι τα μέσα Ιουλίου δείχνει ότι στο καλύτερο σενάριο είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού, θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους.Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες είπε ο κ. Τσιόδρας. Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.
Έως 96% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Δέλτα
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.
Δείτε τις ανακοινώσεις όπως πραγματοποιήθηκαν
Πεθαίνουν ανεμβολίαστοι
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς είναι πραγματικά συντριπτικά , κάποιοι εξακολουθούν να τα αγνοούν, πολλοί από αυτούς είναι νέοι και το πληρώνουν με την ζωή τους. Στις Σέρρες ένας 45χρονος καθηγητής σχολείου, πατέρας τριών παιδιών , δηλωμένος αρνητής της πανδημίας πήγε στο νοσοκομείο υπέγραψε, ώστε να μην διασωληνωθεί και λίγες ημέρες αργότερα κατέληξε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Την μάχη με τον ιό έχασε και ένας ακόμη 40χρονος πατέρας 5 παιδιών.
Ο κοροναϊός χτυπά με σφοδρότητα τους νέους ανθρώπους που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Τις τελευταίες πέντε ημέρες, κατέληξαν:
15 Οκτωβρίου 2021- 29χρονος Τρίκαλα
17 Οκτωβρίου 2021 –28χρονος Κομοτηνή
18 Οκτωβρίου 2021 – 32χρονος Καλάβρυτα -34χρονη Τρίκαλα
Κανένας δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Τελευταίο θύμα του ιού, ένας ανεμβολίαστος 45χρονος πατέρας 3 παιδιών, ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο των Σερρών.
Αρνήθηκε να διασωληνωθεί
Ο 45χρονος υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σερρών, είχε εκφράσει τις απόψεις του ενάντια στην πανδημία, στη χρήση μάσκας και στον εμβολιασμό, πολλές φορές από το διαδίκτυο. Λίγο πριν από το μαρτυρικό του τέλος, αρνήθηκε ακόμα και τη διασωλήνωση.
Ο Θεόφιλος Καλλινικίδης, διευθυντής κλινικής COVID Σερρών δήλωσε νωρίτερα στην εκπομπή LIVE NEWS: «Αρνήθηκε να διασωληνωθεί, υπέγραψε. Κι αυτός και η γυναίκα του δεν ήθελε. Αυτός υπέγραψε, η γυναίκα του το είπε προφορικά. Ήταν από τους αντιεμβολιαστές τους φανατικούς, τους οργανωμένους. Πέθανε σε απλή κλίνη. Τη σύζυγο την ενημέρωσα. Ήρθαν εδώ και άρχισαν να λένε θα ζητήσουν νεκροτομή και της απάντησα «δικαίωμά σας».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 117 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, από αυτούς οι 8 κατέληξαν τις πρώτες 20 ημέρες του Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, δήλωσε: «Κάθε συμπολίτης μας, να δεχτεί το τεράστιο δώρο της επιστήμης. Η μόνη λύση για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα είναι να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι».